Cauta
Tainic, trainic si frumos...23/04/2018


Tanara, frumoasa, increzatoare. Aceasta este Diana Croitoru, cea care in ziua de 3 martie 2018 a lansat la Onesti, la Cafeneaua Literara cartea "O diana pentru fiecare". Intr-o atmosfera intima, prieteneasca, Diana Croitoru si-a intampinat sustinatorii cu zambetul pe buze. Rude, prieteni, fosti profesori sau curiosi au venit pentru ca, asa cum spunea chiar scriitoarea "toti sunteti acum aici pentru ca ma iubiti." Absolventa a Colegiului National "Grigore Moisil" din Onesti si continuandu-si studiile in arta teatrala, Diana Croitoru este si membra a Asociatiei pentru Tineret "Onestin". Legatura sa cu aceasta ascociatie si-a pus amprenta asupra lansarii, intrucat voluntarii nu numai ca au fost alaturi de ea, dar au ajutat-o la organizare, in special cu decorarea spatiului unde s-a desfasurat evenimentul. Citate din cartea tinerei au fost scrise de mana si agatate intr-un mod inedit, de tavanul incaperii, altele fiind scrise pe ravase. Iata un edificator "fir cu plumb", care ne-o aduce aproape de suflet pe Diana Croitoru, care a inceput cu notarea de pe blogul sau "...scriu pentru primenirea mea, pentru momentele in care am tacut. Mai scriu pentru oricine se regaseste cate putin aici si se simte mai putin singur. Sa zicem ca ma simt datoare, nu stiu cand e data limita, si vreau sa-mi platesc din timp si din mine insami, datoria". Apoi a deschis o fereastra larga spre orizonturile lumii, asa ca acum ea marturiseste cititorului:" Desi as fi vrut, ce ai acum in mana nu e literatura, asa cum poate tinzi sa crezi, ci o lunga foaie de pe care imi poti citi printre randuri, diagnosticul sau biografia. Incepand din acest moment tu esti psihoterapeutul meu, care citeste observatiile de-a lungul timpului pe care pacientul, adica eu, le-a consemnat. Treaba asta sper sa ne faca bine. Totusi, sa nu te ingrijorezi. Daca vei zambi sau daca vei zabovi ceva mai multa vreme intr-o atarnare de foile astea, sa nu uiti ca tu esti doctorul si esti in libertate. Poti oricand sa pleci. Recunosc, mi-ar fi placut sa te pastrez forever, sa te regasesti pe furis printre randuri si sa mai vrei. Mi-ar fi placut sa vrei sa ramai cu mine si asta sa fie secretul nostru, dar asta ar fi presupus ca ‹‹O diana pentru fiecare›› sa nu te excluda, sa nu fie o minciuna pentru fiecare."

Despre ideea de a scrie o carte, Diana Croitoru a mentionat: "Am inceput sa scriu candva in 2005, sa-mi tin un fel de jurnal, dar n-am stiut ca o sa devina carte. Eu am scris pentru ca pentru mine a fost terapeutic si pe mine ma ajuta sa-mi pun ordine in ganduri. Dumnezeu a vrut sa devina carte si sa devina sens, pentru ca in timp mi-a venit ideea asta." Structura cartii este una atipica, dar interesanta. "Am simtit ca ar trebui sa leg toate textele pe niste mari capitole generale si cuprinsul sa devina o poezie. La sfarsit veti vedea «(Te-am) Cuprins» . Fiecare mare tema reprezinta un vers dintr-o poezie si o tema-umbrela sub care stau textele. ..Pentru mine acest fapt a avut sens si asta cred ca e mare lucru: sa aiba in primul rand pentru tine sens", a declarat cu bucurie Diana Croitoru. Temele abordate sunt diverse, avand ca principal scop trezirea sentimentului de regasire. Astfel, "O diana pentru fiecare" va cunoaste interpretari si emotii unice in sufletul fiecarui cititor in parte. Ca un exemplu pentru aceste randuri notam "o frantura" din cateva randuri scrise cu aceeasi puritate a sentimentelor de catre Diana Croitoru: "IN DRAGOSTEA TAINICA... Se prea poate sa fi exagerat, sa-mi fi imaginat, sa-mi fi dorit atat de mult sa se numeasca ‹‹dragoste›› , incat... chiar sa fi fost. Sau nu. Se poate sa fi existat la un moment dat cite cineva de care sa-mi fi sprijinit sufletul, ca o haina intr-un cuier de garsoniera ponosita. Sau nu. Nici nu conteaza. Aici ma justifica ‹‹tainicul›› fiecarui rand"

Dupa ce autoarea a facut o scurta prezentare a cartii, presarata cu umor si momente de sinceritate, doritorii au luat cuvantul si au dezvaluit celorlalti cate "o bucatica" din Diana. Primul a fost Alexandru Cristea (fost presedinte al Asociatiei "Onestin", viceprimar cu atributii de primar al Onestiului pentru o scurta vreme, in prezent consilier local): "Cred ca prietenia mea cu Diana are cam aceeasi vechime ca si cel mai vechi text din carte, din 2005. [...] Vreau s-o felicit pentru faptul ca a avut curajul sa se «spovedeasca» public, sa puna parti din ea in carte. [...] Cartea Dianei o putem folosi ca pe un supliment alimentar atunci cand ni se pare ca suntem euforici si ni se pare ca noi suntem centrul Universului, citind din capitolul despre Dumnezeu, sa ne dam seama ca in fata divinitatii suntem infimi."

Urmatoarele care au dorit sa o felicite pe scriitoare au fost profesoarele Florica Velescu ( "Ea este foarte originala, este foarte talentata. Felicitari Diana, univers al talentelor!") si Simona Codreanu, fosta diriginta a acesteia, care a martusit ca "Diana a fost singura eleva ce a avut rol de profesoara pentru mine. Imi place ca a evoluat si ca ‹‹o particica din mine›› a contribuit la evolutia ei.") Ultimul, dar nu cel din urma care a luat cuvantul la aceasta lansare de carte a fost parintele Florin Smarandi, care a povestit despre legatura sa stransa de ‹‹parinte spiritual›› al Dianei cu aceasta: "Noi doi spuneam ca daca ar fi sa ne apucam de o treaba, orice treaba ar fi in viata, impreuna am reusi sa o rezolvam... Diana este tipul de persoana care cand e revoltata, suparata, da tot ce e mai frumos din ea.[...]". Trecand la continutul cartii si la subiectele abordate, parintele Florin Smarandi admite ca opera solicita cititorului toate simturile, dar ca are si o latura teologica, ce se datoreaza recunostintei fata de divinitate pe care autoarea a dorit sa o expuna in carte, considerand-o parte din ea. "Trebuie sa ai toate simturile cand citesti cartea. Iti aduci aminte de tara, de bunica, de mirosurile acelea din imprejurimea satului, de celelalte de prin oras, de prin lumea aceasta pe unde ai calatorit, de oamenii care si ei, la fel, miros, dar dincolo de toate acestea, ea pune un pic de sens in cartea aceasta." Si parintele Florin Smarandi a oferit "o frantura" din randurile Dianei Croitoru, care a scris: «Poate ca una dintre cele mai mari amagiri este sa creada omul ca poate face ceva fara Dumnezeu, ca lui ii apartin realizarile. Daca nu ar ingadui Dumnezeu, nici lingura la gura nu putem s-o ducem. Eu insami am aflat cat de marunta sunt, cat de greu fac si un pas de una singura, si-am dus candva cu chin acea lingura la gura.» Concluzia preotului Florin Smarandi este :"Aici gasesti si literatura, si un pic de teologie." Dupa cum scrie si se confeseaza Diana Croitoru cititorului:" Mai pe scurt si adevarul. Mi-as dori sa-ti placa tot ce-am basmit pe-aici, sa ajungi poate sa ma iubesti (?) dupa ce ai inchis cartea. Desi mi-e greu sa admit, am nevoie de aprecierea ta, de dragostea pe care o poti oferi, in gand, unei straine ce-ti sunt. Poate pentru ca am senzatia ca fiecare pagina pe care o parcurgi ma va duce mai aproape de vindecare, prin empatie. Nu stiu. Oricum, tot ce intuiesc e ca nu e posibil sa rezonezi cu tot ce am scris, desi eu asa mi-as dori, numai sa ai rabdare sa parcurgi tot. Macar intr-un rand sper sa te regasesti, sa zambesti si sa te bucuri cumva. Macar un rand sper sa-ti placa, sa-ti poti spune ca si pentru tine a fost ‹‹o diana››, dintre cele posibile pentru fiecare."
Astfel, o tanara unica, nonconformista, care radiaza de fericire contagioasa, asterne pe hartie ganduri si sentimente pentru a ne dovedi ca timpul, credinta si pasiunea au "slefuit" cea mai buna varianta a Dianei de pana acum. Evenimentul s-a incheiat in aceeasi nota distinsa, cu autoarea in mijlocul multimii entuziasmate care, probabil, dupa caldura cu care a primit lansarea acestei carti, va fi prezenta si la lansarile viitoarelor posibile carti.
Adda Pricope


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII