Cauta
„Vindem apa la populatie cu 2,48 lei / mc. De la CRAB nu luam nici un metru cub de apa! Mergem pe cont propriu”12/05/2014

VIorel Miron
Interviu cu Viorel Miron, primarul orasului Comanesti


Domnule primar, sunt numeroase discutii legate de posibilitatea excluderii Primariei Comanesti din cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate (ADIS) Bacau si, implicit, imputarea platii anumitor sume de bani pentru investitiile realizate in Comanesti. In acest sens, Consiliile Locale din judet si-au ales reprezentantii care au primit mandat pentru a vota excluderea Comanestiului. Gasiti vreo solutie pentru iesirea din aceasta situatie?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Nu ar fi fost lucrul cel mai bun pentru Comanesti excluderea din ADIS, pentru ca am beneficiat de o serie de investitii. E vorba despre inchiderea si ecologizarea gropii de gunoi, lucrare in valoare de 1 milion de euro, si trebuie sa mai primim niste utilaje, de peste 500.000 euro, strict necesare pentru buna desfasurare a activitatii in oras.

Care sunt motivele care au condus la o astfel de reactie din partea Consiliului Judetean si a membrilor ADIS?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Totul a plecat de la proiectul de hotarare privind aprobarea documentatiilor necesare organizarii licitatiei pentru delegarea gestiunii serviciului de operare a instalatiilor, proiect aprobat si de partenerii nostri din cadrul unui proiect PHARE, implementat de Comanesti, ca lider de proiect.

Vorbim despre Eco Valea Muntelui, un ADIS mai mic, in care sunteti alaturi de orasul Darmanesti si comunele Agas, Asau, Brusturoasa, Dofteana, Ghimes Faget si Palanca.
Viorel Miron, primar Comanesti:
Da. Asa este. Un proiect foarte important pentru noi. Acum suntem la final de monitorizare a celor 5 ani de catre Uniunea Europeana. Partenerii nostri, neavand nici o responsabilitate, mai ales ca nu au participat cu nici un leu la cofinantarea acestui proiect, au optat sa mearga la un alt operator, la cel judetean. In felul acesta, abandonand, iesind din societatea de salubritate, proiectul nostru PHARE nu mai este sustenabil. In loc de colectarea, sortarea si transportarea a peste 22.000 tone de deseuri, ramanem sa prestam aceasta activitate doar pentru orasul Comanesti, ceea ce inseamna gestionarea doar a 5.000 tone de gunoi. Din momentul iesirii partenerilor din Asociatie, proiectul PHARE Eco Valea Muntelui nu va mai fi sustenabil. Cei de la ADIS ne-au dat asigurari ca ramane sustenabil. Din acest motiv, Consiliul Local Comanesti a refuzat sa aprobe documentatiile trimise de ADIS.

Exista riscul ca Primaria Comanesti, in calitate de lider de proiect, sa fie sanctionata tocmai din perspectiva nesustenabilitatii proiectului?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Partenerii nostri nu au nici o responsabilitate fata de proiectul Eco Valea Muntelui. Dupa cei cinci ani, Comanestiul nu ar risca nimic, dar ma bazez doar pe informatii verbale. Cei cinci ani se implinesc in 2015. Pana atunci, va functiona Eco Valea Muntelui in forma actuala.

Cati bani a investit Comanestiul in acest proiect de la inceput si pana astazi si cat a reusit sa atraga din fondurile europene prin Asociatia Eco Valea Muntelui?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Am investit peste 1 milion de lei si am atras prin acest proiect peste 1 milion de euro.

Care este tariful pe salubritate platit de comanesteni, luand in calcul faptul ca pentru 2015, conform planului anual de evolutie a taxelor si tarifelor A.D.I.S., 7,15 lei fara TVA, 8,86 lei cu TVA, este tariful lunar pentru serviciul complet de colectare, transport si depozitare a deseurilor?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Acum se plateste 5 lei de persoana in mediul rural si 6 lei de persoana in mediul urban, iar taxa este perceputa doar pana la 3 persoane, deci nu mai mult de 15, respectiv 18 lei de gospodarie. Se doreste trecerea la operatorul unic pentru ca, spun cei de la ADIS, vor fi tarife mai mici. Daca acum deseurile ar fi gestionate de un operator unic, ar trebui sa platim mai mult, asa cum ati spus, 8,86 lei/persoana. Noi oricum vom ramane independenti de ADIS. Ne vom gestiona singuri deseurile, dar numai din Comanesti. In ultima sedinta de Consiliu Local am dezbatut si analizat timp de trei ore aceasta situatie si am ales raul cel mai mic. Am acceptat ca partenerii nostri sa plece din Eco Valea Muntelui, nu putem sa-i fortam sa ramana cu noi, in schimb, nu vom fi exclusi din ADIS, pentru a nu ni se imputa investitiile facute pana acum in Comanesti. Iar pentru a pastra caracterul sustenabil al proiectului pe PHARE vrem sa ne extindem, vrem sa ne gasim si alte obiecte de activitate. O sa facem si chirpici sau pavele, daca e cazul. Ganditi-va ca avem foarte multi salariati acolo. Avem 54 angajati care pot sa ramana fara locuri de munca.

Mai ramane totusi o problema. Unde veti depozita deseurile Comanestiului?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Am fost stransi cu usa si la acest capitol. Nu mai aveam unde sa ducem gunoiul, fiind obligati sa gasim cel mai apropiat depozit de deseuri conform din alt judet. In judetul Bacau nu mai aveam voie sa depozitam.

Depozitul de la Brasov era adus in discutie la un moment dat…
Viorel Miron, primar Comanesti:
Da. Ne gandeam la Brasov, la Harghita, la Miercurea Ciuc, la Adjud. Acesta a fost unul din motivele pentru care am fost stransi cu usa si pentru care am si aprobat documentatia licitatiei, pe langa faptul ca ni se imputau investitiile de 1 milion de euro si mai si pierdeam utilajele de 500.000 euro. Acum putem sa depozitam la celula 2 din Nicolae Balcescu, ca tot judetul, doar ca vom colecta si transporta deseurile cu operatorul nostru.

Deci in acest moment nu mai exista riscul excluderii Comanestiului din ADIS?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Nu. Tensiunea a fost dezamorsata. Nu cred ca Consiliul Judetean si ADIS vor mai avea vreun motiv sa continue cu aceste proceduri. Cred ca si dansii ar fi reactionat la fel in situatia noastra, daca partenerii lor nu i-ar fi anuntat, macar telefonic, nu mai spun de vreo adresa scrisa oficiala.

In ultima sedinta de Consiliu Judetean, consilierii PDL au votat impotriva aprobarii documentatiei de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de operare a instalatiilor de deseuri. Acestia au fost nemultumiti de ponderea mult prea mare, respectiv 40%, acordata activitatii de constientizare si informare cu privire la gestionarea deseurilor. Va ofer exemplul dat chiar de consilierul judetean Nicu Sapca: „daca platesti un leu pe kg de gunoi, 40% din leul ala sunt costurile cu campania de promovare. Uite ce bine se colecteaza selectiv!” Care este punctul dumneavoastra de vedere?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Nu cunosc detaliile acestea. Probabil ca asa este. Nu stiu daca acest procentaj inseamna mult sau putin. In schimb, stiu ca romanul inca nu este educat si trebuie dusa multa munca de lamurire cu el. Practic, la groapa de gunoi transportam gunoi care poate sa fie reciclat. La Comanesti am rezolvat problema asta. Imi spuneau oamenii din firma ca doar noi ducem gunoiul selectat, ca la masinile noastre cu gunoi nu vin oamenii strazii sa caute, pentru ca nu au ce gasi. Cred ca este necesara si o campanie de informare, chiar agresiva, as putea spune.

Nu credeti ca in locul unei astfel de campanii ar fi mai eficienta recompensarea printr-o reducere a taxei ori acordarea unei bonificatii pe gospodarie celor care respecta principiile colectarii selective a deseurilor? O selectare a deseurilor pe categoriile umede sau uscate direct de la producator usureaza si munca operatorului, diminuand, implicit, si costurile.
Viorel Miron, primar Comanesti:
Asta se poate face printr-o masura legislativa. Am inteles ca in alte tari PET-urile sunt duse la supermarketuri, unde iti scade din valoarea cumparaturilor contravaloarea PET-urilor duse. Asa, oamenii sunt interesati si de colectare selectiva. Cred ca va mai trece ceva timp pana sa ajungem noi acolo.

O alta problema care a generat reactii fluviu la adresa dumneavoastra este cea cu privire la refuzul Comanestiului de a intra in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Bacau (A.D.I.B.). Din acest motiv ati putea pierde investitii in valoare de 11 milioane de euro in infrastructura de apa si canal.
Viorel Miron, primar Comanesti:
Nu putem spune ca am pierdut 11 milioane de euro, dar pot afirma ca Comanestiului i s-a promis 11 milioane de euro. O suma insuficienta fata de nevoile orasului in acest domeniu. Noi avem nevoie de fonduri pentru reabilitarea statiei de epurare, a statiei de tratare si aductiunea de apa de la Ciobanus pana in oras. Pe langa acestea, mai trebuie sa racordam canalizarea facuta din cartierul Zavoi la canalizarea orasului, pentru ca acum se varsa direct in Urminis. Mai avem anumite zone unde trebuie sa extindem canalizarea. Toate aceste lucruri nu au fost luate in calcul de Consiliul Judetean si ADIB. Ei au spus ca ne ajuta doar cu statia de epurare si sa vada daca vor putea face ceva si la statia de tratare, dar statia de tratare fara aductiunea de apa nu are nici o valoare. Practic, am simtit ca se dorea sau se intentiona sa abandonam una din principalele surse de apa ale orasului, statia Ciobanus, pentru a cumpara direct de la CRAB.

Cat costa metrul cub de apa potabila in Comanesti?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Pretul pe m.c. de apa de la Caraboaia, pe care-l percepe Compania Regionala de Apa Bacau, este de 2,31 lei, inclusiv TVA, iar noi vindem apa la populatie cu 2,48 lei, iar canalizarea este undeva la 0,90 lei. Daca am cumpara cu 2,31, cum am mai putea sa vindem noi cu 2,48 lei/m.c.? Niciodata. Este unul dintre motivele de ingrijorare cu privire la intrarea in ADIB. Mai ales ca sumele promise de CJ si ADIB nu acopereau costurile investitiilor necesare in Comanesti, iar pentru lucrarile pe care ni le faceau ei, comanestenii trebuia sa suporte o marire de pret. De aceea am decis sa nu facem pasul asta. De ce sa irosim avantajele cadrului natural, hidrografic? De ce sa renuntam la resursele noastre locale, care ne fac sa nu dam prea multi bani pe apa? Aceasta apa ne vine gratis de la Ciobanus, prin cadere libera, fara sa fie pompata.

Va asigurati volumul necesar de apa doar din aceasta sursa?
Viorel Miron, primar Comanesti:
Doar de la Ciobanus. De la CRAB nu luam nici un metru cub de apa. Asiguram si o parte din consumul de apa din cartierele Vermesti si Sipoteni. Acum am construit niste sisteme de pompare ca sa putem acoperi si acea zona si sa nu mai cumparam apa de la CRAB. Chiar ne-au amenintat ca nu se poate asa ceva. Cum sa nu luam apa de la Caraboaia? Uite, asa, bine. Nu mai luam. In momentul de fata, suntem autonomi din acest punct de vedere. In ceea ce priveste cei 11 milioane de euro, cred ca este improprie afirmatia cum ca am pierdut banii, pentru ca noi vom castiga, vom face proiecte pe cont propriu. Vom accesa singuri fonduri pentru a reabilita statia de tratare si de epurare, apoi incet, incet vom realiza si aductiunea de apa. Daca intram in ADIB, eram obligati prin statut sa cedam cu titlu gratuit toate retelele, toata infrastructura Companiei de Apa. Dar daca am fi dorit sa iesim la un moment dat din ADIB, am fi fost nevoiti sa ne rascumparam propriile instalatii, in urma unei evaluari, la pretul zilei. Nu mi s-a parut corect.

Care este gradul de racordare a populatiei din Comanesti la reteaua de alimentare cu apa potabila si la canalizare si de ce sume ati avea nevoie pentru a realiza investitiile necesare?
Viorel Miron, primar Comanesti:
La apa potabila avem un grad de racordare de peste 90%, iar la canalizare undeva intre 50% - 60%. Pentru a rezolva toate problemele ne trebuie peste 20 de milioane de euro. In acest sens, am luat legatura deja cu o firma de consultanta. Trebuie sa se retina un lucru. Noi, comunitatea din Comanesti, nu ne vrem raul. Daca ne era bine in ADIB, intram in cea mai mare graba, dar noi am concluzionat ca intrarea in ADIB nu ne aduce nici un avantaj. Am discutat chiar cu un primar de comuna care mi-a spus ca a predat Companiei de Apa retelele noi, statie de epurare noua, toate facute cu fonduri europene, iar acum nu vine la ei decat sa le solicite aprobarea majorarii pretului la apa.

Exista voci care spun ca atitudinea Comanestiului vizavi de cele doua Asociatii, ADIS si ADIB, este mai degraba un afront de natura politica adus presedintelui Consiliului Judetean, Dragos Benea.
Viorel Miron, primar Comanesti:
Nu, nici vorba. Dimpotriva. In loc sa fim incurajati sa ne dezvoltam, pentru ca am reusit sa punem pe picioare un proiect de o asemenea anvergura, au venit sa ne strice proiectul nostru pe PHARE. Daca ar fi sa judecam corect, domnul presedinte al CJ a adus un afront comunitatii din Comanesti, prin neluarea in calcul a acestui proiect. Unul care mergea foarte bine, nu ii lipsea nimic. I-a lipsit doar persoana care sa-l strice.

Am discutat despre apa de munte, de aici de la Ciobanus, dar vreau sa subliniez pentru cititorii nostri si aerul rece si proaspat montan. Speram ca acesta va fi gratis... in continuare.
Viorel Miron, primar Comanesti:
Da. Sa ne bucuram cat putem de mult de el, pana nu vine vreun operator unic sa ni-l serveasca contra cost.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
un roman adevarat
#1 : 29/06/2014, 17:54
foarte bine domn primar sa eliminam odata caracatitele si suveicela borfasilor din bacau care stau in baruri, excursii, plocoane , masini, vile, soping, si vand apa de la natura (VALEA UZULUI ) la saraci
Ultima modificare: 01/07/2014, 09:02 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII