Dupa ce a absolvit cu una dintre cele mai mari medii Scoala Gimnaziala nr. 2 Targu Ocna, eleva Maria Ilie urmeaza cursurile liceale la Colegiul National “Dimitrie Cantemir” din Onesti, la profilul Matematica – informatica – limba engleza intensiv. La sfarsitul anului scolar trecut ea a obtinut media 9.09 straduinta sa fiind apreciata foarte mult de cadrele didactice ale colegiului. Acum Maria Ilie este beneficiara a unei burse acordate de Fundatia Comunitara Bacau, fiind singura eleva care invata in municipiul Onesti ce se bucura de astfel de sprijin. In recomandarea data de catre prof. Mariana Tutunea de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir” pentru obtinerea acestei burse de performanta in domeniul Stiinte umaniste si sociale, este mentionat:”Maria Ilie e o persoana inteligenta, muncitoare, foarte motivata si capabila sa gaseasca mereu cea mai buna solutie la problemele aparute. Chiar daca este o fire usor interiorizata, ea a fost capabila sa se implice in activitatile desfasurate la nivelul colegiului si chiar la nivel municipal, regional si national. Am convingerea ca orice activitate pe care doreste sa o intreprinda va fi tratata cu maximum de responsabilitate si seriozitate iar in procesul educational va manifesta aceeasi meticulozitate, perseverenta si ambitie. O recomand pe eleva Maria Ilie cu toata increderea si caldura dascalului mandru de elevul sau”
CV-ul elevei Maria Ilie confirma atat rezultatele foarte bune obtinute la invatatura cat si … pasiunea sa de a scrie. In acest an a cucerit premiul II la Concursul national de poezie “Copiii Romaniei Creeaza” (editia a XXI), acest concurs fiind organizat de Centrul Cultural al Ministerului Administratiei si Internelor. Anul trecut Maria Ilie a obtinut o mentiune la Olimpiada de Limba, comunicare si literatura romana iar pe parcursul anilor 2012 – 2013 ea a cucerit 4 (patru) medalii de argint la Concursul national de Evaluare in Educatie la Limba si literatura romana. De asemenea, in palmaresul sau se afla si premiul I (obtinut in 2010), la Concursul national de creatie “Culorile toamnei pe plaiurile ghimesene si magia creatiei copiilor” (editia a II a). Mai mentionam ca Maria Ilie cunoaste limbile franceza si engleza, a participat la activitatea Cercului de pictura pe sticla de la Slanic Moldova, in diverse grupuri de lucru ce au activat in proiecte de voluntariat la nivel local si a publicat poezii si alte texte literare in mai multe reviste (“Sarea pamantului”, “Izvorul numarul unu”, “Plumb”). Cu o gandire profunda intelegerii vietii de zi cu zi ea scrie si eseuri, fapt care face sa zabovim asupra raspunsului sau la intrebarea “Cum pot eu contribui la schimbarea in bine a comunitatii?” Iata pledoaria elevei Maria Ilie la aceasta tema:”In viata unui om exista date si evenimente. Datele – cum sunt: nasterea, locul, parintii, scolile, facultatea – nu sunt si evenimente. Sunt simple borne de kilometraj pe marginea unui drum. De aceea cred ca nu datele nasc evenimentele, ci evenimentele fixeaza in memorie datele semnificative din viata unui om. Cea mai fericita formulare mi se pare a fi aceea de istorie dintr-o biografie, intelegandu-se prin aceasta povestea a ceea ce este semnificativ «intr-o longitudine a biografiei generale care defineste si pune in valoare formatia ta intelectuala si devenirea creatiei tale». Aceste cuvinte ale marelui om de cultura – profesorul universitar si poetul Valeriu Filimon – m-au facut sa inteleg valoarea evenimentelor din viata mea. Omul este ca «un aisberg», adica are o parte vazuta si o parte nevazuta. Partea vazuta a omului este alcatuita din totalitatea diplomelor de studii, locul unde traieste, unde lucreaza etc., dar partea nevazuta este alcatuita din multimea evenimentelor care au dus la aparitia acestor lucruri vazute. Asa cum partea vazuta a «aisbergului» este determinata de marimea si densitatea partii nevazute, omul ar trebui sa aiba mai multa atentie, in primul rand, pentru oamenii din jurul sau, cei care sunt cu adevarat sursa evenimentelor din viata sa.
Sa luam un exemplu: tehnologia avansata este un raspuns al inteligentei umane, dar este aceasta suficienta pentru schimbarea in bine a comunitatii in care traim? Tehnologia ridica societatea si totodata o coboara. De ce nu ne mai multumeste un model de telefon invechit si totusi perfect functional? Omul de azi jinduieste la fericire, dar se agata de fericirea superficiala. Cate minute s-ar bucura un copil al strazii de un «smartphone», daca lui ii lipseste dragostea de mama, o vorba buna sau poate chiar mancarea? De aceea, in momentul actual, cel mai bun mijloc la care pot apela pentru a schimba in bine comunitatea este voluntariatul. Aceste actiuni care au scopul de a ajuta cresc solidaritatea, sensibilitatea si toleranta in societate. Prin voluntariat imi imbogatesc cultura generala, cunosc diverse tipuri de oameni si invat prin practica, dar cel mai important lucru e ca pot aduce atat de usor oamenilor zambetul pe buze.
Ajutorul neconditionat pe care il ofer nu asteapta alta rasplata decat aceea a exemplului personal. Indiferent cat de buna sau revolutionara ar fi o idee sau cat de experimentat, bine intentionat sau inteligent ar fi un om, succesul sau depinde in mare masura de cum reuseste el sa comunice in mod convingator cu ceilalti. Pe scurt, de aceasta abilitate depinde succesul sau esecul actiunilor sale. O cale de «a vorbi» cu sufletele oamenilor este si poezia. Ca urmare, poeziile pe care le compun au rolul, prin mesajele lor, de a sensibiliza pentru a face sa vibreze in oameni coarda iubirii. Incerc sa picur un strop de culoare in aceasta lume «alb – negru», chiar daca, poate va ramane doar o incercare. Asadar, incercand sa schimb oamenii prin poezie si prin exemplul personal ca voluntar as vrea sa ridic «piesele de domino» si de a le pune in echilibru intr-o forma proprie. Chiar daca nu voi fi eu, va exista cineva care sa declanseze jocul, iar atunci, cand toate piesele se vor intoarce, comunitatea va capata alta fata, alta culoare, alt principiu bazat pe incredere si altruism.
In Biblie se spune ca omul era protejat in Rai de Insusi Dumnezeu, iar dupa caderea in pacat, ceea ce facea Dumnezeu pentru om in mod direct si personal, este inlocuit de actiunea celorlalti oameni. Stiu ca in lume sunt si oameni care ranesc sufleteste, care produc accidente nedorite, fie din nestiinta, fie din greseala. O cale de a «digera» aceste neplaceri o putem lua din pilda scoicii pentru care patrunderea unui fir de nisip este un adevarat accident. Ea nu poate scoate acel nisip, dar cu mult efort, il acopera cu sidef ca sa nu-i raneasca sensibila carne din interior. Astfel apare «perla», una dintre cele mai mari minuni de pe pamant, ce permite scoicii sa-si continue viata in liniste. Scoica pura, fara mizeria aceea straina de fiinta ei, nu va face niciodata perla. Noi putem transforma in perle rautatile oamenilor printr-o staruitoare dorinta de a face binele, prin perseverenta, prin intelegerea faptului ca aceste greutati sunt inevitabile si mai ales prin colaborarea cu oamenii. Omul este intr-un continuu progres, pentru ca mereu lupta sa se intreaca pe sine. De aceea fiecare isi aduce aportul in comunitate, «semnandu-si» evenimentele in amintirea sau viitorul societatii”.
Ion Moraru