Semnalam un alt lucru intristator pentru Romania. El a fost “decodificat” de publicistul gorjean Narcis Daju si este legat de faptul ca “reunit, recent, la Bonn, in Germania, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a respins intr-o maniera cat se poate de BRUTALA inscrierea Ansamblului Brancusi in Lista patrimoniului mondial. Atat autoritatile guvernamentale cat si cele din Targu Jiu nu au prezentat absolut niciun detaliu referitor la acest esec, mintind ca nu detin niciun document oficial care sa expliciteze decizie. In realitate, Guvernul Romaniei a fost informat oficial, in scris, inca din 16 ianuarie a.c. ca Ansamblul Brancusi a picat cu cea mai mica nota posibila examenul de accedere pe Lista patrimoniului mondial, dar acest esec a fost SECRETIZAT”.
Ce s-a intamplat? “Inca din 2012, Victor Ponta a incercat sa confiste ca simboluri electorale personale operele care fac parte din Ansamblul Brancusi, ce au devenit nelipsite de pe afisele sale de promovare electorala. Coloana Infinita si Poarta Sarutului au fost reproduse chiar si pe Arena Nationala, la megalomanica lansare a lui Victor Ponta in campania pentru alegerile prezidentiale din 2012. Ca premier si ca deputat de Targu Jiu, a facut zeci de declaratii publice asumandu-si ca principal obiectiv includerea Ansamblului Brancusi pe Lista patrimoniului mondial. Mai mult, Guvernul Romaniei a alocat zeci de miliarde de lei vechi ce au fost tocati, sub pretextul elaborarii dosarului de admitere si cu tot felul de sindrofii la Targu Jiu, Bucuresti si Paris. Din pacate, tipic romanesc, misiunea elaborarii acelui dosar a fost lasata in sarcina unor amatori din Institutul National al Patrimoniului, nefiind cooptata, la modul real absolut nicio personalitate culturala, niciunul dintre ambasadorii culturali contemporani. Din echipa de «specialisti» n-a lipsit nici Iulia Vana, una dintre pasiunile gorjene de tinerete ale lui Ponta, care a fost impusa de premier ca viceprimar al Targu Jiului, postura din care s-a remarcat prin coordonarea actiunii de spalare cu jet de apa sub presiune a Portii Sarutului”. Publicistul Narcis Deju consemneaza :”Cu totul si cu totul inexplicabil, Florin Carciumaru, primar al Targu Jiului in ultimii 15 ani, a mintit public, zilele trecute, ca de fapt dosarul de admitere a fost retras inainte de a fi evaluat. In realitate, expertii UNESCO au acordat Ansamblului Brancusi cea mai mica nota posibila, nelasand posibilitatea depunerii unei noi candidaturi in anii urmatori. Intrucat procedura de evaluare este cat se poate de transparenta, calificativul primit de operele de la Targu Jiu vor determina in mod cert o scadere a reputatiei acestora, in plan mondial, precum si diminuarea fireasca a interesului turistilor. Decizia UNESCO are la baza un raport de evaluare detaliat, elaborat de Consiliul International al Monumentelor si Siturilor – ICOMOS – organizatie de expertiza a UNESCO, infiintata prin Conventia Patrimoniului Mondial UNESCO”.
Contraperformanta? “In principal, aceasta situatie a fost generata de incompetenta si obtuzitatea echipei de «specialisti» care a elaborat dosarul de admitere, ce abunda in tot felul de gafe, denaturari si minimizari ale Ansamblului Brancusi. In primul rand, s-a ales o denumire super-comunista pentru bunul propus a fi inclus pe Lista UNESCO: aceea de «Ansamblul Monumental de la Targu Jiu». Din aceasta sintagma lipsesc cuvintele cheie atractive. In mod normal, ar fi trebuit inclus fie numele sculptorului, unul de rezonanta mondiala, fie macar formula de «Calea Eroilor»! Titulatura de Ansamblul Monumental de la Targu Jiu nu spune chiar nimic, suna a gol! In raportul ICOMOS, in baza dosarului prezentat de autoritatile romane, in mod inexplicabil Brancusi este minimizat la stadiul de «un influent pionier al sculpturii abstracte». Atat in engleza cat si in franceza, ICOMOS descrie Poarta Sarutului drept «un auster portal din travertin», concluzionand apoi ca alaturi de Masa Tacerii si Aleea Scaunelor intra in categoria operelor putin cunoscute si putin importante. Desi Ansamblul Brancusi formeaza un intreg unitar, in ciuda eforturilor administratiei locale de a-l fractura prin aberatiile arhitectonice de pe Calea Eroilor, ICOMOS intelege de la autoritatile romane ca este vorba de «doua ansambluri independente, de cinci monumente!» De aici, expertii UNESCO conchid ca au de a face cu o propunere de inscriere in serie, nu a unei singure opere! UNESCO a conchis ca nu se mai poate reveni cu o noua candidatura a Ansamblului Brancusi pe Lista Patrimoniului Mondial, intrucat nu este cunoscut, nu formeaza un tot unitar, sufera la capitolul autenticitate si nu este o opera de geniu, in integralitatea sa. Aceste concluzii au fost favorizate de modul extrem de amatoristic in care a statul roman a sustinut candidatura a ceea ce obisnuiam sa numim drept capodopera sculpturii moderne”, conchide publicistul gorjean Narcis Daju, mentionand ca va fi initiata o petitie iar instituirea unei comisii de ancheta ar fi binevenita pentru lamurirea acestor lucruri, ce aduc atingere chiar Romaniei!