Cauta
Toate celea… despre cainii fara stapan ai Onestiului27/04/2018


Desi primavara care a cuprins totul in jur face ca sa vedem si "gropile din asfalt" (acum "decopertate" si in asteptarea remedierii drumurilor), alaturi de alte multe probleme (mizeria din oras, parcari pline … si cu autoturisme scoase la vanzare etc.), o situatie critica este (din nou) in Onesti in atentia cetatenilor. Un schimb de mesaje si "adrese" intre Primaria municipiului Onesti si Asociatia "Help Animals from Onesti" aduce din nou in atentie situatia cainilor fara stapan din municipiul de pe Trotus. Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onesti declara ca "gestionarea cainilor fara stapan se realizeaza prin servicii specializate la nivelul unitatilor administrative teritoriale iar in municipiul Onesti adapostul public si serviciul specializat aferent sunt asigurate de SC Domeniul Public si Privat SA. Aceasta societate se afla sub controlul Consiliului Local Onesti, care are incadrat personalul prevazut". Mentionam ca Asociatia "Help Animals from Onesti", cu sediul pe strada A. I. Cuza si-a manifestat in cursul anului trecut intentia si dorinta de a prelua Serviciul public de gestionare a cainilor fara stapan din municipiu. In sprijinul acestei idei membrii asociatiei au alaturat scrisorii de intentie reglementarile din Ordonanta de Urgenta 155 / 2001 ce mentioneaza ca "serviciile publice pentru gestionarea cainilor pot fi concesionate numai catre persoane juridice, asociatii sau fundatii care desfasoara activitati in domeniul protectiei animalelor. De asemenea, a fost luata in seama o adresa a presedintelui - secretar de stat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Raducu Branescu , ce mentioneaza ca "incredintarea activitatii de gestionare a cainilor fara stapan se poate face doar catre asociatii de protectie a animalelor" dar si … Raportul Curtii de Conturi care in 2016 a sesizat institutiile de urmarire penala pentru unele abateri inregistrate la Onesti (efectuarea de plati nelegale pentru prestatii de capturare si transport in adaposturi ale cainilor fara stapan, efectuarea de plati nejustificate). Este de evidentiat faptul ca in anul trecut Asociatia "Help Animals from Onesti" a sprijinit Adapostul Public pentru cainii fara stapan din localitate lunar cu 2160 kg de hrana iar in 2016 a donat 40 de custi (in valoare totala de 4800 euro. Si in prezent aceasta asociatie sprijina constant activitatile de curatenie si ingrijire a cainilor in cadrul adapostului, prin asigurarea unui salariat propriu. Aceasta "scrisoare de intentie" nu a gasit un raspuns potrivit - primarul municipiului Onesti Nicolae Gnatiuc propunand darea in folosinta, cu titlu gratuit, a unei suprafete de teren unde o asociatie de protectia animalelor sa ridice si sa administreze un adapost pentru cainii fara stapan!

In replica, Lidia Zahiu, presedinte al Asociatiei "Help Animals from Onesti" mentioneaza ca "la momentul de fata activitatea cainilor fara stapan din municipiu este in gestiunea unei societati pe profit! SC DPP este o societate ce nu are ca obiectiv major protectia animalelor si din punctul meu de vedere nu are nici experienta necesara de a gestiona o activitate atat de delicata! Mai mult, nu are oameni pregatiti in domeniu, nu promoveaza adoptia si nu implementeaza proiecte de sterilizare a cainilor din adapost si a celor fara stapan!" Reprezentanti ai acestei asociatii onestene au mai inaintat conducerii Primariei municipiului o solicitare prin care se cere permisiunea de a amplasa in incinta Adapostului de caini fara stapan a unui container de 12 metri lungime pentru depozitarea hranei pe care Asociatia "Help Animals from Onesti" o doneaza adapostului.

La sedinta Consiliului Local Onesti din 26 aprilie primarul municipiului a facut mai multe referiri la aceasta "spinoasa" problema, neamintind nimic de eforturile facute de asociatia mentionata, ce doreste sa se implice si mai mult in "gestionarea" activitatii de la Adapostul de caini fara stapan din localitate. La interpelarea consilierei liberale Elena Pascu Apavaloaie ca "numarul cainilor vagabonzi in Onesti este in crestere si trebuie sa incercam sa-i strangem, sa-i ducem in adapost", primarul Nicolae Gnatiuc a comentat: "Unii ar face si altii fac! De pe margine este usor de privit la aceasta situatie dar va invit in teren sa jucati! Iubitorilor de animale patrupede le spun ca sfaturile trebuie sa fie proportionale cu experienta! Suntem avertizati ‹‹nu aveti voie sa euthanasiati cainii!›› dar adapostul era plin si fiecare caine … trebuie sa aibe metri patrati cuveniti, ‹‹papita››, toate celea… Se joaca un dublu rol de catre unii - ba sunt iubitori de animale, ba nu mai sunt! In doua saptamani incepem programul cu adoptii! In 2017 am dublat padocul de caini - cu posibilitatea de a mari capacitatea cu 90 de caini! Am pus la dispozitia ONG-ului o suprafata de teren, cu toate utilitatile! Dar ei nu vor mai captura deloc cainii de pe strazi! Ei cred ca cel mai bine cainii trebuie ca sa traiasca in libertate! Acum noi capturam 5 - 6 caini pe zi!"

Cert este ca dincolo de aceste dispute Adapostul de caini fara stapan de la Onesti este aproape plin, aceste animale sunt prezente pe strazile orasului iar locuitorii de aici solicita luarea unor masuri pentru a fi in siguranta. Sunt cetateni ce doresc incheierea unui parteneriat (care ar aduce transparenta acestei activitati) intre Primaria municipiului si ONG-ul mentionat (implicat foarte mult in problema cainilor fara stapan).
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII