Daca cineva doreste ca sa viziteze satul Dumbrava, comuna Gura Vaii, cu siguranta are ce vedea, peisaje de poveste, nu doar ca sunt verzi. Pamanturile sunt lucrate la timp si cu simt de raspundere. Sunt loturi cu cereale, loturi cu vita de vie si de legume. Copacii sunt intretinuti si ingrijiti cu responsabilitate de catre gospodarii satului, ca si curtile, ce sunt curate. Aici florile isi imprastie in vazduh miresmele cu parfum de o intensitate diversa. Urmare atentiei indreptate asupra satului de catre primarul comunei Gura Vaii, in persoana domnului Valerica Mihalcea, ulitele si drumurile, caile de acces au fost curatate. S-a turnat peste tot balast, astfel ca orice mijloc de transport sa poata circula prin sat fara probleme.
Prin grija neobositoare a preotului Constantin Carausu, s-a reusit sa se construiasca o biserica mica, de cimitir, in locul unei vechi biserici. “Aici au fost alunecari de teren si bisericuta veche a avut de suferit in urma acestor alunecari… Era proptita intr-o parte, nu se mai putea sluji in ea asa ca ne-am apucat sa ridicam noua biserica. Speram ca in toamna sa-i putem pune acoperisul”, ne-a declarat preotul Constantin Carausu mentionand ca “aceasta, la initiativa IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, va avea doua hramuri, la Sfantul Nicolae si in cinstea marelui domnitor al Moldovei, Stefan cel Mare si Sfant”. Localitatea Dumbrava este cuprinsa si “intr-o legenda a timpurilor”, reprezentand astfel un reper istoric. Cu ceva ani in urma am aflat de la un satean din Dumbrava ca in mijlocul satului, peste un parau trece un pod. Pe acest pod a fost alungata si ucisa de catre turci fiica lui Stefan cel Mare, Oana. In aceasta zona, numita de catre locuitori ‹‹catunul Oanei››, ar trebui facut un pod, fiind aproape Dealul Oanei dar si un monument. Primarul comunei Gura Vaii, Valerica Mihalcea, a facut cum a putut, cu resursele pe care le are, oleaca de treaba buna, punand mai multe dale”, ne-a declarat un om al locului (Ghita Palade) bucuros ca a ajuns la acoperis biserica ce se construieste la aproape un kilometru distanta de intrarea in satul Dumbrava (in catunul Oana). Faptul ca, “in pofida vremii potrivnice, cu rafale de ploaie aproape in fiecare zi se lupta baietii sa aduca la Dumbrava conducta de apa potabila, ei progresand cu aceasta lucrare si au ajuns in satul Temelia” este un alt motiv de mandrie pentru Ghita Palade. Vorbindu-ne din nou despre biserica de la catunul Oanei, la constructia careia isi aduc contributia preotul Constantin Carausu si mai multi sateni dumbraveni, cu totii dorind ca aceasta sa fie finalizata intr-un viitor nu prea indcepartat Ghita Palade ne-a mai marturisit un lucru: “avem in Dumbrava un preot deosebit!”
Paroh al acestor locuri, unde se afla din anul 1997 parintele Constantin Carausu, ce a aniversat recent impreuna cu colegii de preotie 25 de ani de la absolvirea cursurilor la Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu, ne-a marturisit: “in fiecare an de cand ma aflu aici am facut cate un lucru. Am ridicat si realizat Clopotnita mare si casa praznicala, am facut impreuna cu enoriasii garduri, avem centrala termica la biserica. In fiecare an am facut cate o troita”. Dincolo de aceste realizari, de faptul ca in incinta bisericii se afla un momument al eroilor foarte bine ingrijit (numele eroilor fiind inscrise in nemurire asemeni unui hrisov cu multe pagini), parintele Constantin Carausu este mereu in mijlocul oamenilor, harazindu-le acestora puterea credintei. El este intristat ca multi se duc pe calea vesniciei, numarul sufletelor cuprinse de vaduvie si de batranete fiind din ce in ce mai mare.
Daca mentionam ca lucrarile incepute de fostul preot paroh Ioan Butuc au fost implinite de catre preotul Constantin Carausu, ca din Clopotnita mare a Parohiei Dumbrava se vede cea mai frumoasa priveliste a Vaii Trotusului, de toate acestea – in mod sigur – s-ar mandri si Oana, fiica viteazului voievod al Moldovei Stefan cel Mare si Sfant!
Pentru ca e DA si Nu-i inca Minunata Dumbrava, mai sunt si lucruri de facut in acest sat, ce reprezinta un reper istoric. Podul Oanei, aflat intre doua dealuri, realizarea aici si a unui monument, scoala din sat sa fie cuprinsa de flori dar mai ales drumul (plin de gropi in zona Onestiului!), sunt cateva din asteptarile locuitorilor dumbraveni pentru ca aceste locuri sa fie mai incarcate si mai frumoase de reverberatii pentru suflet.
Ion Moraru, Constantin H. Covatariu