Clarificarea regimului juridic al infrastructurii sistemului de alimentare cu apa si canalizare, identificarea solutiilor necesare desfasurarii serviciului public de apa si canalizare dar si a modalitatilor optime de realizare a gestiunii publice pentru acest serviciu public – acestea sunt atributiile pe care le are o comisie stabilita zilele trecute de catre Consiliul Local Onesti. Dupa cum a declarat primarul municipiului, Laurentiu Neghina, “infiintarea comisiei de stabilire a masurilor pentru serviciul public de alimentare cu apa si canalizare are loc in urma controlului efectuat de ANRSC, obiectivul acestui control fiind verificarea modului in care sunt respectate reglementarile privind serviciile comunitare de utilitati publice. In municipiul Onesti serviciul public de alimentare cu apa si canalizare este prestat de SC Apa Canal, fara contract de delegare a gestiunii”. Consilierul local Mihai Sova a deschis aceasta dezbatere declarând: “Clarificarea regimului juridic al infrastructurii retelei de apa potabila si canalizare nu este de competenta comisiei pe care o infiintam”. Secretarul municipiului Onesti, Daniel Spânu, a tinut sa lamureasca unele lucruri, mentionând: “De ani de zile suntem intr-un litigiu cu SC Apa Canal SA. Prin achizitionarea intregului pachet de actiuni aceasta societate se considera proprietara a retelei. ANRSC ne-a trasat sarcina ca sa stabilim la nivel local regimul juridic al retelelor de infrastructura a apei si canalizarii. Pentru aceasta vrem o informare cât mai corecta; rolul comisiei este de a aduna cât mai multe informatii”. Consilierul local Marcel Bujor (PPDD) a declarat: “In nicio situatie noi nu putem clarifica regimul juridic al retelelor de apa si canalizare; noi putem lua act de hotarârea instantei de judecata”.
Adevarul e la mijloc…
Interventia primarului Laurentiu Neghina a fost una foarte directa: “Am cerut omului de afaceri Ovidiu Budeanu si administratorului SC Apa Canal, Cornel Fântâna, sa vina cu actele pe care le detin si sa arate daca acest sistem de apa si canalizare este in proprietatea SC Apa Canal. Din punctul nostru de vedere, reteaua de apa si canalizare este a Primariei municipiului Onesti. De peste 10 ani sunt procese intre primaria onesteana si SC Apa Canal SA si in 2014 trebuie clarificate toate problemele; trebuie sa avem o situatie clara”.
La dezbaterea proiectului de hotarâre privind infiintarea acestei comisii la Consiliul Local Onesti a fost prezent si omul de afaceri Ovidiu Budeanu, care este proprietarul la SC Apa Canal Onesti. Intr-o scurta interventie el a mentionat ca “sunt câteva aspecte care ies in relief pentru a putea lua o decizie. Cu toate cartile pe masa, si bune, si rele, declar ca inventarul fostei RAGCL Onesti, care s-a realizat in anul 2001, a creat toate problemele. La inventarul bunurilor sunt specificate Statia de Epurare Javreni, care se afla in comuna Stefan cel Mare, Statia de pompare Casin din comuna cu acelasi nume iar in municipiu reteaua de transport ape uzate are 40 km si nu 140 km (cum este trecut in inventar, la fel ca si retelele de apa, ce au in realitate 110 km si nu 220 km). Inventarul este eronat si declar ca nu avem pe rol niciun proces privind situatia bunurilor SC Apa Canal SA. Noi avem posesia bunurilor si trebuie sa gasim o solutie. Fosta RAGCL Onesti a ajuns prin hotarâre de guvern in anul 1992 sub coordonarea Consiliului Judetean, la fel cum s-a intâmplat si in alte judete (Iasi, Calarasi, Vâlcea). In anul 1995 a intervenit o problema «urâtica»: cineva din Onesti a vrut sa cumpere fosta RAGCL si a fortat transformarea ei in societate pe actiuni, prin reorganizarea unei regii autonome. Consiliul Judetean a vrut sa faca reorganizarea serviciului public de apa si canalizare in Onesti. S-a infiintat o societate comerciala, in al carui inventar sunt toate bunurile. Actiunile reprezinta valoarea economica a unei societati si asa am ajuns operator economic al acestui serviciu. Ce avem noi sunt bunuri de natura judeteana si SC Apa Canal SA fiind operator economic nu are nevoie de licenta, aceasta firma nu a fost niciodata in subordinea Consiliului Local. Ea este singurul operator din zona – nu pot functiona doi operatori cu acelasi domeniu de activitate, al retelelor de apa si de canalizare la Onesti. Daca se face corect inventarul la nivelul municipiului nu este nicio problema. Se poate lua in calcul exproprierea ori justa despagubire”.
Fostul primar al municipiului Onesti, Emil Lemnaru (consilier local PSD), a avut o interventie hotarâta, mentionând: “Retelele de apa si canalizare sunt, prin Hotarârea Guvernului României, in domeniul public al municipiului, ele apartin comunitatii onestene. Numai Consiliul Local poate hotari, prin licitatie, cui le poate da in exploatare”. In finalul dezbaterilor, consilierul local Gheorghe Ene (PDL) a afirmat: “Trebuie sa ne clarificam ale cui sunt aceste retele, daca sunt ale Consiliului Local sau au fost cumparate de SC Apa Canal SA. Daca nu se va ajunge la niste demersuri cu acest operator vor fi probleme juridice”.
In urma propunerilor consilierilor locali onesteni aceasta comisie este formata din reprezentantii Consiliului Local ai fiecarui partid politic: Nicolae Gnatiuc, Lucian Stan si Ioan Tofan (de la PSD), Ciprian Zarzu (de la PNL), Gheorghe Ene (PDL), Mircea Agapi (de la UNPR), Marcel Bujor (de la PPDD). Lor li se alatura si specialisti care lucreaza la Primaria municipiului, ce in opinia consilierului local Emil Lemnaru “vor veni cu date pentru a arata ca este definitiv abordata aceasta problema”. Demn de remarcat este faptul ca omul de afaceri Ovidiu Budeanu s-a aratat deschis, prin punerea de documente la dispozitia comisiei, pentru rezolvarea situatiei. Secretarul municipiului Onesti, juristul Daniel Spânu, a declarat ca solutiile alese de aceasta comisie vor fi inaintate Consiliului Local, termenul de stabilire a solutiilor fiind 29 noiembrie.
Ion Moraru
#2 : 23/10/2012, 10:48
#1 : 19/10/2012, 14:57