Colegiul National “Dimitrie Cantemir” din Onesti gazduieste in aceste zile cea de-a II-a editie a “Scolii de vara de Limba franceza”. Pentru a fi prezenti in municipiul de pe Trotus la acest sir de activitati venite in sprijinul iubitorilor “limbii lui Moliere”, cinci profesori voluntari francezi (Maria Victorinne Perronault, Sophie Lafourcade, Genevieve Lebrand, Maud Maury si Bernard Perronault), au strabatut Europa, aici reântâlnindu-si prietenii de la editia precedenta a “Scolii de vara de Limba franceza”. Emilia Munteanu, profesor universitar la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau si la Colegiul National “Dimitrie Cantemir”, coordonator a acestei scoli, ne-a declarat: ”Cursurile au inceput in ziua de 18 iulie si se vor incheia vineri 29 iulie, printr-un spectacol deosebit in limba franceza ce va fi gazduit de Biblioteca Municipala «Radu Rosetti». Aceasta scoala francofona nu este o scoala cu note ci mai degraba o tabara lingvistica si multiculturala. Echipa de profesori francezi este sprijinita de un grup de profesori de la scollie onestene si din Târgu Ocna, acestia fiind Emilia Boghiu (director al Colegiului “D. Cantemir”), Lacramioara Agache (de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir”), Olga Manolache (Scoala nr. 1), Elena Jano (Scoala “G. Calinescu”, institutii scolare din Onesti) si Mihai Borsa (Colegiul National “C. Negri” Tg. Ocna). De asemenea, in sprijinul nostru a venit personalul si auxiliarii Colegiului «Dimitrie Cantemir». Cursurile se desfasoara pe baza celor mai moderne metode de predare, cu documente autentice si video-proiectii, iar ca o provocare, pe parcursul orelor participantii participa la jocuri didactice, la concursuri de desene, au conversatii cu profesorii si nu in ultimul rând se pregatesc pentru a juca teatru in limba franceza. Ce trebuie subliniat este faptul ca la fel ca si la editia anterioara, la cursuri participa grupul tinta format din elevi de la scolile din Oituz, Casin, Dofteana, de la liceele onestene si din Tg. Ocna precum si un grup important de studenti de la Facultatea de Litere a Universitatii «Vasile Alecsandri» din Bacau si a doi studenti din Lille (Franta). Studentii sunt beneficiarii cursurilor (in timpul diminetii) si animatori ai atelierului de teatru destinat copiilor defavorizati, aflati in grija Asociatiei Forum. Ce mai este demn de remarcat e faptul ca la cursuri participa si câtiva parinti interesati de Limba franceza”.
Despre atmosfera de la aceasta scoala francofona ne-au vorbit cu multa caldura profesorii francezi. “Predarea vocabularului, a notiunilor de gramatica se imbina armonios cu dansul, cântecul si desenul, cu jocurile didactice. In grupa pe care o pregatesc sunt câtiva elevi care au revenit iar altii au trecut la un nivel superior de studiu”, ne-a declarat prof. Maria Victorinne Perronault, marturisind ca este inchegata o prietenie intre elevi si profesori, dincolo de aceasta scoala ea sprijinind foarte mult o studenta bacauanca ce a obtinut o bursa “Erasmus” la Universitatea Bordeaux 3. Profesoara Sophie Lafourcade a trait bucuria de a-i invata pe elevii “Scolii de vara” un cântec al marinarilor francezi. “Se numeste «Santiano» si este despre mare dar voi prezenta si orasele de pe litoralul francez”, ne-a declarat ea bucuroasa de faptul ca se afla pentru prima data in România. Impresiile sale sunt coplesitoare: ”Sunt fermecata de oamenii draguti, de tinerii foarte frumosi. Descopar România si sunt indragostita de casutele cu cupole de vita de vie, de podurile caselor ce au sculptate frumoase modele in lemn”. In atelierul de lucru al studenttilor prof. Genevieve Lebrand si-a propus un lucru cu totul si cu totul inedit: sa lucreze pornind de la articolele din presa franceza, tema fiind chiar viata politica din aceasta tara. Conversatia a pornit de la editorialele celor mai cunoscute ziare din Franta, ajungând la documentele video care cuprind mai multe secvente despre “people-lisation” (popularizare). “Analizam toate aceste puneri in scena a prezentei publice a omului politic, ce nu mai este natural, nu mai este firesc. Omul politic joaca, se transforma in actor. Lucreaza foarte mult pe imagine, ce uneori poate fi foarte dura, capricioasa, virulenta chiar, alteori mai blânda”, si-a prezentat cu multa convingere tema propusa abordarii prof. Genevieve Lebrand. Cu un sarm mai mult decât cel cunoscut in imprejurarile diferite ale vietii prof. Maud Maury (fost director al unui colegiu), a mentionat: ”Vin pentru cea de a doua oara la Scoala de vara insa din anii 1990 sunt in legatura cu scolile din România. De atunci am organizat schimburi cu Liceul «Gh. Lazar» din Bucuresti, un liceu unde elevii sunt straluciti. In Franta nu este aprobata aceasta practica, dar ea se intâlneste la Paris, unde sunt licee de nivel foarte inalt”.
Prof. dr. Emilia Boghiu, director al Colegiului National “Dimitrie Cantemir”, ne-a declarat despre editia 2011 a “Scolii francofone de vara” de la Onesti: ”Colaborarea cu prietenii francezi este mai veche deoarece ei organizeaza «Concursul francofoniei». De asemenea, au dotat biblioteca colegiului nostru cu volume in limba franceza si au mai organizat cursuri de acest fel. Suntem bucurosi sa oferim elevilor de toate vârstele posibilitatea de a invata aceasta limba si mai ales de a intelege ca este important sa nu se limiteze numai la cunoasterea limbii engleze. Sloganul «Limba franceza este limba care face diferenta» sugereaza ca limba engleza vorbesc toti, in timp ce limba franceza o vorbesc numai aceia cu adevarat educati”. Prof. Adriana Lupu, presedinte al Asociatiei “Forum”, ce sprijina copiii defavorizati (unii dintre ei prezenti la aceasta scoala), a tinut ca sa evidentieze faptul ca “este o buna ocazie pentru copiii de la «Forum» de a cunoaste cultura si civilizatia franceza, de a lua contact cu persoanele care lucreaza tot timpul anului pentru a trimite fonduri asociatiei. Copiii vin cu placere la cursurile «Scolii de vara», unde se desfasoara concomitent si activitati educative si artistice”. Mentionam ca la editia din acest an a “Scolii francofone de vara” (ce este sustinuta de Primaria Onesti, care asigura cazarea lectorilor si a studentilor), se inregistreaza cea mai mare participare, fiind 78 de cursanti. Cât despre spectacolul de vineri 29 iulie, de la ora 10 la biblioteca onesteana (la care sunt asteptati cât mai multi spectatori), acesta va cuprinde doua scenete de teatru in limba franceza, cântece, dansuri si… momente de mimica in fata unei oglinzi precum si o festivitate de premiere a cursantilor.
Ion Moraru
#1 : 31/07/2011, 10:47