La Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci”, in sala bibliotecii acestei institutii elevii de peste Prut care invata aici ne-au prilejuit o intalnire emotionanta. Ea este legata de faptul ca in cadrul ciclului de activitati “Scoala altfel”, in anul in care se implinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, acesti elevi au venit cu o actiune cu totul si cu totul inedita. La acest eveniment ce a reprezentat un moment esential pentru anul istoric 1918 care a culminat cu Marea Unire a tuturor romanilor de la 1 decembrie, elevii basarabeni s-au straduit si au pregatit mai multe produse alimentare cu specific traditional intre Prut si Nistru. Cuvintele lor spun mai mult decat cea mai cuprinzatoare relatare a acestei activitati, fie ca vorbesc despre ea profesorii colegiului ori orice impatimit condeier.
Sa lasam asadar sirul gandurilor sa se adune in buchetul frumoaselor amintiri, regasind in final numele celor care au gandit fiecare moment al ineditei actiuni. “Prin aceasta activitate noi, elevii moldoveni aflati la studii in Romania, am vrut sa aratam ca suntem uniti intre noi si ca ne iubim patria. Asa ne-am dat seama ca putem sa participam la activitati care sa ne reprezinte nu numai pe noi! Intr-un fel, i-am invitat pe fratii nostri sa le facem cunoscute cultura si bucataria basarabeana…”, ne-a marturisit o liceana, pentru ca dintr-un colt al bibliotecii o eleva sa ne lamureasca:”Am invitat sa guste … sarmalele de la noi si «suba» – o salata ruseasca, ce vrut – nevrut s-a infiltrat in bucataria noastra si acum nu este sarbatoare la noi la care sa nu se faca … nelipsita «suba!» Iar sarmalele moldovenesti sunt mai micute si au un gust diferit, pentru ca sunt jumatate cu carne si jumatate cu orez!”
Este de remarcat faptul ca acest proiect a pornit … cu o solicitare catre eleva Mihaela Savin de a realiza ceva deosebit impreuna cu colegii sai basarabeni si… “notiunea de echipa a functionat din plin! Fiind de acelasi sange si de acelasi neam si gandindu-ne si la o replica, am inscris activitatea noastra in actiunile Proiectului «La multi ani Romania, de 100 de ori». Am inceput activitatea cu intonarea Imnului Romaniei si a Imnului Republicii Moldova iar Nina Catalina Popa a recitat o frumoasa poezie despre Basarabia. Apoi au fost prezentate cele mai vizitate locuri din Republica Moldova”.
Cu mult drag protagonistii acestui eveniment ne-au povestit cum sala Muzeului Municipal de Istorie Onesti a fost plina, fiind prezenti elevi de la toate clasele Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci”. Directorii colegiului, prof. Sorina Ganea si Catalin Bucur (director adjunct), cadrele didactice ale acestei institutii si oaspetii invitati au fost primiti cu paine si sare…” Toata lumea era curioasa ce o sa facem si noi, in iile moldovenesti traditionale, am venit cu mancaruri traditionale, in ulcele de lut impodobite cu stergare populare. A fost asa cum trebuie, in final, cu o hora mare!”, a declarat cu aceeasi mare bucurie pentru un lucru realizat “cum trebuie” o alta eleva basarabeanca. “HORA UNIRII a fost cel mai emotionant moment in care elevii romani si moldoveni impreuna cu toti invitatii s-au prins! Prin trairea acestor momente inalte s-a vazut ca HORA UNIRII este mult dorita”, a declarat profesoara Nicoleta Neaga, de la Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci” din Onesti.
Profesoara Mihaela Paic, coordonatoare a proiectului “La multi ani Romania, de 100 de ori”, ne-a declarat: “Aceasta activitate a fost un bun prilej pentru elevii basarabeni care invata la Colegiul Sportiv «Nadia Comaneci» sa realizeze impreuna o activitate deosebita.Ei urmaresc fiecare eveniment de la noi, fac ca sa fim o adevarata familie! Considerand ca totul incepe cu istoria si dorim ca in cadrul acestui proiect sa urmarim ce au insemnat cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918 in economia Romaniei dar si in literatura, sport, toate aceste comunicari fiind stranse intr-o brosura”. Alaturi de aceasta profesoara (Mihaela Paic, coordonatoare a proiectului), s-au aflat la actiunile derulate pe parcursul anului scolar si profesorii Nicoleta Neaga si Laura Jipa. Elevii Savin Mihaela, Manoila Veronica, Ciurchi Mihaela, Dulgheru Ludmila, Popa Nina-Catalina, Railean Marian, Caftan Victor, Bozianu Emilian, Lozan Laurentiu, Saponari Cristian, Botnari Gabriel, Trofimov Iulian si Istratuc Tudor sunt liceenii moldoveni care prin activitatea realizata exclusiv de ei, a fost marcata importanta marelui eveniment caruia ii sarbatorim centenarul. Muzeul Municipal de Istorie Onesti a fost partener de proiect la aceasta activitate.
Ion Moraru