O veste dureroasa a intristat meleagurile bacauane in seara de vineri 16 februarie: inima parintelui Arhimandrit Arsenie Voaides, staretul Manastirii “Schimbarea la Fata” – Sfantul Sava de la Berzunti a incetat sa mai bata! Nascut in zona montana a judetului Neamt la 24 ianuarie 1951 (in comuna Damuc), din 1988 viata sa a fost legata de plaiurile berzuntene. Dupa ce a intrat ca frate calugar in 1977 la Schitul Tarcau, in 1979 a primit numele Arsenie la Manastirea Cetatuia (din jud. Iasi), unde a activat pana in anul 1986. Un timp a fost calugar la Manastirea Putna, unde a primit ascultarea de a reface, in comuna Berzunti, o manastire ce era de 30 de ani in parasire. De la data de 21 august 1988 viata parintelui Arsenie Voaides a fost legata de plaiurile berzuntene, in luna noiembrie a aceluiasi an el fiind hirotonit de catre ierarhul locului, IPS Eftimie, ieromonah pe seama Manastirii Sfantul Sava. “Aici era o bisericuta veche, neingrijita si dupa Revolutia din 1989 am reusit sa o modificam in totalitate si sa o prelungim cu 10 metri”, a mentionat parintele Arsenie Voaides intr-un interviu amintind si de bucuria locuitorilor din aceasta mirifica zona a judetului Bacau de a contribui la refacerea si sfintirea manastirii. El marturisea ca in acea perioada multe persoane si-au manifestat dorinta de a trece la monahism. “Manastirea Sfantul Sava fiind una de calugari, la aproape 100 de kilometri de aceasta manastire, la Poglet, am lucrat sa refacem o biserica de lemn, monument istoric de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, ce a devenit manastire de maici. La peste 100 de barbati au venit atunci la Manastirea Sfantul Sava, pentru a trece la monahism, ei fiind acum in alte manastiri ale Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, unde este nevoie”, declara cu mandrie parintele Arsenie Voaides. El l-a cunoscut pe parintele Ilie Cleopa (l-a care s-a spovedit) si considera ca acesta ” a fost un mare duhovnic, ce se naste o data la 100 sau 200 de ani!”
Parintele Arsenie Voaides si-a dedicat intreaga viata pentru ca “toti credinciosii sa prinda samanta dragostei lui Dumnezeu in sufletul lor”, facandu-i astfel partasi trairii sale. El a fost la Mormantul Mantuitorului, unde a vazut intruparea flacarii Luminii Invierii, s-a bucurat de pretuirea preotilor si a credinciosilor, ce la fiecare sarbatoare religioasa au umplut biserica Manastirii Sfantul Sava de la Berzunti, venind nu numai din localitatile de pe valea Tazlaului, de la Bacau, Onesti si Moinesti ci si de la mari departari. Parintele Arhimandrit Arsenie Voaides, ce poposea deseori la Bacau, la Biserica Ortodoxa “Sfantul Dumitru” (fiind impresionat atat de frumusetea acesteia cat si de faptul ca este mereu arhiplina), a fost autorul cartii “Despre minuni si pacate” (foarte cautata de iubitorii ortodoxiei). Este de mentionat faptul ca parintele staret Arsenie Voaides impreuna cu maica stareta Luciana, de la Manastirea Poglet , s-au implicat foarte mult in constructia Bisericii de la Bacioiu, depunand un efort deosebit pentru ca aceasta sa fie sfintita la 25 august 2013. Dincolo de dealurile Fulgerisului dinspre Pancesti, la 5 km de Corbasca parintele staret Arsenie Voaides a sprijinit construirea, la Manastirea Poglet, a doua corpuri de chili si a unei gospodarii anexa. Acest mare duhovnic si preot considera ca “in viata monahala cel mai important lucru este sa doresti mantuirea sufletului, sa ai dragoste de Dumnezeu si sa nu iti lipesti inima de alte lucruri pamantesti”.
La ceasul trist al despartirii de parintele Arhimandrit Arsenie Voaides notam gandurile pline de tristete ale onestencei G. Andreea, la aflarea napraznicei vesti: “Fiecare dintre noi avem un colt de suflet unde asezam pe cei ce ne-au marcat. Azi simbolul generozitatii, al iubirii de semeni – o carte deschisa – parintele Arsenie Voaides, ce a luptat pentru mantuirea fiecarui suflet care a calcat pragul Manastirii Sfantul Sava, s-a dus catre Domnul! Suntem mai saraci!” Trupul neinsufletit al acestui duhovnic cu un mare har se afla de sambata 17 februarie la Manastirea Sfantul Sava din comuna Berzunti, inmormantarea fiind marti, 20 februarie. Amintirea sa va ramane vesnica.
Ion Moraru