Cu sunetul simbolic al unui clopotel a inceput recitalul extraordinar sustinut de Tudor Gheorghe pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Onesti in seara zilei de 13 octombrie. Acest recital s-a intitulat “Vremea Nemaniei” si a cuprins melodii si un colaj de versuri scrise de marele poet Grigore Vieru, “un poet de care le era frica rusilor si care atunci cand scria, se gandea la noi toti” (dupa cum a mentionat Tudor Gheorghe). Versurile si cantecele interpretate au fost dintre cele mai profunde si incarcate de cele mai frumoase imagini poetice. Cand auzi prin cantec versurile “se sparse fulgerul de stele”, “cu parul lung si ud sa vii din ploaie”, “mi-e dor de iarba cruda a ochilor tai verzi”, “mama e mai frumoasa ca o duminica fara sfarsit”, nu poti spune decat ca toate aceste stihuri sunt inefabile, “prea adevarate” – dupa cum frumos s-a exprimat in fata publicului menestrelul Tudor Gheorghe. In aplauzele spectatorilor veniti la acest concert din multe localitati ale Vaii Trotusului, din creatia lui Grigore Vieru, vazut si ca “poet al rezistentei”, Tudor Gheorghe a mentionat “formularul liric” in care autorul basarabean a incrustat la rubrica “ocupatie – ostenesc in ocna cuvintelor”. De asemenea Tudor Gheorghe a amintit faptul ca “Mihai Eminescu si Grigore Vieru sunt poetii care au scris cele mai frumoase poezii inchinate mamei. Mai mult, Grigore Vieru (autorul si a celor mai frumoase cantece pentru copii), a vazut in intruchiparea mamei insasi tara!”
Spectacolul de pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Onesti, “Vremea Nemaniei” (care in aceasta luna va fi prezentat si la Sala Palatului la Bucuresti), a avut premiera in satul de nastere al lui Grigore Vieru, la Pererita (raionul Hancesti). “Armonia orchestrei, strunele chitarei solitare, o voce inegalabila pe note de romante, doine, tangouri si melodii pentru copii – toate au ridicat publicul in picioare la grandiosul spectacol de muzica si poezie «Vremea Nemaniei». Sotia poetului Grigore Vieru, Raisa, ce a urmarit acest spectacol impreuna cu fiul sau Calin i-a declarat lui Tudor Gheorghe: «La unele cantece am avut impresia ca sunt intr-o catedrala. Am simtit o mare liniste in suflet si cred ca nimeni n-a patruns atat de adanc si n-a inteles atat de perfect poezia poetului Grigore Vieru». Cunoscutul menestrel Tudor Gheorghe a raspuns ca «este in amintirea celui care ne-a calauzit copilaria si a cantat dragostea de mama, de tara, de Limba romana si a visat unirea dintre frati», acest concert”. Randurile cu impresii deosebite, patrunse de o mare emotie ale spectatorilor prezenti la concertul lui Tudor Gheorghe de la Pererita sunt similare celor ale publicului din orasele Balti, Chisinau si Cahul (in Republica Moldova), unde acest spectacol a fost prezentat. In realizarea concertului de la Onesti, ca si in cele prezentate in orasele mentionate (spectacolul urmand o ruta ce cuprinde 20 de orase din Romania, Tudor Gheorghe a avut alaturi Orchestra “Arkadia” din Chisinau (dirijor Marius Hristescu), ce sustine numeroase programe artistice la “Sala cu orga” din capitala Republicii Moldova (una dintre cele mai vechi sali de concert).
Demn de remarcat este faptul ca finalul acestui spectracol (in care a fost prezentata o melodie-simbol, “Bucurati-va de viata”), i-a adus o mare fericire acestui indragit artist, Primaria Onesti si viceprimarul municipiului, Mihai Sova daruindu-i un frumos cos cu flori. Asaltat de catre amatorii de autografe (unii dintre ei fiind din cei care lucreaza in strainatate), Tudor Gheorghe a promis ca va reveni cu mare placere in municipiul Onesti cu un nou spectacol, in anul 2012.
Ion Moraru