Casa de Cultura a Sindicatelor din Onesti a fost miercuri, 23 octombrie, gazda pentru sarbatorirea a 50 ani de la infiintarea actualului Colegiu National “Dimitrie Cantemir”, in 1963 institutia numindu-se Scoala Medie Mixta nr. 2. Semicentenarul s-a cuvenit aniversat in spiritul timpului, cu dragoste pentru patronul spiritual – Dimitrie Cantemir, in prezenta a numeroase oficialitati judetene si locale, fosti directori si profesori care au slujit ani in sir, un sunet lung al trompetelor auzindu-se nu numai la prezentarea institutiei, ci si la depanarea celor mai frumoase ganduri si amintiri. Purtatori de cuvinte au fost profesorii si elevii si, ca un moment de o solemnitate aparte, s-a inscris citirea unui “letopiset” catre “vajnicii juni” ai acestui lacas de cultura si formare. “Preacinstitorii mei ostenitori, voi nu cinstiti doar 50 ani de truda… luati aminte la cei mici si nu va lasati inselati ca ei vor fi viitorul”, au parut a fi cuvintele lui Dimitrie Cantemir catre invataceii de azi. Pe calea internetului au sosit si au fost transmise si mesajele absolventilor care studiaza in strainatate. Dintre acestia, ii mentionam pe Smaranda Craciun (studenta in anul III intr-un program de doctorat din SUA), Bianca Furtuna (la o prestigioasa universitate londoneza), Dan Harlea si Maria Voicu, la Universitatea Oxford, toti promovand excelenta academica a actualilor elevi ai colegiului si incurajandu-i sa studieze in strainatate.
In povestea cu cronicari si domnite (ce au prezentat acest eveniment aniversar), in atmosfera in care se astepta parca sosirea unui vrajitor, s-au auzit cuvintele profesoarei Felicia Filip, directoare a Colegiului “Cantemir”: “In mica noastra urbe, infiintarea Liceului nr. 2 (Energetic) a fost o lume creata de primele generatii de elevi si profesori a liceului, care continua si azi. O lume cu oameni puternici si demni, pregatiti aici sa faca primii pasi in cariera. Cu o promovabilitate la bacalaureat de peste 95 %, suntem o scoala de elita, dar nu elitista. Ne mandrim cu studenti la Oxford si la alte universitati de prestigiu, dar si cu faptul ca absolventii reusesc sa isi duca la capat visele, devenind oameni de succes. Aceasta lume a continuitatii se datoreaza profesorilor care au insufletit istoria de 50 ani a colegiului. Fiecare elev pastreaza in suflet dragostea si stima pentru profesorii sai. Sa pastram mereu in suflet dragostea de carte si de oameni, pentru ca «intelepciunea ne e data nu de amintirea trecutului, ci de responsabilitatea viitorului», dupa cum marturisea simplu George Bernard Shaw”. Un cuvant de intampinare a jubileului de 50 ani a rostit si profesorul Costin Dobrota, director adjunct, care a declarat ca la acest colegiu sunt aproape finalizate lucrarile de reabilitare.
Cu un discurs realist, fostul absolvent Cristian Paduraru si-a exprimat increderea ca “Valea Trotusului sa revina sa fie un loc frumos in care sa traiesti”. A mai vorbit de la tribuna festivitatii si prima directoare a Scolii Medii Mixte nr. 2, profesoara Rada Constandache: “Atunci cand evolutia Onestiului era fara precedent, cand Liceul nr. 1 avea 2500 elevi si devenise neincapator (invatandu-se in trei schimburi, pana tarziu la ora 22.00), era nevoie de aceasta unitate scolara. Am pus pe fagas acest liceu, iar meritele sunt ale celor care au urmat. Este o scoala de referinta nu numai pentru Onesti, ci si pentru judetul Bacau si intreaga tara. E de-a dreptul uluitor ce rezultate formidabile au reusit acesti elevi”. Au mai vorbit si profesoara Elena Serbu (directoare a Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”), Emil Morosanu (comisarul-sef al Politiei Onesti), alti reprezentanti ai institutiilor onestene, iar festivitatea s-a incheiat cu un cantec interpretat de zeci de elevi “sa fie vis si vrere / A sti e libertate si putere”, acesta fiind si motto-ul Colegiului National “Dimitrie Cantemir”. Un loc unde, spune profesoara Felicia Filip, “sunt oameni reali, iar timpul aduna amintiri de 50 ani”.
Ion Moraru