“Arzand incet” dar cu multa caldura, in municipiul Onesti “s-a aprins flacara unui nou focar” de cultura. Astfel, infiintat cu cateva luni in urma, Cenaclul literar “George Calinescu” reuseste ca sa ajunga la intalniri culturale “inchegate”, bucurand iubitorii de literatura din Onesti cu desfasurarea unor evenimente de inalta tinuta. Condus de poetul si publicistul Valentin Radulescu, ce are in preajma sa adevarati slujitori ai literaturii (pe profesorii Adina Mitroiu, Stefan Epure, Gabriela Lupascu) dar si pe creatorii literari din zona municipiului de pe Trotus, prin intalnirile lunare organizate Cenaclul literar “George Calinescu” se inscrie ca un nou purtator al “stafetei culturii” de pe aceste meleaguri. Despre Valentin Radulescu putem mentiona faptul ca este autorul a mai multor volume de poezie si a desfasurat de-a lungul deceniilor o bogata activitate culturala in Onestiul de la confluenta a patru rauri (Trotus, Oituz, Casin si Tazlau).
Intr-o recenta intalnire, care a avut loc la Colegiul National “Dimitrie Cantemir” , membrii acestui nou cenaclu literar din Onesti au adus un omagiu poetului Gheorghe Izbasescu, trecut la viata vesnica in toamna anului trecut. Dupa pastrarea unui moment de reculegere in amintirea autorului volumelor “Ulise al orasului” si “Melodrama realului” profesorul Stefan Epure a mentionat: “Gheorghe Izbasescu a fost un poet ce a avut valoare prin ceea ce a scris, prin metafora pe care a cultivat-o. In volumele pe care le-a scris Gheorghe Izbasescu are un stil propriu, al unui creator. Poezia sa este o floare ce rasare, infloreste si transpira in parfumul creatiei sale”. Daca pentru profesoara Gabriela Lupascu este foarte greu sa creada ca “Gheorghe Izbasescu nu mai este, nici un alt profesor nereusind ca sa creeze atmosfera unui «regal de idei» la Cenaclul Zburatorul, pe care acesta l-a condus”, Valentin Radulescu a evidentiat faptul ca “acest poet este «cel mai bun produs al Onestiului cultural!» El si-a desfasurat activitatea la Clubul Elevilor, acolo unde a putut ca sa se desfasoare in plenitudinea sa si a creat o opera vasta. Gheorghe Izbasescu nu a fost prea agreabil, avand «un eu» foarte dezvoltat dar in «Istoriile literaturii romane» el are locul sau!” Emotionante au fost si amintirile profesoarei Constanta Caitar Gheoldum (din Oituz), ce a fost colega de cancelarie cu profesorul Gheorghe Izbasescu, ce – i poarta imaginea “unui om altruist, care se detasa de sine” dar si gandurile Gabrielei Lupascu (fosta membra a Cenaclului “Zburatorul”):”Un om cu aceeasi voiciune si prospetime a mintii, peste care anii nu au trecut!” Membrii noului cenaclu literar si-au exprimat speranta ca “municipiul Onesti trebuie ca sa-i perpetueze, printr-o manifestare culturala, amintirea poetului Gheorghe Izbasescu pe aceste meleaguri”.
IN MEMORIAM. Nemiloasa, moartea a mai ridicat la cer un suflet, cel al venerabilei pictorite a Negoiestiului, Ecaterina Ardeleanu! Ea si-a dedicat intreaga viata infrumusetarii bisericilor, urcand pe schele pentru a da chip sfintilor si momentelor vietii duhovnicesti, ce au fost infatisate pe zidurile acestora. Intre primele biserici la care Ecaterina Ardeleanu a refacut pictura mentionam pe cele din localitatea Ceacu (aflata pe soseaua Calarasi – Oltenita) si la Targu Ocna, la Parohia “Buna Vestire – Raducanu”. La Biserica Ortodoxa “Sfantul Nicolae” – emblematica pentru municipiul Bacau, Ecaterina Ardeleanu a lucrat in mai multe randuri deoarece un incendiu napraznic a cuprins acest lacas de cult in iunie 1976. “Obolul harului sau” l-a daruit si in satul natal, la Negoiesti (com. Stefan cel Mare), aici lucrand intre anii 1987 – 1989. Repictarea Bisericii “Precista” (din centrul orasului – statiune Targu Ocna), a bisericii “Izvorul Tamaduirii” din Darmanesti se inscriu unui sir lung de lacasuri de cult la care aceasta pictorita a revarsat culorile pentru a prezenta sfinti cu chipuri puternic umanizate, ce au miscari si atitudini firesti. Talentul sau a fost descoperit de invatatorul Ion Susanu (o personalitate a comunei Stefan cel Mare) si daca amintim ca Ecaterina Ardeleanu a urmat cursurile Academiei de Belle Arte, a Scolii Superioare de Pictura Monumentala (ambele din Bucuresti) si ca l-a cunoscut pe istoricul Nicolae Iorga la Universitatea Populara de Vara de la Valenii de Munte, avem conturate reperele de viata din calea destinului sau.
Ecaterina Ardeleanu (in ineditul “autoportret” – foto), a deschis prima sa expozitie de arta plastica in 1975 la Bacau iar lucrari ale sale au fost expuse in Bucuresti, la Brasov, Oradea, Pitesti, Barlad, Onesti, Campulung Muscel, Slanic Moldova si altele. A participat cu icoane la Gala UNESCO, in anul 2005 iar lucrari ale sale (pictura de sevalet) sunt si la colectionari de arta din Franta, Germania, Grecia, Rusia, Ungaria, Spania, Canada, Cehia, Slovacia si China. Pe onesteni i-a bucurat cu doua expozitii retrospective (deschise in anii 2003 si 2008) iar arta sa e dusa mai departe de nepotul sau, Catalin Ardeleanu, pe care l-a indrumat de la o varsta frageda. La trecerea in eternitate a Ecaterinei Ardeleanu, un gand profund al prof. Vilica Munteanu, fiu al meleagurilor trotusene, se constituie omagiul acestei personalitati: “A fost pictorita cu har, care face cinste satului Negoiesti, judetului Bacau si artei romanesti. Raman icoanele si frescele din zecile de biserici in care a lucrat, raman numeroasele tablouri, in care, cu sensibilitate si talent, Ecaterina (Catinca) Ardeleanu a surprins natura, oamenii, cotidianul.”
Onesti Expres