De pe internet (de unde din alta parte, altfel?), s-a pornit o disputa, dupa ce au aparut randurile: “Astazi, Marele Carmaci ar fi implinit 100 de ani. Bine, el nu ar fi ajuns la varsta asta nici daca ar fi ramas in fruntea statului. In decembrie 1989 era foarte bolnav, avand o forma agresiva de diabet, care necesita tratament injectabil zilnic cu insulina. Dar, daca nostalgicii se aduna in fiecare an la mormantul lui din cimitirul Ghencea si folosesc aceasta formula (Ceausescu ar fi implinit azi…), ne-am gandit sa o utilizam si noi aceasta modalitate si sa amintim cateva lucruri:
sondajele arata ca romanii cred ca tara merge intr-o directie gresita. Cei care sunt convinsi ca perioada comunista a fost cea mai buna din istoria tarii noastre (40%) sunt mult mai multi decat aceia care mizeaza pe perioada de dupa decembrie 1989 (20%). Cum interpretam aceste date? In orice caz, nu asa cum o fac admiratorii lui Ceausescu. Este indiscutabil ca, sub conducerea sa, Romania a cunoscut o perioada de avant economic, concretizata in construirea a numeroase fabrici si uzine. scoli si spitale, drumuri si locuinte. Dar… Pentru ca intotdeauna exista si un dar, vom vorbi si despre partea mai intunecata a lucrurilor. Romanii se confruntau in deceniul al noualea din secolul trecut cu lipsuri severe: intreruperi de curent electric si de gaze, frig in case, alimente de baza rationalizate, un program de televiziune dement. Si peste toate acestea ne confruntam cu un aparat de represiune multilateral dezvoltat, Securitatea fiind prezenta pretutindeni. Frica era regula. Daca ascultai EUROPA LIBERA in casa, dadeai aparatul mai incet. Pentru ca «zidurile aveau urechi», cum se spunea pe atunci. Daca spuneai un banc cu Ceausescu, riscai sa ti-l gasesti la dosar. Daca nu laudai discursurile mamut ale marelui conducator nu pupai avansare. Si tot asa… Fiecare dintre cei care au trait atunci poate adauga cate o amintire personala!” La aceste randuri se adauga si altele: “Si mai era ceva: multe din sacrificiile traite puteau fi explicate decent, cu argumente. Dar NU. Eram obligati sa induram si minciuna propagandei, odele inchinate lui Ceausescu, spectacolele televizate de un cretinism fara egal. Totul era negru, dar noi trebuia sa vedem numai alb. Sa nu spuneti ca Nicolae Ceausescu nu vedea acest cult al personalitatii! Daca nu pricepea, inseamna ca era un idiot! Ceea ce nimeni nu crede. Ceausescu a permis si a incurajat o formula de conducere autoritara care nu putea sa-l conduca decat la deznodamantul cunoscut. Concluzia care ar trebui sa ne ingrijoreze este aceea ca romanii au ajuns sa-l regrete pe Ceausescu nu pentru ceea ce a facut bine, ci prin comparatie cu prestatia jenanta a majoritatii politicienilor de azi. Care politicieni au un singur principiu calauzitor, daca-l putem numi principiu: noi si ai nostri, inainte de toate!”
La “vocea strazii”, in timp ce sunt persoane ce spun “ascultam minciunile, cu radioul tare si il suduiam pe Ceausescu peste tot! Securitatea era «un tigru de hirtie» iar bancurile politice erau peste tot”, altii considera ca “cel mai greu de suportat era elogierea dementa a cuplului prezidential, ce « turba mai tare ca frigul si cozile». Nu numarul angajatilor Securitatii era important. Ci climatul de frica pe care-l vedeai peste tot. Frica intrase in oasele romanilor. La angajatii propriu-zisi, trebuie adaugati si turnatorii (romanii aveau vocatie pentru asa ceva!), dar si activistii de partid, UTC si sindicate. Si astia supravegheau si turnau de zor!”
O parere de azi: “in 2018 , oamenii sunt mai fricosi decat pe timpul lui Ceausescu!!!! Stiu destul de multi oameni care in ziua de astazi le e frica sa isi spuna parerea!!!!!!! Nici acum nu sunt departe represaliile! La bugetari daca nu esti din acelasi partid politic sau «nu pupi papucul» directorului general nu ai nici o sansa la avansare! Daca cumva «cartesti» impotriva proastei sale conduceri manageriale, risti soarta lui Grindeanu si a lui Tudose! Nu- i nici o diferenta!”
Dar sa ne intoarcem “la tema”… Ce mai spun oamenii? “Si atunci se faceau prostii multe de tot dar oamenii aveau rusine , aveau un Dumnezeu si conta foarte mult dreptatea si onoarea!!!! Astazi asa ceva nu mai exista!!!!! Aveam foarte multi patrioti atunci , acum lipsesc cu desavarsire!!!”; “Frica de care se vorbea mai sus venea de la indobitocire , daca zicea cineva ceva, daca aparea un zvon gata toata lumea se speria!!!!! Aceasta indobitocire mai exista si astazi cu toate televiziunile si cu tot internetul pe care il avem!!!”;”Ceausescu a fost un produs al sistemului, nu putem regreta nimic din perioada comunista si nu trebuie sa facem dintr-un dictator semianalfabet erou! Era firesc sa existe unele progrese, dar toate acestea se faceau cu sacrificii enorme si sa nu uitam ca indiferent de regim societatea trebuia sa faca astfel de progrese! La noi comunismul a avut un parcurs diferit fata de alte tari comuniste… A existat si comunism cu fata umana in Ungaria, Cehia, Solvacia, RDG, Polonia, dar la noi a fost un comunism primitiv si inuman, intrecandu-i pana si pe rusi in aceasta privinta!”
Se aude si asa printre oameni, despre acele vremuri:” N- a murit nimeni atunci de foame, nici nu existau atatia asistati sociali, toata lumea avea locuinte si un serviciu decent! Acuma avem doar cifre si multa gargara politica! Ceausescu se gandea la poporul roman , la invatamant si sanatate iar astia de azi se gandesc doar la bani!”: “Eu regret doar ca in toata istoria tarii noastre o singura data am fost si noi o forta in lume si asta a reusit-o Ceausescu!!!!! Restul veneau de la sine!!!! Nimeni altcineva nu a mai reusit sa faca asta cu tara noastra vreodata!!!!! Romanii si Romania au fost oropsiti mereu si am dus-o greu intotdeauna dar acum chiar daca era rau tara era pe drumul cel bun!!!!!! si asta ar fi si acum Solutia!”
Ca o concluzie: “Dat fiind ca tradatorii vroiau sa se ajunga aici unde santem «vanati si sclavi la straini», au lucrat la «strangerea surubului» si mai mult de cat se ordona! Adevarat, cu sacrificiu poporului trebuia sa se scape de datoriile FMI.. Acum avem democratia dorita… salariu 300€, preturile la nivel cu tarile care au salariu minim 1400€. Si sunt destui cei care spun si dupa 28 de ani ca UE ne va ajuta.. Asta niciodata! Ei si-au atins scopul, «au ras» fabricile noastre si au pus tarabele lor, vand marfa jegoasa si bani pleaca direct in bancile lor..”