Politia din Dofteana, sufocata! „Nu dovedim! Numarul agentilor de Politie din comuna este insuficient. Avem patru agenti de Politie si mai avem alti patru politisti locali, dar care au raspunderi limitate. Au fost cazuri de locuinte sparte. Pana au intocmit dosarul, hotii au trecut granita. Si ne intrebam de ce avem dosare cu autori neidentificati,” atrage atentia Ioan Bujor, primarul comunei Dofteana. Acesta a solicitat printr-o adresa catre Ministerul de Interne din 2012 marirea efectivului de agenti de Politie, ba chiar si infiintarea unei grupari de Jandarmerie. Ministerul a facut doar evaluari si controale, in timp ce Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica spune ca asa prevede statul de functii.
Ioan Bujor, primarul din Dofteana, una dintre cele mai mari comune din judet, luand in calcul numarul de locuitori, respectiv 11.860, atrage atentia asupra neajunsurilor cu care se confrunta agentii de politie. Numarul mare de cazuri si de interventii pe un areal intins, precum si lipsa resurselor materiale, conduc la sufocarea celor patru agenti de politie din localitate. „As vrea sa se faca o comparatie in ceea ce priveste infractionalitatea intre aceste orasele si Dofteana. Nu dovedim! Avem camine culturale care functioneaza in regim de discoteca, avem si societati comerciale care practica activitatea de club, de bar. Fiind patru politisti, in permanenta unul dintre ei este liber sau in concediu. Conform legii 188/1999, ei au statut de functionar public, au program de la 8 la 16 sau de la 16 la 24. Si ne intrebam de ce avem dosare cu autori neidentificati. Mai sunt constransi si de limita de combustibil. Cand te cheama cineva, este penibil sa spui ca nu pot sa actionez pentru ca nu am benzina la masina, vin pe jos, caut o masina sau un taxi. Recent a fost un accident, iar Politia nu avea masina sa intervina. Am chemat Politia Locala cu masina, pentru a bloca circulatia, pentru ca trebuia sa li se acorde victimelor primul ajutor medical,” arata primarul Bujor.
Politia Locala, legata la maini
„Mai avem patru politisti locali, care au raspunderi limitate. Nu au dreptul sa intocmeasca dosare penale, nu pot face sesizari la Parchet, nu pot demara procedurile de cercetare penala. Politia Locala se ocupa cu probleme de mediu, depozitarea ilegala a deseurilor menajere, agricole sau din constructii. Totodata, intervin in cazul vehiculelor care transporta busteni, materiale de constructii si care depasesc tonajul admis, precum si la targ sau alte evenimente din localitate. Problema a fost discutata si la sedinta ATOP,” spune Ioan Bujor.
Potrivit Legii 155/2010, atributiile Politie Locale vizeaza, printre altele, mentinerea ordinii si linistii publice, precum si paza bunurilor si obiectivelor aflate in proprietatea unitatii administrativ teritoriale. Politia Locala constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei privind regimul de detinere a cainilor agresivi sau periculosi, a celei privind programul de gestionare a cainilor fara stapan. Totodata, actioneaza alaturi de Politia Romana, Jandarmeria Romana, pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii stradale.
Al treilea sef de post la Dofteana
Luna trecuta, Onestiul a fost gazda unei sedinte organizate de Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP). Principala tema de discutie a vizat relatia dintre administratiile publice locale, respectiv primar, si Politia din localitate, adica seful de post. Subiect despre care presedintele ATOP, Maricica Cosa, nu a dorit sa se afle prea multe, invitand reporterul Onesti Expres, prezent la sedinta, afara din sala.
„Intre primar si seful de post nu poate exista mereu o relatie buna. De ce?” explica mai departe primarul Bujor: „la Dofteana se afla acum in functie al treilea sef de post, din 2008. Cand am vazut ca nu respecta prevederile legale, am facut reclamatii. Odata la 6 luni, atat seful de post, cat si Politia Locala, trebuie sa-mi prezinte un raport de activitate. Pe mine nu prea ma intereseaza faptul ca agentul a dat 50 de amenzi, 20 de dosare penale. Ma intereseaza, in schimb, sa se puna accent pe prevenire, in primul rand, iar in momentul in care ai intocmit un dosar penal nu vreau sa dureze un an de zile pana la finalizarea lui. Au fost cazuri de locuinte sparte. Pana au intocmit dosarul, hotii au trecut granita. Cat priveste relatia foarte buna cu seful de post, eu nu ies la baut cu seful de post, nu inchin peste masa cu el. Respect atributiile primarului, legea, si solicit acelasi lucru politistilor.”
Dofteana, 1 politist la aproape 3.000 locuitori
Prin comparatie cu alte orase sau comune, Dofteana prezinta un deficit vizibil de agenti de Politie. „Darmanestiul are aproape 20 de politisti, trupa de jandarmi si Politie Locala, iar Targu Ocna are 22 de politisti in conditiile in care au doar cu 1500 de locuitori mai mult. Slanic Moldova are de doua ori mai putini locuitori decat noi, dar are aproximativ 17 politisti si Salvamont. La Targu Trotus sunt 4000 de locuitori si 3 politisti,” arata Bujor.
Raspunsul ATOP se limiteaza la promisiuni, felicitari pentru eforturile depuse si … „asa prevede in statul de functii,” ATOP definindu-se mai degraba ca un forum de discutii, nu de solutii. Bineinteles, cu masa intinsa dupa discutii.
„Am facut demersuri catre Ministerul de Interne in 2012, prin care am solicitat o trupa de jandarmi in localitate. Am zis ca le pun la dispozitie spatiul Politiei Locale, care este foarte bine dotat. Au venit in control, au facut verificari, dar am ramas doar cu verificarile. Nu au luat nici o masura. In afara de faptul ca m-au felicitat pentru ca nu au mai fost dispute intre cetele de ursi, mi-au facut promisiuni ca ma vor ajuta. ATOP imi spune ca asa prevede in statul de functii. Noi am montat camere de supraveghere la unitatile scolare, la sediul administrativ, dar costurile sunt mari. In tot cazul, incercam sa montam in toata comuna un sistem de supraveghere video,” a declarat pentru Onesti Expres primarul comunei Dofteana.
Marius Munteanu
#1 : 20/03/2014, 10:03
Ultima modificare: 20/03/2014, 19:42 – user