Cauta
Un spectacol-eveniment20/11/2017


"Cand e frate langa frate / Inima mai tare bate!" Fructuosul parteneriat intre Asociatia Culturala "Calutul" din Caiuti (condusa de coregraful Francisc Enasel, "cu state vechi", ale unui palmares bogat obtinut de "Doina Trotusului" din Onesti in concursurile nationale dar si prin tarile in care a reprezentat cu mare cinste folclorul romanesc) si Ansamblul artistic "Privighetorile Zeletinului" din Podu Turcului (condus de venerabilul profesor si dirijor Nicolae Popa), a dat in aceasta toamna un rod frumos: un fascinant spectacol de muzica populara. Numit simbolic "Mandru sunt ca sunt roman", acest spectacol s-a desfasurat in ospitaliera sala "Zoe Rosetti" a Primariei comunei Caiuti, manifestarea fiind inscrisa in cadrul Proiectului "Privighetorile Zeletinului", finantat de Consiliul Judetean Bacau. "Impartasim impreuna cu profesorul Nicolae Popa credinta pentru neamul romanesc si dragostea pentru cantecul popular si pentru costumul traditional. Asemeni inaintasilor nostri vrem ca sa facem partasi pe cei mai tineri de bunurile cele mai de pret ale romanului - cantecul popular si folclorul traditional", a marturisit coregraful Francisc Enasel cu sufletul plin de dragostea a tot ceea ce face, sa apropie tineretul de aceasta "zestre" a neamului romanesc. Cu o mare modestie profesorul si dirijorul Nicolae Popa a multumit pentru colaborarea fructuoasa pe care "Privighetorile Zeletinului" o are cu Asociatia Culturala "Calutul" din Caiuti si a prezentat cateva date despre ansamblul artistic din Podu Turcului, care a fost infiintat in anul 1975. Venerabilul profesor si dirijor Nicolae Popa a subliniat un fapt caruia ii da o atentie deosebita, mentionand "nu este usor ca sa lucrezi cu copiii, an de an pentru o noua generatie deslusind impreuna tainele muzicii populare" si a rostit si "un gand nobil" al profesiei sale:"ca dirijor savarsesti opera unui compozitor, continui perpetuarea valorilor neamului, dar slujesti gandurile si aprinzi vremurile propriilor vremi. Este lucru greu dar cat de greu este ca sa dirijezi marea simfonie a caracterelor si a inimilor?"

Daca inca de la urcarea pe scena a membrilor Ansamblului artistic "Privighetorile Zeletinului" din Podu Turcului aparatele de fotografiat au surprins multe imagini, este de remarcat faptul ca intregul spectacol a fost urmarit cu viu interes de catre "cei care duc mai departe" folclorul de pe valea Trotusului. Cum "glasul viorilor" ne-a purtat pe meleagurile bacauane, "in suite de cantec si joc", intr-o simbioza de sarbatoare pe scena au urcat si cateva soliste, membre ale Ansamblului folcloric "Calutul" din Caiuti, care bat la portile afirmarii prin prezenta lor la mai multe concursuri nationale de muzica populara. Astfel, Ioana Vasioiu, ce a uimit publicul prin interpretarea unei doine, a prezentat si melodia "Stau bunicii si m-asteapta", Delia Simon a adus indemnul "Hai la joc flacai" iar in aceeasi tonalitate, a veseliei Larisa Ciubotaru a cantat melodia "Asa-i hora pe la noi!". Maria Duta si Patricia Duta (doua surori ce iubesc cantecul popular, fiind si ele "crengutele Caiutiului" ce aspira sa devina soliste de muzica populara), au prezentat melodiile "Fluierasul", "Foaie verde de mohor" si "Eu sunt romancuta". Fascinantul spectacol s-a incheiat cu "Hora mare" si "Alunelul" si prinderea in dansul traditional romanesc a adus rezonanta unei mari bucurii. Mentionam ca la acest spectacol a fost prezent si cunoscutul profesor si dirijor onestean Iulian Munteanu, care a declarat: "Sunt pentru prima oara in acest spatiu cultural si exprim admiratia mea pentru cei care au preocupari privind muzica. Este o colaborare foarte frumoasa si fructuoasa intre Privighetorile Zeletinului si Asociatia Culturala Calutul. Pe profesorul si dirijorul Nicolae Popa il cunosc de foarte multa vreme si mentionez ca oameni ca dansul sunt foarte putini! El se ocupa si reuseste sa realizeze niste lucruri extraordinare, pentru ca asemenea orchestra ca cea de la Podu Turcului nu mai exista in judetul Bacau si nici in tara! Nicolae Popa si Privighetorile Zeletinului tin inca vie flacara folclorului!" La caderea cortinei spectacolului "Mandru sunt ca sunt roman" (de care organizatorii ar dori sa se bucure in fiecare an), am simtit ca ascultand cantecele neamului putem fi mandri sa ducem mai departe ceea ce avem!
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
un român
#1 : 20/11/2017, 18:04
Frumoasă descriere.
Când este vorba despre muzica populară autentică, despre neamul strămoșesc și despre glie, de fiecare dată mă trec fiori. Fiori de bucurie, fiori de nostalgie.
Felicitări domnului Enășel !


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu