Cauta
Spitalul Municipal Onesti mai aproape de modernizarea si eficientizarea energetica02/11/2018


In "Onestiul monotoniei", cu siruri lungi de frunze cazute la care (aproape ca) nu mai ajung sa le stranga angajatii (putini) de la SC DPP ( Domeniul Public Privat), speriati si acestia ca isi vor pierde locul de munca... se mai intampla (arareori) si lucruri bune!

Dupa cum transmite Biroul Comunicare al Primariei Onesti: La 01 octombrie 2018 s-a semnat contractul de finantare pentru proiectul "Reparatii capitale, modernizare si eficientizare energetica - SPITAL MUNICIPAL Sf. Ierarh Dr. Luca ONESTI"

Proiectul a fost depus in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 3, Prioritatea de Investitii 3.1, Operatiunea b - Cladiri publice, iar valoarea totala este de 28,855,393.52 lei din care 98% reprezinta finantare europeana si 2% contributii proprii. Investitia este reprezentata de lucrarile de reparatii si consolidare, modernizare si eficientizare energetica a cladirii centrale a Spitalului si a cladirii centralei termice.

Obiectivul general al proiectului este cresterea eficientei energetice a cladirii Spitalului, imbunatatirea conditiilor in care se acorda asistenta medicala prin asigurarea unor conditii mai bune de confort interior, reducerea consumurilor energetice si scaderea emisiilor poluante. Cresterea performantei energetice se va asigura prin realizarea unor lucrari de interventie care sa determine diminuarea consumurilor energetice pentru incalzirea cladirii, in conditiile asigurarii si mentinerii climatului termic interior, prin limitarea pierderilor de caldura catre mediul exterior. Proiectul sustine dezvoltarea economica echilibrata prin utilizarea eficienta a resurselor cu inalt nivel de protectie a mediului, in condordanta cu prevederile Strategiei de Dezvoltare Durabila, toate acestea fiind premise concrete de promovare a dezvoltarii durabile globale. Astfel sunt vizate actiuni care conduc la eficientizarea consumului de resurse: achizitionarea de echipamente de calcul eficiente din punctul de vedere al consumului energetic si al emisiilor de substante in atmosfera; utilizarea resurselor regenerabile.

Este de mentionat faptul ca proiectul prevede urmatoarele masuri: termoizolatie realizata din material reciclabil, instalarea de sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare pentru prepararae apei calde menajere, panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, corpuri de iluminat cu LED pentru reducerea consumului de energie electrica; instalarea a doua cazane moderne pentru centrala termica, un sistem BMS pentru eficientizarea consumurilor; inlocuirea tamplarie din PVC; inlocuirea radiatoarelor si a sistemului de ventilare cu recuperare de caldura tip geocooling. Prin implementarea masurilor se preconizeaza reducerea emisiilor de CO2 cu mai mult de 50% si prin implementarea proiectului se va asigura un procent de 31% din energia primara, din surse regenerabile. Obtinerea unui consum de energie primara realizat din surse regenerabile de cel putin 30% din consumul anual specifc de energie primara se va obtine cu ajutorul panourilor fotovoltaice care vor fi montate pe trei terase ale spitalului si agent termic pentru instalatia de incalzire cu ajutorul panourilor solare. Energia primara generata din surse neregenerabila este in prezent singura sursa de energie folosita pentru functionarea spitalului. Prin implementarea proiectului, consumul de energie din surse neregenerabile va scadea prin: generarea unei parti din necesarul de energie din surse regenerabile ; pentru iluminat si partial pentru prepararea apei calde; scaderea consumului total de energie prin interventiile la cladiri - anvelopare, termoizolare terase, inlocuire tamplarie, configurarea noua a instalatie de incalzire. Durata de implementare a proiectului este de 2 ani de la data semnarii contractului de finantare.

Declaratii "in oglinda" la semnarea contractului

Mentionam ca la semnarea acestui contract de finantare au fost prezenti Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, parlamentarii Dragos Benea si Theodora Sotcan, Nicolae Burghelea (directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord - Est, primarul municipiului Onesti Nicolae Gnatiuc, dr. Oana Secara (manager al Spitalului Municipal Sfantul Ierarh Dr. Luca).

"Este cel de-al doilea mare proiect «pe picioarele noastre» pe care il derulam in parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau", a declarat Nicolae Gnatiuc primarul municipiului Onesti, considerand acest eveniment "chiar istoric, fara a fi lipsit de modestie!" El a mentionat ca "realizarea acestui proiect va aduce servicii directe, fiind in jur de 150 000 de oameni ce beneficiaza de ingrijirea sanatatii de catre Spitalul Municipal Onesti". Edilul - sef al municipiului a facut si o declaratie (cel putin!) imprevizibila si a subliniat faptul ca "Dragos Benea a fost alaturi de Onesti si a sustinut poate mai mult decat merita uneori acest oras!". Poate pentru "un tipic perfect PSD" primarul Onestiului a mai mentionat: "Am avut usa deschisa la presedintele Consiliului Judetean, Sorin Brasoveanu, si am fost sprijiniti in demersul nostru si de subprefectul Valentin Ivancea, care stie sa puna umarul in sprijinul comunitatii!"

Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, a precizat: "Este o investitie cu o valoare destul de mare pentru sanatate, ce tine ca sa completeze parteneriatul nostru de pana acum! Investitiile in sanatate nu pot fi singulare! Am facut eforturi prin Programul Operational Regional… Au fost si multe provocari dar pana la urma a dat rezultate munca celor din Primaria Onesti".

In cuvantul sau de la semnarea Contractului de finantare pentru proiectul "Reparatii capitale, modernizare si eficientizare energetica la Spitalul Municipal Sfantul Ierarh Dr. Luca" din localitate, deputatul Dragos Benea (PSD) a facut o serie de constatari privind schimbarea, in ultimii doi ani, a multor lucruri din municipiul de pe Trotus. Dragos Benea a mentionat: "Cred ca ceea ce este acum in Onesti este total diferit fata de ce s-a intamplat inainte de 2016. Daca atunci era «o veselie generalizata», acum este o atmosfera de lucru in plina schimbare. Din 2016 Onestiul se ridica din punct de vedere al sanatatii, diferenta dintre Moinesti si Onesti fiind acum usor sesizabila. Spitalul Municipal din Onesti acopera multe localitati de pe valea Trotusului dar si zona de sud a judetului". Referindu-se la aspectele inregistrate in Onesti pana in 2016 , in stilul sau "ironic si acid" Dragos Benea a tinut ca sa precizeze: "Era «ca-n Texas» la Onesti, «cu bani la sacosa», fara a se face investitii in domeniul retelelor de apa potabila. Acum Onestiul este in Asociatia de Dezvoltare Locala Constanta, din care face parte si RAJA Constanta, firma ce va face investitii in Onesti de 44 milioane de euro. Daca nu se rupea legatura cu SC Apa Canal, Onestiul avea aceleasi probleme cu apa si canalizarea! Acum investitiile in aceste domenii se vor face mai repede! Onestiul de azi este un oras bine gospodarit, ce si-a gasit cadenta!"

Dr. Oana Secara, manager al Spitalului Municipal Sfantul Ierarh Dr. Luca din Onesti "a readus" lucrurile "in albia lor", cu o cugetare a lui Nietzsche ("Nu forta faptelor e ceea ce face pe oameni sa fie superiori ci durata lor"). Ea a mentionat: "Din anul 2012 Consiliul Judetean Bacau s-a implicat in ceea ce priveste sanatatea in municipiul Onesti si in localitatile arondate. A existat aceasta perseverenta in a investi! Aceasta perseverenta nu a fost numai in programe de anvergura ci si la alte aspecte: finantari, colaborare in echipa. In numele Spitalului Municipal Onesti si a pacientilor acestuia multumim pentru toate schimbarile aparute in infrastructura institutiei noastre!"

Nicolae Burghelea, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord - Est "a tras concluziile" si a subliniat faptul ca " Programul Operational Regional are o continuitate in municipiul Onesti, fiind programe si de o valoare mai mica... Proiectele sunt pentru oameni si daca la finalul implementarii acestora vedem ca am realizat ceva, inseamna ca ramane ceva in urma! La sfarsit constatam daca avem un proiect de succes!"
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII