Cauta
Vizita Familiei Regale la Onesti si Oituz13/07/2017


Recunostina pentru eroi

Sute de locuitori din zona Vaii Trotusului au venit in Gara Onesti sa intampine Familia Regala, care a comemorat marti 11 iulie trecerea a 100 de ani de la luptele din Primul Razboi Mondial de la Oituz prin depunerea unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor din localitate. La acest eveniment au participat si oficialitatile judetului Bacau, fiind prezenti Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean, Maricica Cosa, prefect al judetului, Marius Gheorghita, vicepresedinte al Consiliului Judetean, colonelul (in retragere) Paul Valerian Timofte, presedintele Filialei Bacau a Asociatiei Nationale "Cultul Eroilor". Pe peronul garii onestene s-au aflat si Nicolae Gnatiuc, primarul Onestiului, Laura Abageru (viceprimar al municipiului), consilierul judetean Petre Cezar Olteanu, reprezentanti ai mai multor institutii din municipiul de pe Trotus si ai mass-media. Participantii la acest eveniment au fluturat steaguri tricolore iar "o pata de culoare" a fost data de prezenta unui mare numar de voluntare de la Crucea Rosie, Principesa Mostenitoare Margareta fiind presedinta Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania. Anuntarea sosirii Trenului regal a fost facuta cu cateva minute intarziere fata de ora mentionata (16.10) iar cu puternice aplauze de simpatie si de pretuire au fost intampinati Altetele Regale. Prima care a coborat din Trenul regal pe covorul rosu a fost Principesa Mostenitoare Margareta, ea fiind urmata de Principele Radu si de Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Kemm (ce a fost insotit de sotia sa). O surpriza foarte placuta pentru Familia Regala (Principesa Margareta avand in maini un buchet de flori tricolore!), a fost data de prezenta mai multor grupuri de tineri imbracati in costume populare traditionale, alaturi de ei in aceeasi straie fiind si cateva salariate ale bibliotecii municipale onestene. Ei au fost cei care au intampinat pe Principesa Mostenitoare Margareta si pe Principele Radu cu paine si sare, urandu-le bun venit pe meleagurile trotusene.

Pentru cateva minute acesti oaspeti de seama ai Onestiului au dialogat cu presedintele Consiliului Judetean Bacau si cu primarul municipiului Onesti. Bucuria sosirii Familiei Regale la Onesti a fost traita de cei prezenti cu o mare intensitate, toti dorind sa surprinda cu aparatele de fotografiat si prin fotografiere si filmare cu telefoanele mobile aceste momente. Din multime s-a strigat "Traiasca Regele!" si mai multe buchete de flori au fost primite de catre Familia Regala. Multe priviri au fost atintite asupra Trenului regal, care a fost fabricat la Milano, la comanda Regelui Ferdinand I n anul 1928. Ceremonialul de pe peronul Garii CFR din Onesti a decurs in mod solemn cu intonarea Imnului de Stat al Romaniei, dupa care - tot de pe o banda magnetica - au rasunat Imnul Regal", marsul Carol I" si vibranta melodie patriotica "Luarea Plevnei" . Este de mentionat faptul ca un mare numar de onesteni (elevi ai scolilor si colegiilor, tineri si varstnici) au creat o atmosfera sarbatoreasca acestor momente, numerosi locuitori ai municipiului si din alte localitati trotusene fiind si in fata Garii pentru a saluta plecarea la Oituz a inaltilor oaspeti.

Spre surprinderea tuturor, iin timp ce Principele Radu si Ambasadorul Statelor Unite ale Americii Hans Klemm s-au indreptat spre masinile cu care au ajuns la Oituz, Principesa Mostenitoare Margareta, dupa ce a salutat cativa onesteni, a urcat din nou in Trenul Regal. Ea nu a mai urmat deplasarea la Oituz, o cauza probabila fiind cea a oboselii acumulate in aceasta torida zi de vara. Familia Regala a ajuns la Onesti dupa ce a participat la mausoleele eroilor de la Marasesti si Marasti la depunerea de coroane de flori. Este de mentionat faptul ca aceste ceremonii au avut loc in miezul unei zile foarte fierbinti (temperatura aerului depasind 35 de grade Celsius), fiind nevoie si de parcurgerea unei distante foarte mari (de peste 40 de kilometri), care este de la Marasesti la Marasti (com. Racoasa, jud. Vrancea). In aceasta localitate Familia regala a vizitat biserica distrusa complet in 1917 si care a fost ctitorita din temelii de Regele Ferdinand si de Regina Maria. Trenul regal a avut marti 11 iulie si o oprire in municipiul Adjud, aici oaspetii fiind intampinati de catre primarul Constantin Armencea, de simpatizantI ai monarhiei si de catre numerosi elevi ai Scolii Gimnaziale ‘’Principele Radu" din localitate. Daca la Focsani (locul de unde a plecat Trenul regal) a fost o deosebita bucurie pentru Principesa Mostenitoare Margareta ca sa primeasca o tava cu placinte de casa de la un taran iar la Adjud Familia regala a avut un dialog deschis cu cei prezenti, acceptand si invitatia de a vizita in viitor Scoala Gimnaziala "Principele Radu", la Onesti lucrurile s-au desfasurat altfel. Spre surprinderea tuturor Principesa Mostenitoare Margareta a urcat in Trenul regal la 10 minute de la sosirea la Onesti si nici la plecarea acestuia din gara (ce a avut loc in jurul orei 18, dupa peste 90 de minute de stationare!), nu s-a mai aratat celor care s-au aflat pe peron, numarul acestora trecand de cateva zeci! Aceasta atitudine a surprins asistenta, multi pensionari ai Onestiului vorbind cu admiratie despre Trenul regal, de care se leaga multe istorii, el mai poposind pe aceste meleaguri nainte de anul 1965!

"Surprizele", de asta data placute… au continuat si la Oituz! Trecand printr-un Onesti in care toate semafoarele au fost oprite, autoturismele in care s-au aflat Principele Radu, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si reprezentanti ai Asociatiei pentru Reinstaurarea Monarhiei au ajuns la Oituz, unde dispozitivul de protectie al acestor oaspeti a fost unul foarte rigid. In pofida unei vremi foarte calduroase, mai multe sute de oituzeni (multi in costume populare traditionale, fiind o mare mandrie pe aceste meleaguri portul stramosesc), au asteptat desfasurarea evenimentului de depunere de coroane de flori la Cimitirul Eroilor. Este de evidentiat faptul ca alaturi de Principele Radu au depus coroane si autoritatile locale din Oituz si Onesti, intr-o ceremonie cu fast militar. In prezenta inaltilor oaspeti, la Biserica Ortodoxa din Oituz (ce este cuprinsa de intense lucrari de marire si de amenajare a spatiului), a fost savarsita o slujba religioasa la care Principele Radu a avut prilejul de a vizita altarul acestei biserici (bucurie ce au trait-o apoi cu smerenie si rugaciune si credinciosii acestei comune).

Soborul preotesc al Vaii Oituzului, in frunte cu parintele protopop Ioan Bargaoanu, de la Protoieria Onesti, a daruit cateva icoane acestor oaspeti, marturisind ca ii asteapta in mijlocul lor si la evenimentele de comemorare a implinirii a 100 de ani de la luptele ce au incrustat in calea inamicilor indemnul "Pe aici nu se trece!" Primind mai multe buchete de flori Principele Radu si-a luat ramas bun de la localnicii ce s-au bucurat astfel de scrierea unei noi pagini "in cartea" plaiurilor comunei Oituz. "Sa nu uitam eroii!" - au fost cuvintele oituzenilor la plecarea Principelui Radu, a Ambasadorului SUA la Bucuresti si a celorlalti oaspeti.
Ion Moraru
Foto: Adda PricopeScrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII