Cauta
Tinerete si implicare26/04/2018


Damian Pal este un tanar din Ghimes Faget, absolvent al Facultatii de Drept "Dimitrie Cantemir" din Cluj Napoca si activeaza ca jurist al SC XILOHOME din localitatea aflata aproape de izvoarele Trotusului. El este animat de multe idei nobile, de "provocari foarte mari" (scrierea unor carti) dar si de pasiuni dintre cele mai frumoase (cum este schiul). Mai mult de atat, el a participat pentru a treia oara la Summitul de la Geneva pentru Drepturile Omului si Democratie, organizat de o coalitie transregionala de grupuri preocupate de promovarea si protectia drepturilor omului, care a avut loc, la Centrul International de Conferinte Geneva, pe 20 februarie 2018, sub egida Consiliului Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la 70 de ani de la adoptarea "Declaratiei Universale a Drepturilor Omului", de catre ONU.

Preocupat de multe lucruri din jurul sau, carora doreste sa le dea o schimbare Damian Pal s-a orientat asupra afacerilor sociale, despre care el a notat: "Afacerile sociale reprezinta un nou tip de initiativa, activitati cu obiectiv socio-economic, menite sa combata situatii cu care se confrunta oamenii din categorii sociale mai putin favorizate si sa imbunatateasca stilul de viata al locuitorilor planetei. Conceptul de afaceri sociale are la baza o serie de principii importante, care implica antreprenoriatul social, initiative-cheie pentru debutul unei afaceri sociale prospere, oportunitati, strategii care servesc la dezvoltarea nevoilor celor mai presante ale individului. Sanatatea, educatia, cultura, ocupatia, bunastarea si integritatea sunt cateva din valorile fundamentale ale omului, vizate de implementarea conceptului de afaceri sociale, care produce imbunatatiri in vietile multor oameni si este pe cale sa devina, intr-o maniera exploziva, una dintre cele mai importante tendinte sociale si economice ale lumii. Afacerile sociale sunt separate de programele de caritate; ne putem imagina, faptul ca o familie nevoiasa primeste un ajutor consistent din partea unei entitati bine intentionate, iar in paralel, o alta familie, cu statut al resurselor similar, primeste o oportunitate de a munci, prin descoperirea abilitatilor membrilor familiei. E adevarat faptul ca, cel mai probabil situatia primei familii este mai imbucuratoare datorita sprijinului dobandit, insa, nu stim cat va dura bunastarea. In cazul celei de-a doua familii, care beneficiaza de o preocupare continua menita sa produca venitul necesar, cel mai probabil se va bucura de longevitate privind bunastarea. Comparativ cu programele de caritate, afacerile sociale acorda o mai mare atentie demnitatii umane si autonomiei persoanelor care sunt parte a afacerii. Conceptul de afaceri sociale constituie o modalitate complexa de a dezvolta o comunitate sau chiar o regiune, prin implementarea unor idei care identifica potentialul comunitatii sau zonei in cauza si poate favoriza persoanele fara ocupatie sa-si gaseasca menirea. Printre cei mai importanti pasi in constituirea unei afaceri sociale se afla necesitatea de a identifica problema cu care se confrunta comunitatea; De regula, saracia, depopularea, scaderea natalitatii, lipsa locurilor de munca, cresterea mediei de varsta constituie factori ce duc la scaderea potentialului unei zone. Obiectivul afacerii este de a eradica saracia si de a rezolva problemele care au pricinuit regresul comunitatii. Pentru a putea indeplini obiectivul, initiatorul dezvoltarii unei afaceri sociale intuieste ‹‹medicatia›› necesara pentru a pune bazele dezvoltarii comunitatii".

Avand si "puterea exemplului" Damian Pal a mai notat: "Comunitatile din Romania se confrunta tot mai adesea cu problemele anterior mentionate; Cu toate acestea, printre cele mai frecvente probleme, se numara, emigrarea. Bazele unei afaceri sociale se pot pune atunci cand, intervine receptivitatea, implicarea si angajamentul persoanelor dintr-o comunitate restransa. Personal, fac parte dintr-o asemenea comunitate; Ghimes este mica cetate in care m-am nascut si am copilarit. Aici, tatal meu a dezvoltat o afacere care ureaza de 23 de ani. Din pacate, majoritatea tinerilor, prieteni din copilarie, parteneri de joaca au ales drumul cel mai bine promovat: ‹‹emigrarea››. In urma cu cativa ani, insa, printre activitatile companiei de care ne ocupam, impreuna cu sora mea si cu tatal meu, am pus bazele dezvoltarii unei afaceri sociale. ‹‹Degustarium›› a devenit un loc de desfacere a produselor traditionale, unde mici producatori din comunitate isi aduc produsele pentru a le valorifica. Produsele de casa reprezinta preocuparea oamenilor din zonele montante din toata Europa, iar in comunitatea noastra, pana de curand putini au sperat ca si-ar putea face cunoscuta gastronomia din strabuni, prin valorificarea acestora. In momentul de fata, ne straduim sa punem bazele unei legiferari care sa vina in sprijinul micului producator pentru ca traditia, gastronomia autentica sa poata fi propulsata acolo unde ii este locul. Daca in urma cu mai putin de un an, la conceptul pe care l-am initiat au aderat 3 producatori, astazi ne bucuram de peste 30 de producatori care ni s-au alaturat. Este adevarat ca un asemenea proiect are o durata inestimabila, dar ideea de conservare, dezvoltare si transmitere a valorilor constituie un principiu care dirijeaza aceasta initiativa. Exista multe oportunitati de dezvoltare a unor afaceri sociale; cultura, folclorul, mestesugaritul sunt preocupari inca vii ale satului. Poate ne este dificil sa ne eliberam de ideologii virale, insa originalitatea, creativitatea si autenticitatea reprezinta nucleul integritatii. E inutil sa fim captivi preconceptiilor si a temerilor, sa renuntam la propriile idei; e crucial sa gandim pe cont propriu, sa fim pragmatici, determinati si creativi."

Un punct de vedere

Damian Pal este si autorul cartii "O radiografie a societatii intre tranzitie si dezumanizare", care cuprinde foarte multe lucruri interesante. Despre acest volum profesorul onestean Vasile Ciubotaru are urmatorul punct de vedere:"Originalitatea autorului se manifesta inca de la prezentarea cartii in format obisnuit, avand pe coperta simbolurile urmarite in cuprins, cum ar fi POLITICA, APARTENENTA, DEMNITATE, SUMMIT, in centru aflandu-se ROMANIA. Pe ultima coperta este prezentata o concluzie a autorului, Damian Pal. Cuprinsul acestei carti urmareste intr-un mod acid societatea in aceasta tranzitie, care se prelungeste- ajungand la dezumanizare. ‹‹Eroii›› cartii lupta pentru realizarea unor scopuri personale, desi functiile ar trebui sa umanizeze societatea nu sa o dezumanizeze. Autorul se revolta in numele tinerilor pe care ii reprezinta, asa cum afirma ‹‹cine este in masura a strica buna dispozitie, cine e indreptatit sa ne curme visele?›› (raspunsul fiind dat in capitolul I ‹‹Actiune versus rezultat››). Optimismul lui Damian Pal, recomanda semenilor lui sa fie activi, sa participe la alegeri si ‹‹sa alegem dintre cei buni pe cel mai bun››, sa fim sinceri in actiunile noastre, sa nu uitam exemplele din istoria de secole sau din viata cotidiana a unor tari din Uniunea Europeana. Autorul foloseste un vocabular adecvat faptelor prezentate, predominand totusi cel juridic . In paginile cartii se desprinde logica descrierii orasului Geneva, cu ocazia Summit-ului la care a participat, autorul insistand asupra democratiei adevarate in contrast cu democratia din Romania, unde ‹‹insulta si calomnia›› sunt in prim - plan, mai ales in viata politicienilor, din pacate ajunsi in cea mai inalta institutie - in Parlament. Capitolul ‹‹Instinct si apartenenta›› prezinta calitatile nascute la romani dar aproape distruse in activitatile din unele intreprinderi si instituttii, determinate de scopuri avide. Asa cum spune autorul ‹‹unii sefi ajung sa schimbe tot ce-i bun, chiar si mama la copil, pentru interesul sau sau al partidului pe care il reprezinta!››. Totusi ii recomand tanarului autor Damian Pal sa fie mai optimist si mai constructiv si sa nu se multumeasca cu prezentari nedorite. Sa fie activ si sa-si atraga de partea sa tinerii activi din Romania! Sa nu generalizam negativismul, sa-l vedem ca exceptie. Frumos si din toata inima prezinta Geneva - orasul democratiei si diplomatiei, acesta putand fi model pentru multe orase romanesti. In concluzie ii recomand sa continue munca de scriitor, care traieste si depaseste granitele din punct de vedere al spatiului geografic chiar si religios".
Din volumul "O radiografie a societatii intre tranzitie si dezumanizare", scris de tanarul Damian Pal, ce aduce multe promisiuni "de reusita" pentru viitor, mai prezentam o frantura: "Bucuria a devenit usor-usor un sentiment ‹‹ocrotit de lege›› … Suntem singurii responsabili pentru reusita noastra, pentru ceea ce am creat, pentru tot ceea ce am construit sau am primit de-al lungul timpului. Pentru a dobandi insa aceste atribute e nevoie de implicare, de actiune, de vitalitate si atitudine, deopotriva. In Romania, si nu numai, ne-am obisnuit sa-i invinovatim pe altii, sa cautam scuze pentru tot ceea ce nu am reusit sa obtinem sau tot ceea ce nu am realizat, indiferent de pricina, suntem capabili a cauta un ‹‹tap ispasitor›› pentru orice ni se intampla sau ar trebui sa ni se intample si dam de esec, indiferent de motiv".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII