Interviu cu dl. Constantin Lazar, presedintele PNL Onesti si candidatul partidului pentru functia de primar al municipiului OnestiRep.: Domnule Constantin Lazar, sunteti de putin timp in politica, ati preluat PNL doar in urma cu trei ani. Ce v-a indemnat sa faceti acest pas?
Constantin Lazar: Am fost intrebat de multi dintre prietenii mei, dar mai ales de catre onesteni, «de ce am facut acest pas?». La acel moment, a fost vorba de o discutie cu domnul Ionel Palar (cel care, sunt sigur, va fi viitorul presedinte al Consiliului Judetean Bacau) despre posibilitatea ca eu sa ma implic in politica. Proiectul pe care mi l-a prezentat domnul Palar mi s-a parut extrem de interesant si am fost de acord sa ma alatur echipei PNL. Ca manager de firma, se poate spune ca sunt de dreapta, ca ma regasesc in principiile PNL. Intr-adevar, cred in libera initiativa, in sprijinirea mediului de afaceri, pentru ca acesta este cel care poate crea locuri de munca si sa aduca bunastare. In acelasi timp, nu pot fi indiferent la problemele pe care le au onestenii, lipsa locurilor de munca, incertitudinea in viitorul lor si, indeosebi, al copiilor. Daca esti aproape de oameni, de problemele lor, nu inseamna ca faci parte neaparat dintr-un anumit partid. Inseamna doar ca ai caracter si esti om. Politicul nu trebuie sa se amestece in viata oamenilor. Politicienii au datoria sa faca tot ce pot pentru ca viata oamenilor, a onestenilor, sa fie mai usoara. Si am inteles ca alaturi de colegii de la PNL Onesti pot face ceva in acest sens. Asa cum am reusit pentru sutele de oameni carora le-am oferit locuri de munca, pot face lucruri bune, impreuna cu echipa mea, si pentru Onesti.
Rep.: Acestea sunt motivele pentru care ati ales sa candidati la functia de primar al municipiului Onesti?
Constantin Lazar: Da, acestea au fost argumentele ce au stat la baza deciziei mele de a candida, dar si multe altele. Onestiul are nevoie de o noua viziune. Nu poti astepta cu mana intinsa la Guvern sau la Consiliul Judetean sa iti vina banii cu care sa te chinui sa rezisti ca administratie locala. Parteneriatele cu cele doua institutii sunt esentiale pentru realizarea unor proiecte, este adevarat, dar cand o administratie locala se rezuma doar la atat nu face altceva decat sa agonizeze. Este cazul Onestiului, vedem acum prea bine acest lucru.
Rep.: Ce anume au gresit cei care au condus municipiul Onesti in ultimii 26 de ani?
Constantin Lazar: Intr-adevar, pentru a intelege ce ni se intampla acum, trebuie sa privim in urma, chiar pana imediat dupa 1990. Pentru ca cine nu invata din greselile trecutului, risca sa le repete. Nu a existat niciun fel de viziune pentru Onesti in acesti 26 de ani. Profitand de faptul ca Onestiul se mandrea cu o industrie care ducea municipiul nostru in fruntea multor localitati cu populatie mult mai numeroasa, administratia locala de atunci nu a facut altceva decat sa incaseze bani de la intreprinderile de pe Platforma petrochimica si sa ii cheltuie fara rost. S-au facut cateva cladiri, necesare intr-adevar, precum Primaria, Biblioteca, Sala polivalenta, dar atat. De ce nu si-au pus problema, cei care au condus orasul nostru, ca nu poti lua bani din bugetul din ce in ce mai saracacios al orasului ca dintr-un sac fara fund. Pentru ca nu avut viziune, nu au avut idei!
«Pentru binele onestenilor, nimic nu este de prisos»
Rep.: Ce anume ar fi trebuit sa faca?
Constantin Lazar: Cel mai important lucru, ar fi trebuit sa gandeasca in perspectiva. Chiar daca, ani buni, administratia locala s-a scaldat in bani, trebuia sa gandeasca si sa puna in practica noi si noi proiecte. Aici ma refer la atragerea de noi investitori, de facilitati, de infrastructura. Pentru binele onestenilor, nimic nu este de prisos. Dar cei care au condus orasul timp de peste 20 de ani nu s-au gandit la binele oamenilor ci doar la binele lor. Au vazut ca onestenii sunt relativ multumiti pentru ca erau salarii rezonabile si nu au facut nimic. Ba nu, au bagat mana adanc in bugetul Primariei, adica in buzunarele onestenilor, si au cheltuit banii pe investitii care acum sunt nefolositoare si atarna greu in bugetul orasului.
Rep.: Care ar fi acestea?
Constantin Lazar: In primul rand vorbim de “afacerea Termon”. Pentru ca aici a fost vorba de o afacere extrem de paguboasa, atat pentru Onesti cat si pentru onesteni. Milioane de euro cheltuiti pentru niste centrale de cartier care acum zac in paragina. Cand conducerea Primariei din urma cu 15 ani pompa bani in acest sistem de termoficare, habar nu avea ca onestenii renunta la sistemul centralizat si isi cumpara centrale de apartament. Cei care conduceau atunci Onestiul nici macar nu au incercat sa tina o evidenta a onestenilor care se debranseaza. Ba mai mult, au mai facut un imprumut de milioane de euro tot pentru Termon. Rezultatul se vede acum: centralele sunt vandalizate. Dar cea mai mare prostie, pentru ca nu stiu cum sa ii spun altfel, a fost ca pretul caldurii si al apei calde tot crestea de la luna la luna. S-a ajuns in situatia aberanta ca pentru o garsoniera sa se plateasca, in urma cu cinci ani, si zece milioane de lei pe luna, iar pentru un apartament mic, de doua camere, au fost si facturi de 15-18 milioane. Cine sa plateasca astfel de facturi aberante? Normal ca onestenii se debransau. Acum, nimeni nu mai vrea sa se reintoarca la sistemul centralizat, investitia de zeci de milioane de euro sta in paragina, iar Primaria plateste lunar sute de milioane de lei pentru greselile celor care au pus la punct aceasta afacere, paguboasa si pentru onesteni si pentru administratia locala. Mai mult decat atat, banii veniti de la Guvern tocmai pentru a sprijini sistemul de termoficare al Onestiului zac nefolositi pentru ca nimeni nu stie ce sa faca.
«Nu exista probleme fara solutii, sunt politicieni incapabili sa le gaseasca»
Rep.: Ce solutie s-ar putea gasi?
Constantin Lazar: Solutii exista intotdeauna. Trebuie sa vrei si sa poti! Nu exista probleme fara solutii, sunt politicieni incapabili sa le gaseasca. Poate ca e buna credinta, dar degeaba daca nu se stie cum sa se procedeze. Cea mai simpla solutie este sa nu faci nimic. Dar indecizia unui lider atrage dupa sine necazuri pe capul oamenilor. Acesta este rolul unui lider, al unui primar de municipiu asa cum este Onestiul. Sa lucreze cu o echipa competenta, in stare sa gaseasca solutii rapide, eficiente si legale pentru problemele cu care se confrunta comunitatea noastra. Eu si echipa mea avem aceste solutii, am demonstrat deja ca stim ceea ce facem, si aici ma refer la petitia pe care au semnat-o peste cinci mii de onesteni in sprijinul investitiilor in conducta de aductiune a apei. Iata ca, de curand, Compania de Apa Bacau a anuntat investitii de 25 de milioane de euro. Bani care ajung la Onesti, in folosul onestenilor. Deci am demonstrat ca se poate.
«S-au risipit banii onestenilor»
Rep.: Spuneati ca, de-a lungul ultimilor 26 de ani, banii Onestiului s-au risipit pe proiecte inutile?
Constantin Lazar: Inutile sau ineficiente, asa cum este cazul Termon. Dar mai sunt si alte situatii. Poate onestenii iti mai aduc aminte ca administratia PSD a vrut sa introduca transportul public cu troleibuzul prin oras. Oamenii plecau rand pe rand de pe Platforma petrochimica iar ei se gandeau sa investeasca in linii de troleibuz. Grav este ca nu au ramas doar cu gandul ci s-au pus pe fapte. Iar in urma au ramas doar stalpii (care cine stie cat or fi costat!). Acestia sunt in regula, poate ca ar mai trebui totusi si ingrijiti, dar ceea ce vreau sa scot in evidenta este gandirea celor ce au condus orasul. Semnalele privind decaderea Platformei deja incepeau sa apara, numai cei de la PSD nu le vedeau si puneau la cale tot felul de astfel de investitii, de fapt doar un mod de a arunca banii pe fereastra. Daca ar fi fost banii lor, munciti cinstit, nu era nicio problema. Sau era doar problema lor. Dar ei s-au apucat sa risipeasca banii onestenilor, stransi din taxe si impozite. Nici nu stiu cum sa numesc ceea ce s-a intamplat in ultimii 26 de ani in orasul nostru: incompetenta, delasare sau altcumva!?
Rep.: Dar ce s-ar fi putut face?
Constantin Lazar: Dar ce nu s-ar fi putut face!? In primul rand o colaborare stransa cu oamenii de afaceri din oras, nu doar cu cativa si dintre care unii sunt acum prin puscarii. Onestenii care isi ridicau propriile afaceri trebuiau consultati periodic in ceea ce priveste necesitatile lor si ale salariatilor acestora. Ganditi-va ca un om de afaceri circula, intra permanent in contact cu alti colegi din tara si din strainatate. Ei stiu cel mai bine ce vor acestia pentru a veni sa investeasca intr-un oras. S-a intamplat ceva de acest gen? Va spun ca nu! Dimpotriva, au fost cativa protejati iar restul au fost lasati sa se descurce cum pot. Iar acestia au plecat pe unde au putut sa gasesca lucrari, chiar daca impozitele le-au platit tot aici, la Primaria Onesti.
«Onestiul a fost condus dupa ureche si cu mentalitati invechite»
Apoi trebuiau sa inteleaga ce inseamna aderarea la Uniunea Europeana. S-a ajuns sa se vorbeasca despre Uniunea Europeana doar in termeni rai, ca nu ne-a adus nimic bun, doar din cauza unor astfel de primari si functionari, cum am avut si noi in perioada aderarii. Daca exista competenta si dorinta de a sluji interesul public, acea perioada trebuia sa gaseasca Primaria Onesti cu proiecte gata de a fi depuse. Ne tot minunam cum de in alte locuri s-au putut atrage fonduri nerambursabile de zeci, sute de milioane de euro! Explicatia este simpla, acolo s-a lucrat profesionist si in interesul comunitatii. La Onesti, totul s-a facut dupa ureche, dupa mentalitati invechite, fara perspectiva, fara niciun fel de plan de viitor. De aceea ma surprinde faptul ca cel care a condus acest oras aproape 20 de ani este acum in fruntea listei partidului sau. Sa inteleg faptul ca se doreste reintoarcerea in trecut! Onestenii trebuie sa inteleaga un lucru, si deja foarte multi au inteles. Anume ca reintoarcerea la trecut, la anumite persoane care au condus zeci de ani Onestiul, nu va aduce nimic bun. Intreprinderile nu se vor redeschide, locurile de munca nu se vor inmulti, copiii nu vor reveni acasa de prin strainatate. Dimpotriva, Onestiul se va afunda si mai mult. Acesti oameni au dovedit limita competentei lor. Daca ei nu au reusit sa faca nimic, ci doar sa distruga, atunci cand Onestiul era infloritor, cum poate sa ii mai creada cineva ca au macar o cat de mica intentie sau capacitate sa faca ceva bun acum!?
Proiecte concrete, in sprijinul onestenilor
Rep.: Se mai poate face ceva?
Constantin Lazar: V-am mai spus, exista solutii pentru orice problema. Sta in puterea noastra sa le gasim si sa le punem in practica. Este nevoie de proiecte concrete, care sa vina in sprijinul onestenilor. Eu impreuna cu echipa mea de consilieri, si o spun cu toata seriozitatea ca este cea mai buna echipa, am lansat deja o serie de proiecte in dezbatere, pe site-ulwww.onesteniiconteaza.ro. Pentru ca asa trebuie sa lucreze o administratie publica locala moderna: cu transparenta, prin consultarea onestenilor. Scopul unei administratii publice este sa lucreze pentru binele comunitatii. Si cum se poate face acest lucru daca oamenii nu sunt consultati. Cea mai rea varianta este cea care se aplica de 26 de ani in Onesti: o mana de oameni, din pacate de multe ori slab pregatiti, hotarasc in numele a zeci de mii de onesteni. Eu va propun ca deciziile importante sa le luam impreuna.
Rep.: Care sunt adversarii politici ai dvs.?
Constantin Lazar: Eu nu am adversari sau dusmani in politica, cel putin din punctul meu de vedere. Ii privesc pe toti ceilalti ca pe niste competitori. In schimb, onestenii trebuie sa fie atenti la cei care au aratat pana acum ca le sunt adversari, ba chiar dusmani. Sa fie atenti la cei care au distrus orasul in cardasie cu cativa afaceristi, unii dintre ei aflati acum in dosul gratiilor, la cei care isi schimba culoarea politica, partidul la fiecare patru ani si fac pe independentii, doar ca sunt la mana unora mult mai puternici, la cei care isi abandoneaza colegii de partid, de echipa, doar pentru ca li se flutura pe sub nas cine stie ce posturi caldute si poate chiar o eventuala protectie. S-a vazut ca asa ceva nu se mai poate in Romania. Acestia sunt adversarii onestenilor, asa ca sunt si adversarii mei. Ei si grupurile de interese care ii protejeaza!
Onesti Expres
#4 : 22/05/2016, 19:49
#3 : 17/05/2016, 21:16
#2 : 16/05/2016, 18:45
#1 : 16/05/2016, 13:31