Printre lucrurile cu care se mandreste orasul Comanesti unul este de a fi singura localitate de pe valea Trotusului in care activeaza un Centru de Informare Europeana Europe Direct, care organizeaza numeroase actiuni si activitati in scopul menirii sale. Astfel, Centrul de Informare Europeana “Europe Direct Valea Trotusului – Comanesti” desfasoara in anul 2018 o campanie de informare in scolile si liceele din zona Valea Trotusului, sub denumirea “Europa, sansa mea”. Campania se adreseaza elevilor si cadrelor didactice, avand ca drept scop cresterea nivelului de informare si implicare in activitati specifice tematicilor europene. Cu prilejul acestei campanii au avut loc si se vor desfasura prezentari despre instituti, valori si politici europene, oportunitati de voluntariat, platforme online de informare si resurse educationale, precum si dezbateri intr-o maniera non-formala. In anul 2018, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al judetului Bacau si Grupul de Actiune Locala “Valea Muntelui” caravana se va deplasa in peste 40 de scoli si licee din arealul mentionat. Intr-o etapa a acestei campanii Caravana de informare “Europa, sansa mea!” a poposit la elevii si cadrele didactice ai Gradinitei cu program prelungit “Dumbrava Minunata” Comanesti, Gradinita Nr. 5 Comanesti, Scoala Gimnaziala “Ciprian Porumbescu” Comanesti, Gradinita cu program prelungit “Crai nou” Comanesti, Scoala Gimnaziala Nr.3 Darmanesti si Scoala Gimnaziala Plopu, Darmanesti. Participantii s-au bucurat de informatii despre Uniunea Europeana, despre valorile ei, institutiile precum si platformele online cu resursele educationale precum: Kid’s Corner si EU Bookshop. Intalnirile s-au desfasurat sub sloganul “Invat azi pentru liderul de maine” si au avut ca scop o mai buna intelegere a conceptelor si valorilor europene. Pentru implicarea lor la sesiunea de intrebari si raspunsuri, elevii au fost premiati cu materiale promotionale. Pe parcursul lunii mai Campania “Caravana de informare Europa, sansa mea!” a continuat sa se intalneasca cu elevii scolilor trotusene, aflate in amonte de Comanesti.
O alta activitate organizata de Primaria Orasului Comanesti impreuna cu Centrul de Informare Europeana “Europe Direct Valea Trotusului Comanesti” a avut loc la 9 mai si s-a numit “Identitatea mea. Cultura mea. Europa mea”. Prin aceasta a fost sarbatorita Ziua Europei, urmarindu-se a sensibiliza cetatenii cu privire la bogatia identitara si diversitatea culturala a “batranului continent”. Printr-o serie de manifestari publice la care au participat elevi si profesori ai scolilor comanestene si nu numai au fost organizate jocuri, desene pe asfalt si face-painting, expozitii ale elevilor cu privire la identitatea patrimoniului cultural al tarilor membre ale Uniunii Europene, spectacole de divertisment, muzica si multe altele. Parteneri in aceasta activitate au fost Inspectoratul Scolar al Judetului Bacau, GAL Valea Muntelui, Lions Club Comanesti, CAR Prietenia, CAR Progresul din acelasi oras, Crucea Rosie Romana – Subfiliala Comanesti, Clubul Elevilor Comanesti. Manifestarile au fost organizate sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural si Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Ateliere de antreprenoriat
Cea mai recenta activitate a fost una deosebita si cu un impact puternic in comunitate. “Primaria orasului Comanesti si Centrul de Informare Europeana «Europe Direct Valea Trotusului» Comanesti au organizat in parteneriat cu Universitatea «George Bacovia» din Bacau, Grupul de Actiune Locala «Valea Muntelui» si Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, o serie de trei ateliere de antreprenoriat intitulate «Inovarea educationala – intersectia dintre educatie, cultura digitala si antreprenoriat», dedicate elevilor, studentilor, viitorilor antreprenori, consultantilor in afaceri, cadrelor universitare din domeniu, si multi altii”, ne-a declarat Narcis Jitaru, director al Centrul de Informare Europeana “Europe Direct Valea Trotusului” Comanesti. El a mai mentionat : La aceasta activitate au participat peste 160 de elevi ai Colegiului Economic din Bacau, cadre didactice, profesori universitari din Bacau si Comanesti, precum si consultanti, antreprenori locali si reprezentanti ai administratiilor locale din Valea Trotusului. In cele trei ateliere s-au facut vizite de lucru la o plantatie de afine si o plantatie de catina din satele Pagubeni si Plopu ale orasului Darmanesti, la o fabrica de case de locuit, de camping si foisoare din lemn, din satul Vermesti, cartier al orasului Comanesti. La cel de-al treilea atelierr de antreprenoriat s-a facut o vizita la o fabrica de sapunuri si detergenti ecologice si la un magazin de degustare si vanzare produse alimentare ecologice realizate in zona montana Valea Muntelui, in satul Ghimes din comuna Ghimes-Faget. Toate obiectivele vizitate au beneficiat de sprijin financiar european prin diferite masuri gestionate de Grupul de Actiune Locala Valea Muntelui precum si din axe prioritare de dezvoltare regionala si de mediu destinate IMM-uri. Participantii au aflat informatii privind modalitatile principale prin care tinerii studenti, viitori tineri antreprenori, isi pot construi o cariera/afacere, in ideea gestionarii ei cat mai agile, despre posibilitatea acestora de a face stagii de practica intr-o companie, expunerea lor la medii de invatare cu ajutorul noilor tehnologii, precum si implicarea acestora pe plan local in initiative socio-culturale”.
Este de mentionat si contextul in care a avut loc aceasta activitate: ca urmare a crizei economice si financiare mondiale, nivelul investitiilor a scazut in UE. Sunt necesare eforturi coordonate la nivel european pentru a redresa economia. Planul de investitii pentru Europa urmareste sa incurajeze o utilizare mai inteligenta a resurselor financiare, sa inlature obstacolele din calea investitiilor si sa asigure mai multa vizibilitate si asistenta tehnica pentru acestea. Aceasta prioritate a Comisiei Europene, denumita Locuri de munca, crestere economica si investitii, are trei domenii de actiune: Planul de investitii pentru Europa – Planul Juncker, ce urmareste relansarea investitiilor in Uniunea Europeana; Semestrul European – implementarea normelor economice in UE este organizata anual intr-un ciclu cunoscut sub numele de semestru european; Spre o economie circulara – masuri privind economia circulara pentru a ajuta intreprinderile si consumatorii europeni sa faca tranzitia catre o economie mai puternica, circulara, in care resursele sunt utilizate mai sustenabil.
Ion Moraru