Cauta
Un campion national la box din Onesti06/03/2017


Bucuriile unei munci pline de perseverenta

La Braila, un oras in care boxul este unul dintre cele mai iubite sporturi, desfasurarea , in luna februarie, a Campionatului National U-22, a adus o bucurie mare pentru onesteni. Boxerul Andrei Florin Ciubotaru a dobandit titlul de campion national la categoria 52 kg, prin aceasta performanta el demonstrand ca, in pofida tuturor dificultatilor cu care se confrunta, Onestiul este orasul in care performanta sportiva aduce laurii succesului! "Am avut emotii in finala, cand am am avut ca adversar pe Gabriel Stefan, de la CSM Targoviste . Am reusit ca sa obtin victoria prin abandon, in prima repriza", ne-a declarat noul campion national Andrei Florin Ciubotaru. "Atunci cand l-am vazut prima data boxand am remarcat ca are «o dreapta foarte puternica » si loveste foarte tare, cu mare viteza. Este boxer din toate punctele de vedere", a mentionat despre noul campion onestean maestrul Vasile Pradais, ce ajuta la Sala de box din Parcul Sportiv al Onestiului, un mare numar de tineri "promitatori" pentru box, ca sa cunoasca toate tainele acestui sport. Despre Andrei Florin Ciubotaru ne-a mai declarat ca "a inceput sa practice boxul la Onesti impreuna cu antrenorul Costel Gherasim si datorita unor probleme de sanatate a renuntat. De opt luni l-am readus in ring si acum este legitimat la Sport Club Municipal Bacau iar eu am o mare incredere in el! In cadrul unei selectii ce a avut loc la Bacau l-am prezentat antrenorului federal Relu Auras (coordonator al lotului national de tineret si juniori), care este incantat de calitatile acestui boxer" Este de notat faptul ca la competitia de la Braila tanarul campion a fost insotit de Relu Auras, antrenorul ce a pregatit si lotul national de seniori al Romaniei, fiind evidentiat si de catre Nicolae Cara, cunoscut antrenor care a descoperit numerosi boxeri. La intrecerile Campionatului National U-22 au participat in jur de 60 de tineri, cei mai buni in ringul de box. Faptul deosebit care incununeaza performanta obtinuta de Andrei Florin Ciubotaru este ca el s-a calificat la Campionatul European U-22 Elite (la categoria 49 kg), fiind "deschizatorul de lista" al lotului Romaniei pentru aceasta competitie (ce cuprinde 16 boxeri, 6 dintre ei fiind rezerve). Aceasta intrecere sportiva va avea loc tot la Braila, in zilele de 13-22 martie, la Sala Polivalenta din acest oras dunarean, unde "se va auzi din nou imnul national" la o competitie europeana, la care sunt inscrisi 160 de sportivi, ce vor boxa dupa regulile AIBA pentru seniori, fara casti de protectie.
Mentionam ca boxerul Andrei Florin Ciubotaru este nascut in satul Viisoara (Javreni, com. Stefan cel Mare), a inceput ca sa boxeze in anul 2012 si "are la activ" cucerirea a trei medalii de bronz la Campionatul National de Juniori si Tineret precum si la Campionatul National de Box pentru Tineret. El este convins ca "o medalie arata valoarea unui boxer" si in aceasta idee ne-a marturisit: "Am disputat in jur de 60 de meciuri iar cel mai bun adversar pe care l-am intalnit a fost hunedoreanul Cosmin Garleanu, vicecampion european. In ring am intalnit si alti adversari redutabili, pe boxerii Ionut Vulpe (nota Onesti Expres, acest boxer din Mangalia fiind rezerva la categoria la care evolueaza Andrei Florin Ciubotaru la competitia europeana de la Braila), Dorin Doghi si altii. In box trebuie sa muncesti foarte mult, sa iti petreci multe ore in sala de antrenament, sa dai totul pentru acest sport si sa -ti doresti obtinerea unor mari performante!"

Este de notat faptul ca alaturi de Andrei Florin Ciubotaru la Sala de box de la Onesti se antreneaza si alti boxeri de valoare: Eduard Doaga (la categoria 52 kg), Cosa Marco (75 kg) - ambii urmand a participa la o selectie care va avea loc la Bacau, dar si Marian Sabau (56 kg), Francesco Rusu (64 kg), Dragos Kusztpinsky (81 kg) si altii. Despre "lotul de boxeri" de la Onesti Vasile Pradais ne-a declarat: "Sunt 25 de boxeri pe care ma pot baza sa ma prezint la o competitie pugilistica dar si daca vom organiza noi o intrecere. Cel mai tanar are ... 7 ani iar cei mai in varsta au 18 ani. Vreau sa fiu, in primul rand, prieteni cu ei, astfel ca ei sa ajunga oameni care sa faca ceva in viata! Visez sa reinviem acea competitie numita «Centura Trotusului», la care veneau la Onesti boxeri din toata tara! Eu vreau «sa cresc campioni nationali», asa cum am fost eu!" Ca o noutate deosebita pentru onesteni mentionam ca Vasile Pradais vrea ca sa selectioneze, in viitorul apropiat, si fete pentru a practica boxul, fiind deja o "temerara" ce urca in ringul Salii de box.

Daca in municipiul Onesti se poate vorbi de adevarate "legende ale sportului" - Nadia Comaneci, Teodora Ungureanu, "echipa de aur" a gimnasticii romanesti, Vasile Puscasu - campion olimpic al Romaniei la lupte libere - si boxerul Vasile Pradais este un nume foarte cunoscut de sportiv in municipiul Onesti! In 1986 el a evoluat la CSM Borzesti iar in 1989 a fost selectionat la lotul national de seniori al Romaniei. Ca boxer a evoluat la categoria 75 kg si a cucerit in anul 1989 o medalie de bronz. Fiind «titular» al acestei categorii Vasile Pradais a activat si la lotul olimpic de box al Romaniei. Pe plan national, boxand cu adversari foarte puternici (Daniel Lingurici, Costel Patrichi, Doru Maricescu si altii), onesteanul Vasile Pradais - care a fost legitimat la Clubul Dinamo Bucuresti - a avut rezultate sportive foarte bune la competitiile "Manusa Litoralului", de la Constanta (in anii 1991, 1992) si "Centura de Aur". La aceasta competitie sportiva de la Bucuresti boxerul onestean a evoluat cu mult succes intre anii 1990-1993 si a cucerit o medalie de argint. Palmaresul sau s-a imbogatit in anul 1992 cand a cucerit titlul de campion national la seniori, la categoria 81 kg, in fata unui adversar din Targu Jiu. Vasile Pradais, al carui nume este inscris in istoria boxului romanesc, a obtinut medalia de bronz in 1993 si este castigatorul mai multor turnee pentru seniori. "Intorcand" paginile boxului onestean mentionam ca in anii de inceput a acestuia, aici, pe meleagurile trotusene a activat antrenorul Victor Alexandru. Venit din Sibiu la Onesti, avand o linie a sa de disciplina si de conduita, el l-a format pe Mihai Patrateanu (care acum pregateste talentele pugilistice din preajma orasului Sighisoara - jud. Mures).
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
vasilev
#2 : 12/03/2017, 14:10
Trebuie amintit antrenorul VASILE TITA ,care in 1970 l-a descoperit pe boxerul NICU CHIOVEANU,mai tarziu acesta ajungand campion national de box,dar legitimat la Litoral Mangalia.
un microbist de sport
#1 : 11/03/2017, 19:00
Felicitări Andrei Ciubotaru !
Multă baftă la CE de la Brăila: Ai nevoie (și) de baftă, mai ales la ”împerechere” (tragerea la sorți).
Bun (re)venit acasă Vasile Pradaiș. Boxul are nevoie de tine, ca de altfel și de alți foști golegi de sală.
Mulțumim Ion Moraru pentru scurta pagină de informații despre boxul onestean.


IMAGINEA SAPTAMANII