In Onestiul “risipit de visuri” (orasul fiind unul anost in care nu mai pulseaza ca altadata fascinatia evenimentelor cultural – sportive, unele din acestea desfasurandu-se in anonimat), cel mai frumos decor de toamna te intampina la Clubul Elevilor! In “aura istorica” a acestei cladiri frunzele aramii ce au impodobit aleile nu mai sunt rasfirate de zgomotul calestilor, al domnitelor si al boierilor veniti la Conacul Aslan ci de “larma” freneziei copilariei, a elevilor ce se bucura aici de activitatile cercurilor de dans modern, de desen, de design vestimentar, de ecologie – protectia mediului si de muzica. Dupa deschiderea noului an de invatamant (ce a avut loc in luna septembrie si care a adus o prima bucurie profesorilor slujitori de la Clubul Elevilor Onesti – filiala a Palatului Copiilor Bacau- inscrierea unui numar mai mare de copii), la 5 octombrie aici au avut loc mai multe activitati interesante. Sarbatorind Ziua Mondiala a Educatiei creativitatea elevilor a fost cea care a insufletit curtea Conacului Aslan (care este sediul Clubului Elevilor Onesti), alaturi de numeroase jocuri in aer liber a avut loc si un concurs de desene pe asfalt, la care s-au intrecut peste 60 de participanti.
Cadrele didactice care activeaza aici au pentru acest an proiecte indraznete si obiective deosebite, care sa aduca o atractivitate si mai mare a activitatii cercurilor de la Clubul Elevilor Onesti. Prof. Adriana Olteanu (coordonatoare a activitatii acestei institutii) ne-a declarat ca “la Cercul Design vestimentar o noutate este data de faptul ca de la inceputul noului an scolar avem in dotare 10 calculatoare si cu ajutorul acestora ne axam sa realizam desene de moda! Elevii sunt atrasi de culori, de forme, de tot ceea ce reprezinta design! Vom realiza si o expozitie cu manechine care vor avea miniaturi vestimentare lucrate de catre copii si mai pregatim si o expozitie cu lucruri realizate manual ( hand made)”. Prof. Mariana Osteanu, care indruma Cercul de dans modern, este bucuroasa ca “sunt foarte multi copii atrasi de dansul modern, unii dintre ei participand de mai multi ani la activitatea acestui cerc. Sunt formatii de dans din cadrul cercului care au ajuns la o perfectiune deosebita a coregrafiei momentelor artistice pe care le prezinta iar alte grupuri – de incepatori – deprind tainele primilor pasi de dans modern”. Cu dorinta de a evidentia atractia micilor dansatori spre scena prof. Mariana Osteanu ne-a impartasit cateva ganduri despre dansul modern: “Cand dansezi simti cum ritmul iti spune o poveste si muzica creaza pentru tine o lume de basm. Dans inseamna emotie si traire intensa; spatiul din jurul tau nu iti mai ajunge si vrei sa-l largesti. Pentru ca dansul este viata insasi! Practicarea dansului de catre copii poate avea un efect miraculos asupra increderii in sine, a starii de spirit. Cursurile de dans ii educa pe copii inca de mici in echilibrul propriului corp, in sincronizarea miscarilor pe ritmul muzicii. Eleganta in miscare, tinuta da celor mici vointa, frumusete si o postura demna de invidiat. Ii pregateste pentru a lua parte la viata sociala si a-si face noi prieteni.” Este de remarcat faptul ca formatiile de dans modern de la Clubul Elevilor Onesti (in foto), aduc o nota de frumusete si optimism la concursurile “Miss si Mister Boboc”, ce se desfasoara pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Onesti, salutar fiind faptul ca sunt incheiate parteneriate intre institutiile de invatamant preuniversitar din municipiu si Clubul Elevilor.
Prof. biolog Anca Rotaru ne-a vorbit despre activitatile care au loc in cadrul Cercului Ecologie – Protectia Mediului, mentionand: “Elevii care frecventeaza acest cerc participa la numeroase activitati aplicativ – educative ce duc la formarea in randul acestora a unei constiinte ecologice de sine statatoare. Intr-un cadru atractiv de invatare, sub indrumarea atenta a profesorului coordonator, elevii isi formeaza atitudini responsabile fata de mediul in care traiesc, prin intelegerea profunda a legaturii dintre acesta si insasi viata, a necesitatii mentinerii echilibrului natural. Ei au posibilitatea de a lua parte la diverse actiuni de voluntariat de mediu, la activitati de plantare, de promovare a modalitatilor de protejare a mediului inconjurator. In cadrul Cercului Sanitarii priceputi elevii invata cum sa acorde primul ajutor in situatii de urgenta, cum pot interveni in cazul unei situatii limita pentru a indeparta pericolul si a salva una sau mai multe vieti”. La Cercul de Pictura – Desen (coordonat de prof. Beatrice Pasoi), “s-au bucurat de revedere, la inceperea noului an scolar copii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani. Dorim ca in acest an scolar sa realizam lucrari pe structuri vegetale si sa revenim la lucrul la icoanele pe sticla si la picturile pe panza”. Este de mentionat faptul ca recent la Cercul de Pictura – Desen de la Clubul Elevilor din Onesti au sosit … premiile celor care au participat cu lucrari la concursurile internationale de desen (Gabriel Ambarus si Razvan Ciudin). Tot ca un lucru de bun augur evidentiem si faptul ca din toamna acestui an la Cercul de muzica de la Clubul Elevilor Onesti activeaza profesorul si dirijorul Iulian Munteanu, un nume cunoscut nu numai pe meleagurile trotusene pentru activitatea didactica de prestigiu dar si pentru implicarea sa in derularea unor proiecte europene, ce privesc muzica si traditiile folclorice ale poporului roman.
Ion Moraru