Cauta
Un onestean propune realizarea unei centrale termice pe deseuri menajere31/07/2014


Centrala termica pe deseuri menajere - este propunerea trimisa de un onestean Consiliului Local. Vasile Tincu: „Constructor cu experienta, neinteresat, ci din dragostea pe care am daruit-o cu raspundere in 53 de ani de munca, as avea ceva de spus. Sunt intristat ca la Consiliul Local Onesti n-a existat curiozitatea pentru a se da curs unei adrese in care m-am referit la efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea in municipiu a unei centrale termice pe deseuri menajere. Aceasta se poate realiza pe scheletul centralei termice de la Complexul de sere (2 hectare), iar in felul acesta se poate reactiva suprafata de sere si putem crea 500 de locuri de munca. Putem produce astfel legume romanesti ieftine. De ce sa nu reactivam macar o centrala termica din oras, prin adaptarea unui sistem de ardere, fara a modifica structura cazanului? Cu un pic de vointa si cu mult curaj se pot face foarte multe. Asemenea centrale pe deseuri menajere s-au construit la Sacele (jud. Brasov), in apropierea orasului Roman - aceasta facand „minuni” intr-un cartier din oras. Fara sa supar pe cineva, mentionez ca doar cu arderea a 2 kg de hartie - ambalaje si cartoane se obtine echivalentul puterii calorice a unui metru cub de gaz metan. Asemenea centrale exista in Cehia (unde sistemul de colectare si separare a deseurilor aduce utilizari nemaipomenite), dar si la Viena, iar in Suedia se pune problema importarii deseurilor menajere. Oamenii si-au dat seama - cu un ceas mai inainte - ca resursele naturale sunt pe terminate si le pasa de concetatenii lor.” Solicitarea onesteanului de a se analiza realizarea unei centrale termice pe deseuri menajere la Complexul de sere si reactivarea acestuia e completata si initiativa organizarii unui schimb de experienta intre Consiliul Local Onesti si cei care au realizat asemenea centrale.

Vasile Tincu se refera si la aspectul cotidian pe care il ofera Onestiul: „Orasul este murdar si urat. Daca mergi pe strazile din municipiu si luam numai fatadele blocurilor de locuit - reamenajate de locatari asa cum au putut! - s-a reusit ca pe o fatada sa fie date si cate trei culori, diferite una de alta. Se fac eforturi pentru a se cosi iarba prin incinte, care se strange si se depoziteaza, dar aceasta se ridica peste multe zile de la cosire, astfel ca locul unde a fost adunata ramane sterp”. Secretarul municipiului, Daniel Spanu: „raspunsul la asemenea solicitari ale locuitorilor orasului trebuie date de catre comisiile Consiliului Local, unde vor fi indrumate si alte astfel de cereri”.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Dennis
#2 : 14/06/2015, 06:44
Dle Chiliman,Aveti idei EXTRAORDINARE si, credeti-ma, nu este nicio naunta de ironie cand spun asta! Un lucru nu inteleg: de ce nu terminati ceea ce este de terminat si va lansati in alte proiecte inainte de a face ceea ce trebuia facut de mult timp ( aveti deja 8 ani ca primar al sectorului 1 !) . Ma refer, si stiti asta, la terminarea viabilizarii ulitelor din sector! Cand binevoiti sa raspundeti ( nu se intampla intotdeauna, trebuie sa recunoasteti ! ) la acest subiect spuneti ca veti incepe dar totul depinde de buget! Eu inteleg ( si va rog sa ma contraziceti, daca e cazul! ) ca aceasta viabilizare a ulitelor nu este, nu a fost si, din pacate, nu va fi o prioritate si de aceea depinde intotdeauna de ce bani mai raman, eventual, in buget !!! Ceea ce s-a viabilizat ( sunt chiar la mine in cartier cazuri, recunosc !)s-a facut, dupa parerea mea, pentru ca au fost mari interese imobiliare private pe aceste strazi ( vezi Zagazului, Moeciu in cart. Aviatiei ) ! Sunt curios daca veti oferi vreun raspuns si vreo justificare!
Marius
#1 : 20/09/2014, 23:09
Daca nu iese ceva si prentru "ei", proiectulnu se va discuta sau/si aproba niciodata :)


IMAGINEA SAPTAMANII