Dimineata geroasa de ianuarie… Pe una din stradutele adiacente liceului, linistea de cristal este sparta de strigatele ultrafurioase ale unui barbat descins dintr-o masina oprita stramb si cu portiera lasata deschisa: “Te invat eu minte cretinule! Peste o ora trec din nou si, daca ai iesit din curtea scolii, vai de fundul tau are sa fie!” Baiatul, cu o privire jumatate uluita, jumatate inspaimantata, are fata insangerata. “Ia zapada si sterge-ti mutra!”, tuna poruncitor barbatul. Cativa conducatori auto, impiedicati in trafic, nesesizand situatia, claxoneaza cu inocenta, ceea ce sporeste furia barbatului, care, acompaniindu-se de injuraturi crunte, face trei pasi uriasi catre victima. Cu un rest de teribilism adolescentin, baiatul se incapatineaza sa ramana pe loc, dar in cele din urma o rupe la fuga…
Bine ar fi sa avem in fata un text literar pe care sa-l disecam din toate unghiurile. Din pacate, este vorba de o situatie reala, una dintre atatea care se deruleaza la ceas matinal in preajma liceelor. Zilnic pot fi vazuti domnisori spilcuiti si domnisoare de o eleganta ce sfideaza standardele unor familii obisnuite, cum savureaza cafeluta la pahar si trag alene din tigara, desi cursurile au inceput de mult. Bietii parinti, treziti cu cateva ceasuri inaintea odraslelor, ce trebuie tratate cu toata gingasia sa fie bine, se zbat la aceasta ora care cum pot, visand la viitorul auriu al urmasilor. Situatia nu e chiar alarmanta si ar putea fi remediata daca… Daca, iesind din inertie, profesorii de serviciu si-ar extinde patrularea de pe culoarele calde ale scolii pe stradutele inconjuratoare, culegandu-i realmente pe recalcitranti si aducandu-i pe calea cea buna. Daca s-ar respecta cu strictete interdictia impusa elevilor de a intra sau iesi din institutie in intervalul orelor 8-14, desi este lucru stiut ca fortarea notei da adesea rezultate contrarii. Daca Regulamentul scolar, dat publicitatii recent, n-ar fi mai degraba un set de instructiuni pentru cadrele didactice spre a le ridica gradul de blandete fata de niste adolescenti care au reusit sa intrige lumea prin ispravile lor in parcuri, in incinte, in trenuri sau autobuze. Conform respectivului document, o admonestare mai severa sau ridicarea tonului pot fi taxate drept “agresiune verbala”. In consecinta, ni-l si inchipuim pe profesorul de educatie fizica adresandu-se muzical indivizilor care-si tarsie plictisiti «adidasii» pe parchetul salii de sport. Initiatorii acestui regulament, traiti probabil exclusiv in spatiul protector al automobilului si biroului, rupti de realitatea cotidiana, ar trebui sa stie ca daca la capitolul informatie ne mandrim cu elevii nostri la nivel mondial, in ce priveste disciplina suntem «coada» Europei. Copiii nostri nu stiu sa respecte reguli minimale. Urmariti spre edificare, cum procedeaza 80 la suta dintre romani cand, pe o strada sau intr-un parc, desfac un pachet de tigari sau de biscuiti ori decojesc o banana sau o clementina. Nu mai pomenim de balcanicele seminte!
Sa mai luam in calcul si factorii externi. Micile magazine de cartier au geamurile tapetate cu anunturi de genul “Nu vindem tigari minorilor” sau “Nu desfacem pachetele de tigari” dar orice pusti este informat unde se vinde tigara cu 70 bani bucata si unde cu 80 de bani… In plus, carciumile care s-au apropiat ilegal si periculos de spatiile scolare, sunt pline dimineata de chiulangii. Intrebat de ce ii serveste, desi sunt minori, un patron de local ne raspunde plictisit: “Nu pot sa cer cartea de identitate a fiecarui client. Pe mine ma intereseaza vanzarea!” Agasat de insistente, izbucneste iritat: “Si in fond, cine sunteti dumneavoastra sa imi cereti mie socoteala?” Aici a cam nimerit-o. Exista desigur factori anume abilitati, obligati chiar, sa-i ceara socoteala dar, comerciantul respectiv nu i-a vazut probabil niciodata la fata. Mai presus de toate trebuie lucrat la mentalitate, la dobandirea de catre tineri a constiintei ca indeplinirea obligatiilor este un fapt indiscutabil. Cu tineri care pun sub semnul intrebarii justetea unei note sau protesteaza ca li s-a suspendat revista pornita pe scandal si ignorand norme deontologice elementare nu vom edifica niciodata “Romania lucrului bine facut”. Libertatea nu inseamna sa nu iti indeplinesti responsabilitatile. Ce s-ar intampla daca un chirurg, un mecanic de locomotiva sau comandantul unei aeronave nu ar respecta matematic cerintele meseriei?
Acesta nu este un pamflet si nu se refera la tinerii studiosi, care practic, nu au nevoie de regulamente scolare, bunul simt si elanul propriu varstei dictandu-le pasii pe care trebuie sa-i urmeze in aceasta etapa a existentei lor.
Prof. Aristotel Pilipauteanu