Cauta
Un urs a fost vazut la Balaneasa, comuna Livezi23/11/2018


Daca ramanem uimiti de imaginile de la posturile de televiziune care arata cum ursii coboara in statiunile de pe valea Prahovei (la Busteni, Sinaia) si pot fi vazuti si in cartierele brasovene escaladand ghenele de gunoi, lucrurile acestea nu ar trebui sa ne mai surprinda deoarece ei au aparut si pe meleagurile bacauane. Astfel, in seara de miercuri 21 noiembrie in lumina farurilor unui automobil condus de catre un onestean, care circula pe DN 11 Onesti - Bacau, a aparut un urs, ce a traversat in graba aceasta sosea intens circulata. In conditiile de iarna in care se intetea ninsoarea ursul a traversat strada in apropierea cladirii Ocolului Silvic, la marginea satului Balaneasa. Vazand deodata acest animal gata sa traverseze automobilistul Romica H. din Onesti a putut frana si chiar sa filmeze "namila" de urs, care s-a indreptat spre padure. Imaginile postate pe o retea de socializare au adus mai multe comentarii , de la surprinderea tuturor pentru prezenta - pentru prima data - a unui urs pe o sosea intens circulata dar si pentru o asemenea intamplare neasteptata.

Astfel, se pare ca acest urs "a cotrobait" prin mai multe gospodarii in satul Orasa, aflat la o distanta de 4-5 km de locul unde a fost filmat in seara zilei de miercuri 21 noiembrie. Prezenta ursului in aceasta zona a starnit nelinistea localnicilor, care se intreaba "nu se poate face nimic pentru a fi prins ursul ori asteptam ca sa se intample ceva rau si dupa aceea actionam?" Acest semnal de alarma este cu totul justificat si ca un puternic argument mentionam faptul ca in zona montana a judetului Harghita in ultimii ani au fost semnalate numeroase cazuri in care ursii au atacat oameni. Multe din aceste incidente au avut loc in zona statiunii montane Tusnad si a lacului Sfanta Ana.

Situatia de la Balaneasa nu este singulara in judetul Bacau, dupa cum am aflat "asa se intampla si la Ciobanus (in zona Asaului), unde ursii se chinuie sa traverseze calea ferata pe sub pod, intalnindu-se dimineata cu gospodarii pe ulita!... Plus ca sunt dezorientati de disparitia padurilor.."

Cum este in obisnuinta romanilor de a face "haz de necaz" si din aceste lucruri au fost si comentarii de asociere cu "sosirea" mai devreme a sarbatorilor de iarna, prin faptul prezentat mentionandu-se ca " ursul a furat startul de Anul Nou!" In aceeasi nota , a veseliei, intr-o alta postare este mentionat:"Vin sarbatorile! Trebuie sa vina si ursul, doar e traditie la noi!" In glumele celor care au postat diferite comentarii au intrat si… padurarii, ce "l-au pierdut pe urs, pregatit pentru cina… de Craciun si de Revelion!"

Demn de remarcat este faptul ca cetatenii comunei Livezi s-au intalnit pentru prima data cu o astfel de situatie si banuiesc ca odata cu caderea zapezii ursul a coborat de pe inaltimile muntilor Berzuntiului in cautarea hranei. "A fost distrus habitatul lor si sarmanele animale coboara in sate, pentru a gasi mancare" , este opinia celor care vad lucrurile in mod realist si nu sunt asemenea celor care comenteaza in mod hilar o atare situatie.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII