Cauta
Un nou orizont pentru Moinesti19/06/2017


Celebrarea a 25 de ani de la infiintarea Consiliului Local Moinesti s-a constituit intr-un deosebit prilej pentru o intalnire fructuoasa, care a avut loc la Centrul Cultural "Lira". Alaturi de cei care au fost consilieri locali in acest sfert de veac "in orasul petrolului", la aceasta intalnire au participat cei care au primit titlul de "Cetatean de onoare" dar si functionari ai primariei moinestene. Intre invitatii prezenti la acest eveniment s-au aflat parlamentarul Constantin Avram, presedinta Asociatiei Orase Energia Romania (Moinestiul fiind membru al acestei asociatii din anul 2011!) iar "cu sufletul alaturi mereu de orasul natal" a fost prezent si Viorel Ilie (fost primar al localitatii, in prezent ministru pentru Relatia cu Parlamentul Romaniei - membru al Guvernului Grindeanu).

Cum sute de moinesteni au umplut sala Centrului Cultural "Lira", la acest eveniment primarul interimar Valentin Vieru (un om al faptelor, nu al promisiunilor), a prezentat un bilant al activitatii sale pentru anul 2016. Acest raport a fost prefatat de secventele unui film documentar care a evidentiat faptul ca "atunci cand in fiecare clipa viata trece alaturi de noi, in umbra batranilor munti ai Berzuntiului, la Moinesti se spune o alta poveste!". Modest din fire Valentin Vieru a mentionat: "Nu cred ca eu trebuie sa aduc la cunostinta consilierilor locali ai Moinestiului realizarile acestui oras. Trecutul, reprezentat de perioada 2008 - 2016 a fost unul al unui fructuos parteneriat, pe care eu l-am avut , in calitate de viceprimar, cu primarul acestei perioade, Viorel Ilie. Acest parteneriat exemplar, bazat pe onoare, prietenie, munca si multa incredere, a facut ca rolul pe care noi am fost chemati sa il indeplinim, sa fie jucat cu succes, asa cum demonstreaza si faptele si realizarile noastre concrete: un municipiu mai bine gospodarit, resurse cheltuite cu grija si cu chibzuinta, finantari externe atrase in teritoriu si proiecte implementate corect, cetateni traind intr-o comunitate mai sigura si mai altruista, cu tineri din ce in ce mai implicati in viata comunitatii". Intre realizari, in domeniul infrastructurii, au fost evidentiate asfaltarea strazilor Pacii si Osoiu, amenajarea zonei pietonale pe strada Tudor Vladimirescu, refacerea si consolidarea podetelor de pe str. 13 Septembrie, Mihail Kogalniceanu, A. I. Cuza si Lucacesti, amenajarea izvoarelor din str. 1 Mai, Osoiu . De asemenea, s-au finalizat lucrarile de reabilitare si s-a inaugurat Centrul Cultural "Lira", s-a refacut zidul de sprijin si s-a reabilitat spatiul destinat comercializarii produselor alimentare din Piata Centrala. Pentru invatamant, s-a obtinut finantare pentru reabilitarea Scolii Gimnaziale "Alexandru Sever" urmand ca in viitor sa fie reabilitate Scoala Gimnaziala "Stefan Luchian", cantina si caminul Liceului Teoretic "Spiru Haret", Scoala Gimnaziala "George Enescu", Colegiul Tehnic "Grigore Cobalcescu". Tot in domeniul infrastructurii urmeaza sa fie obtinuta finantare pentru proiecte aflate in diferite stadii, acestea vizand asfaltarea strazilor Lucacioaia si Fundatura Lucacioaia, Stefan Luchian, Avram Iancu, Dezbenzinarii, Nicu Enea, 1 Mai, A. I. Cuza si Micleasca, amenajarea ca Centru de recuperare si baza de tratament a hotelului din centrul municipiului, realizarea de locuinte ANL pentru tineri. Se are in vedere pe viitor si transformarea unei cladiri istorice din str. Zorilor in viitorul Muzeu de patrimoniu al Moinestiului, modernizarea si extinderea iluminatului public, amenajarea trotuarelor si aleilor in zona Bloc Select - Casa Casatoriilor, a incintelor. In vederea autoritatilor locale se afla si reabilitarea unui numar de 9 strazi importante din cartierele Hangani si Vasiesti, amenajarea Esplanadei din centrul Moinestiului.

La prezentarea bilantului de catre primarul interimar al Moinestiului, Valentin Vieru s-au mentionat lucruri deosebite din viata acestui municipiu:deschiderea, la 8 septembrie 2016 a Stagiunii muzicale si teatrale (de care se bucura foarte mult moinestenii), plantarea a 3000 de puieti in zonele Osoiu si Tajbuga, realizarea mai multor locuinte, vcu ajutorul Asociatiei "Habitat for Humanity", infiintarea si dotarea unui Cabinet Scolar Stomatologic (din fonduri proprii), la care s-a realizat triajul copiilor din localitate. In privinta Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti Valentin Vieru a declarat: "Spitalul Municipal este al municipiului, fiind preluat in administrare in anul 2009. Consiliul Local a contribuit la realizarea unor mari proiecte de modernizare a Ambulatorului Integrat, a Heliportului si a extinderii Compartimentului de Primire Urgente (impreuna cu Consiliul Judetean Bacau). S-au realizat investitii de peste 10 milioane de lei in sanatate, ce s-au concretizat si in achizitia de echipamente medicale necesare Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti". S-a mentionat si inscrierea si recunoasterea Moinestiului ca statiune turistica, facandu-se referiri si la promovarea potentialului turistic al acestei localitati."A fost un demers curajos, incepand din anul 2009 si ne bucuram ca sunt oameni ce cred in acest proiect al nostru. Este un demers care arata ca se face ceva!" Amintind si proiectele pe care le are in vedere pentru viitor (reabilitarea fostului sediu Alcor pentru a functiona Directia de Asistenta Sociala si cantina sociala, obtinerea de finantare pentru transformarea unei cladiri cu centrala termica dezafectata in centru de zi pentru persoane varstnice, amenajarea Strandului Lucacesti, deschiderea cinematografului in cadrul Centrului Cultural "Lira", extinderea retelelor de apa pe strazile Mihail Sadoveanu, Martir Horia, 1 Mai din buget propriu), Valentin Vieru a afirmat: "Municipiul Moinesti, cu cetatenii sai, ramane locul in care m-am nascut, am copilarit, mi-am intemeiat familia si, in primul rand, in care am fost implicat timp de 27 de ani in administratia publica locala, deci in viata comunitatii. Este locul pe care il pretuiesc cel mai mult si ale carui probleme dar si atuuri, le cunosc cel mai bine si le pot rezolva si valorifica in modul cel mai optim". Parteneriatul nostru continua si stiu ca mai avem multe de facut impreuna pentru Moinesti! Vreau sa fiu acelasi om, sa infaptuim tot ceea ce ne-am propus!"

Festivitatea de la Centrul Cultural "Lira" a continuat cu felicitarea Cetatenilor de onoare ai municipiului Moinesti, prilej cu care Valentin Vieru, primar interimar al acestui municipiu a inmanat distinctii simbolice personalitatilor de pe aceste meleaguri: prof. dr. Cristina Popescu, dr. Adrian Cotirlet , preotului Ioan Andrioaie, prof. univ. dr. Puiu Nistoreanu, veteranului de razboi Ion Pricopie, prof. Vasile Robciuc si altii. In memoria Cetatenilor de onoare ai Moinestiului care nu mai sunt in viata au fost inmanate rudelor acestora insemnele de pretuire. Fostii primari ai municipiului , consilierii locali ce au activat de-a lungul a 25 de ani in Consiliul Local Moinesti dar si functionarii primariei au primit diplome personalizate, ce au adus o mare bucurie dar si amintirile nepieritoare ale celor care nu mai sunt printre noi.

Ca un corolar al acestei manifestari ce a incununat spiritul civic si recunostinta autoritatilor locale pentru tot ceea ce au facut pentru Moinesti s-au inscris luarile de cuvant, ce au evidentiat aceste momente emotionante. Profesorul Lovin a declarat: "Pentru mine profesoratul a fost o responsabilitate autentica. Sunt convins ca promisiunile mentionate de catre Valentin Vieru vor fi materializate si ca Viorel Ilie ne va ajuta in continuare. Ca reprezentant al generatiei varstnice si nu ca «cetatean de onoare» mentionez ca este firesc sa sprijinim actuala echipa a primariei moinestene! Timpul nu poate fi pacalit; el tace si fuge, grabind calatoria noastra pe acest pamant. Acesti oameni sunt pretuiti pentru caracterul si cumsecadenia de care au dat dovada de-a lungul timpului Am impresia ca cunosc fiecare om al acestui oras. Acestor oameni nu le este straina soarta Moinestiului. Cu totii trebuie sa constientizam ca tot ceea ce s-a facut dupa 2010 la Moinesti , a adus o inflorire fara precedent, profilul social si cultural al municipiului s-a schimbat complet. Imbatabilul profesor Vasile Robciuc este o personalitate complexa ce este cunoscuta in tara si in strainatate! In Moinesti s-a creat un climat de impact major asupra tinerilor, a tuturor cetatenilor! Oamenii mai in varsta sunt «niste munti de credinta» si de spirit iar tinerii sunt plini de viata, se arunca cu toata daruirea inainte!"

Fost elev al Moinestiului, inginer, acum parlamentar, Constantin Avram a declarat: "Ma bucur ca revad aici dascalii, colegii mei de scoala. Sloganul Filialei Bacau a ALDE este «cuvant dat - cuvant respectat!» Nu am uitat ca aici am crescut si am atras la decizia politica oameni care cunosc viata si faptele Moinestiului. Astfel, am cucerit la Moinesti in 2008 primul titlu de primar al municipiului, prin Viorel Ilie si am reusit sa inchegam o echipa puternica de consilieri, care nu spun ce sa faca ci arata ceea ce au facut! " Cel mai vechi consilier local al Moinestiului (din anii 1990), prof. Nila a declarat: "Au fost lucruri foarte grele pentru oras, nu erau bani... Am fost unul dintre sustinatorii ardenti ai construirii Bibliotecii Municipale, ce este una din realizarile care vor dainui aici! Cele mai multe realizari la Moinesti s-au infaptuit in ultimii opt ani si CONSIDER CA ACEASTA ECHIPA NU ARE NEVOIE DE LAUDE!" Fost primar al municipiului Moinesti si in prezent ministru Viorel Ilie a declarat in fata tuturor moinestenilor prezenti la Centrul Cultural "Lira": "Va asigur de aceeasi dragoste, pe care vreau sa o impartim impreuna si va marturisesc ca ma regasesc aici, in tot ceea ce faceti!"
Mentionam ca in urma alegerilor locale ce au avut loc in municipiul Moinesti in ziua de 11 iunie primarul interimar Valentin Vieru a fost ales in functia de primar al acestui municipiu, el intrecand detasat pe ceilalti contracandidati.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII