Cauta
Stolojan despre Neghina: «Asemenea indivizi nu au ce cauta in politica»03/03/2014

Theodor Stolojan
Theodor Stolojan, Traian Radu Ungureanu si Marian Jean Marinescu s-au intalnit in amfiteatrul Bibliotecii Municipale Onesti cu membrii si simpatizatii PDL. Ungureanu si-a conturat discursul in jurul USL, Marinescu a explicat importanta institutiilor europene in contextul romanesc, iar Stolojan si-a inceput prelegerea cu „Onestiul, o putere industriala…” „…zero” l-a completat audienta. Onesti Expres a obtinut un scurt interviu in exclusivitate.


Teodora Ciuraru: Care sunt pasii pe care Romania ii mai are de facut pentru ca discursul candidatilor la europarlamentare sa prinda la electorat, in conditiile in care numai la alegeri nu le sta gandul oamenilor, apasati si in Onesti de grija zilei de maine, lipsa locurilor de munca, lipsa accesului la utilitati minime - apa calda, caldura si imposibilitatea de a le achita, in cazul in care le au?
Theodor Stolojan:
In primul rand, candidatii trebuie sa scoata in evidenta acele reglementari si programe care se simt. Si onestenii au rude care lucreaza in strainatate - de fapt Romania are undeva la peste trei milioane de oameni care lucreaza in strainatate - si conditiile in care lucreaza acolo, drepturile lor sunt protejate, sustinute de reglementari europene care se adopta in Parlamentul European. Am dat un exemplu in aceste zile o rezolutie a PE, care si-a exprimat cu fermitate hotararea de aparare a dreptului de circulatie libera a fortei de munca din Romania si Bulgaria. In acelasi timp, a condamnat agresivitatea din Marea Britanie sau din alte state membre, ingrijorate de asa-zisa navala a romanilor de la 1 ianuarie 2014. Parlamentul European este in prima linie cand este vorba de apararea drepturilor romanilor, a statului de drept - sa nu uitam ca institutiile europene au dat o riposta dura incercarilor de lovituri de stat ale guvernarii actuale PSD-PNL. Din punctul meu de vedere, o prima cerinta este ca in aceasta perioada sa aratam ca deciziile care se iau la nivelul institutiilor europene privesc viata oamenilor de zi cu zi. Al doilea pas este de a face foarte bine cunoscute programele europene - nu numai fondurile europene alocate direct Romaniei. Sunt fonduri gestionate direct de Comisia Europeana, la care oameni din Romania, firmele pot apela direct, inclusiv Guvernul. Aici vreau sa dau un exemplu. Exista un Fond European de Ajustare la Efectele Globalizarii. In cei cinci ani de criza, Romania a apelat o singura data la acest fond, cand Nokia a plecat de la Jucu, judetul Cluj, si a primit in jur de trei milioane de euro, pentru un amplu program de reconversie profesionala. Tari dezvoltate ca Germania, Spania, Franta au apelat de nenumarate ori la acest fond, ori de cate ori o firma a fost afectata. (…) Daca e sa discutam de un al treilea pas, trebuie sa spunem ca progresul Romaniei nu depinde doar de fonduri, depinde si de modul in care fortele politice inteleg sa respecte valorile europene. Chiar daca nu sesizam atat de mult, valorile europene sunt extrem de importante si statele europene sunt extrem de atente ori de cate ori au loc atacuri la adresa statului de drept, a stabilitatii institutiilor statului.

Teodora Ciuraru: Pentru ca ati pomenit de valorile europene si acum, dar ati mai afirmat si cu alte ocazii ca fenomenul coruptiei nu e urmarit doar de oficialii Uniunii Europene, ci si de investitorii straini, vreau sa-mi spuneti ce credibilitate mai are in fata investitorilor un oras condus de un primar condamnat definitiv pentru cumparare de influenta, care mai nou aprovizioneaza Primaria Onesti cu produse de la o firma la care este actionar majoritar.
Theodor Stolojan:
Cred ca am citit ceva despre acest caz, nu am amanunte, dar din pacate nu e singurul. Pentru prima data Uniunea Europeana a elaborat un raport cu privire la masurile si politicile anticoruptie si efectele lor, si in acest raport Romania a fost calificata ca un stat membru in care exista o coruptie sistemica, deci nu-i vorba de un caz izolat - ici-colo un individ pus pe capatuiala si asa mai departe. Dumnneavoastra mi-ati dat acest exemplu cu primarul din Onesti, eu va dau exemplul presedintelui Consiliului Judetean Arges care a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese, iar USL-ul considera ca nu e nicio problema sa ramana in functie, el fiind condamnat ca a incheiat contracte in favoarea propriei familii cu Consiliul Judetean. Deci acest om poate sa ramana mai departe, sa faca acelasi lucru. Mai mult, avem in Parlamentul Romaniei oameni condamnati definitiv, sigur, cu suspendarea executarii, si unul dintre ei era chiar vicepresedintele Comisiei care se ocupa de noua Constitutie a Romaniei. Te doare capul.

Teodora Ciuraru: Ce facem cu acesti oameni?
Theodor Stolojan:
Ii punem in rama si ne mandrim cu ei. Pana cand Romania, cetatenii nu vor intelege ca asemenea indivizi nu au ce cauta in politica, nu au cum sa mai ramana in politica, suntem lipsiti de credibilitate.

Teodora Ciuraru: Investitorii straini vor avea rabdare ca electoratul sa taxeze acesti lideri de carton?
Theodor Stolojan:
Investitorii straini sigur ca se uita si la aceste aspect, pentru ca ei spun foarte limpede, foarte multi dintre ei: intr-o tara in care licitatiile publice sunt sub spectrul coruptiei e foarte complicat sa investesti sau intr-o tara in care legile se schimba de la o zi la alta sau se adopta impozite fara consultarea mediului de afaceri. Aceasta lipsa de credibilitate se transpune si pe plan economic.
Teodora Ciuraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
nemuritor
#2 : 01/04/2014, 18:48
dupa cum se zice, hotul striga hotii!
Ultima modificare: 02/04/2014, 17:30 - user  
un roman
#1 : 31/03/2014, 16:38
Theodor Stolojan ar trebui sa fie printre ultimii care sa vorbeasca de demnitate cinste, corectitudine si coruptie. In primul rand pentru ca a tradat PNL dupa o perioada in care acest partid l-a propulsat si a plecat (a aderat la o grupare mafiota) impreuna cu Mona Musca si Stoica, toti niste falsi. Acest "stramb" s-a folosit de toate mijloacele si toate parghiile de a JEFUIT (pur si simplu) Rafo Onesti si Rafinaria Darmanesti. Va aduceti aminte faza cu "draga Stolo"? Despre ce demnitate vorbim? despre ce corectitudine vorbeste, tocmai el? Am dat doar cateva exemple din viata acestui om-fals. Ma surprinde, foarte tare, tupeul lui de a reveni la Onesti. Pai acest Laurentiu Neghina este fecioara pe langa Theodor Stolojan. Cat despre TR Ungureanu (un alt fals) este un ziarist parat, dar un real mangaietor de fese ale lui Traian Basescu. PS. Nu sunt inregimentat politic.

Onesti Expres: Nici daca erati inregimentat politic nu era vreo problema.
Ultima modificare: 01/04/2014, 17:20 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII