Rotunda, satul fantoma nasit de Guvern in toamna lui 2005, a costat statul roman aproximativ 1 milion de euro. Banii au fost virati catre Primaria Gura Vaii, prin mai multe hotarari de Guvern, pentru a fi folositi la construirea a 205 case, pe culmea unui deal. Locuintele au sfarsit vandalizate de „locatari” – zeci de familii de romi. La 5 ani de la finalizarea satului, acesta e parasit, romii alegand sa-si mute „sediul” in comuna invecinata, Stefan cel Mare. Pentru risipirea unui milion de euro pe dealul de la Rotunda nu a raspuns, pana acum, nimeni.
In urma inundatiilor petrecute in 2005, comuna Gura Vaii a primit un consistent ajutor din partea Guvernului Tariceanu. Prin Hotararea de Guvern (HG) nr. 1250 din 13 octombrie 2005, comuna a primit aproximativ 3,7 milioane RON din partea executivului, prin intermediul Ministerului Transporturilor. In acelasi an, Gura Vaii este desemnata de guvernanti drept “zona calamitata”. Prin HG nr. 1512 din 29 noiembrie 2005, 59 de comune si 214 sate din judetul Bacau sunt declarate “zone calamitate”, intentia Guvernului fiind aceea de a accesa – pe baza listei cu localitati calamitate – bani europeni din Fondul European de Solidaritate.
2,87 milioane de lei noi in 2006
Executivul a finantat constructia caselor de la Rotunda si in anul urmator, 2006. In luna mai, prin HG nr. 596, Guvernul a alocat 2,87 milioane RON din Fondul de interventie catre bugetul local al comunei Gura Vaii, in vederea reconstruirii caselor distruse in urma inundatiilor din 2005. Potrivit primarului Vasile Pascu (PDL), comuna a primit alti bani in 2006 pentru ca din fondul oferit de Guvern in 2005 se cheltuisera doar 1 milion RON pana la inchiderea exercitiului bugetar. “Am primit peste 3,6 milioane RON, dar am cheltuit doar 1 milion. Diferenta de bani ne-a luat-o Guvernul inapoi. Ni s-a luat suma, dupa care in primavara lui 2006 ne-au dat banii inapoi”, a declarat Pascu.
Nu le-a placut cocotati pe deal
Finalizarea celor 200 de case, in 2006, nu a insemnat ca Rotunda a devenit sat locuibil. Localitatea nu a dispus niciodata de apa potabila, iar casele – in cea mai mare parte a lor – au ramas nefinisate. In plus, familiile de romi au distrus locuintele, furand ferestrele termopan, usile, precum si instalatiile sanitare. Romii n-au stat prea mult cocotati pe varful dealului. Incepand cu 2007, acestia au migrat spre comuna invecinata – Stefan cel Mare – unde s-au si stabilit in cele din urma. Cu materialele furate de la casele din varful dealului si-au construit locuinte in comuna gazda.
200 de procese cu romii
Pentru casele vandalizate si parasite, comuna Gura Vaii cauta de zor un vinovat. Primarul a recunoscut ca localitatea a deschis un numar record de procese, aproximativ 200, impotriva familiilor de romi care au lasat casele in paragina. 60 de procese – sustine Vasile Pascu – ar fi fost castigate de comuna. “O parte din procese sunt blocate. N-am avut avocat, a mers in instanta secretarul. Acuma si el si-a luat concediu. Vreo 60 le-am castigat. Am avut sedinta de consiliu local si desi consilierii nu vor, voi gasi o solutie sa angajam un avocat”, a declarat edilul. Conform aprecierilor sale, comuna are in prezent in jurul a 260 de procese pe rol.
Case de weekend
Autoritatile locale au promis inca din 2009 ca vor scoate la licitatie casele pentru a recupera o parte din prejudiciul creat de romi. In cele din urma, primaria a scos la mezat mai multe loturi de case, in prezent acestea fiind date in chirie. Desi edilii se lauda ca au “scapat” de povara celor 200 de imobile vandalizate, la fata locului e liniste si pace. O echipa a Desteptarii s-a deplasat la Rotunda la finele saptamanii trecute insa, contrar afirmatiilor facute de conducerea Primariei Gura Vaii, locuintele nu au niciun locatar.
“Stau mai mult in weekend si pleaca dupa aceea la casele lor”, se apara Pascu, dezvaluind ca noii locatari si-au “tras” casa la Rotunda pentru a merge la iarba verde in imprejurimi. “Am scapat de toate casele. Chiria pe an e 500 RON. Cine isi modernizeaza casa, poate sa o cumpere in trei ani de zile. Cine nu lucreaza la ea, i-o luam si o dam la altii”, spune edilul, afirmand ca in acest moment la primarie exista 40 de cereri in plus peste numarul de case disponibile la Rotunda.
Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de 5,3 milioane de lei
Jaful de la Rotunda nu a fost trecut cu vederea de institutiile statului. Intr-un raport de audit din 2007, Curtea de Conturi a “invitat” Primaria Gura Vaii sa recupereze prejudiciul creat in dauna statului de la fostii proprietari ai caselor, insa edilii au stat mai mult cu mainile in san. Prejudiciul calculat de inspectorii Curtii, in 2007, s-a cifrat la 5,3 milioane RON. Potrivit unui raport de control publicat de Curte in 2011, Primaria Gura Vaii nu a dus la indeplinire recomandarea din 2007. “Recomandarea de a recupera valoarea prejudiciilor provocate de beneficiarii caselor de la Rotunda, la care s-au constatat lipsuri ale elementelor de constructii, a fost data si prin raportul de audit din 2007, dar nu a fost dusa la indeplinire de Primaria Gura Vaii”, au scris inspectorii in raport.
„Cioarda” s-a mutat in comuna Stefan cel Mare
Migrarea romilor de la Rotunda in comuna Stefan cel Mare nu a lasat impasibile autoritatile locale. Potrivit primarului Ion Vlasie (PSD), comuna s-a imbogatit cu 300 de case noi, pe fondul venirii in Stefan cel Mare a familiilor de romi. “Unii dintre ei au cumparat terenuri de la proprietari particulari si si-au facut case. Avem aproximativ 300 de case la numar. E greu cu ei. Ce e de furat si pot sa fure, fura. In special fier. Nu conteaza daca e vechi sau nou. Daca e cablu si l-au vazut, nu conteaza daca e sub tensiune sau dezafectat. Fura de rup”, a declarat primarul Vlasie. Colectarea taxelor locale – afirma edilul comunei Stefan cel Mare – este o aventura. “Cand ajutorul social era dat de la primarie, ii mai indemnam sa platesca. Acum, de cand il aduce posta, nu mai vedem banii. Dar nu avem ce sa le facem”, a conchis Ion Vlasie.
Balastarea drumului spre Rotunda, subiect de scandal politic
Drumul care leaga comuna Gura Vaii de satul “expirat” Rotunda a facut obiectul unui recent schimb de replici intre Dragos Benea (PSD), presedintele Consiului Judetean, si senatorul Gabriel Berca (PDL). Benea, care a criticat politizarea alocarii fondurilor in programul de modernizare a infrastructurii rutiere din comunele judetului, a atras atentia – intr-o conferinta de presa desfasurata duminica trecuta – ca balastarea drumului amintit ar fi costat peste 600.000 de euro. “Cei de la PDL sa nu mai dea lectii despre cat costa un kilometru de drum. Numai balastarea drumului de la Rotunda a costat, in 2005, 600.000 de euro. Actuala conducere a PDL e familiarizata cu acest caz, stie foarte bine despre ce e vorba”, a atacat Benea, cu referire la faptul ca Gabriel Berca indeplinea, la acel moment, functia de prefect al judetului Bacau.
In replica, Berca a declarat ca nu Prefectura s-a ocupat de modernizarea drumului, institutia neavand incadrati specialisti in drumuri. “Drumul de la Rotunda a fost facut de Consiliul Local Gura Vaii. Sa nu se uite ca acolo nu exista nimic, nicio carare. Nu exista drum, a fost facut din nimic. In plus, Prefectura nu avea aparat propriu de drumuri. Consiliile locale si cel judetean au facut evaluarile privitoare la drumurile care trebuie refacute dupa inundatii”, a spus Berca. El a pus iesirea lui Benea pe seama faptului ca pesedistul se afla in competitie cu Ionel Palar (PNL) pentru desemnarea candidatului USL la functia de presedinte CJ la alegerile locale de anul viitor.
Lucian Bogdanel
#1 : 13/07/2011, 09:00