Prima editie a Festivalului national de muzica usoara si populara “Art Vox”, care s-a desfasurat sâmbata, 7 august, la Onesti a avut câstigatoare pe tânara si talentata solista onesteana Catalina Neghina. La o intrecere artistica la care au fost prezenti concurenti din multe localitati ale tarii (din Bacau, Iasi, Piatra Neamt, Brasov, Baia Mare, Calarasi, Vaslui, Bârlad, Roman, Covasna, Moinesti, Comanesti, Adjud, Onesti si din jud. Suceava), Catalina Neghina s-a impus, aprecierea juriului fiind unanima in acordarea trofeului festivalului. Desi are vârsta de doar 6 ani, ea a urcat pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor (care iI este familiala), cu “pasi de vedeta” si a concurat atât la sectiunea de muzica usoara cât si la cea de muzica populara (unde a interpretat o prelucrare moderna a melodiei “Sunt o fata frumusica”). Mereu cuceritorul cântec “Cosarul” a rasplatit-o cu ropote de aplauze pe Catalina Neghina, care a cucerit publicul onestean, ce a vazut in ea “vedeta” acestei prime editii a Festivalului “Art Vox”. Interpretii de muzica usoara din Onesti care au concurat la aceasta manifestare culturala (Andrada Bratoveanu, Mara Suditu, Andreea Ciuraru, Ioana Mersoiu, Raluca Bogdanescu, Cosmin Tolescu precum si Ioana Cristea, Andreea Ibanescu, Denisa Tarlungeanu, Maria Gabriela Florea, Costina Craciun, Karen Sitaru) au avut ca parteneri de scena si adversari in câstigarea primelor locuri tinere talente din Piatra Neamt, Bacau, Vaslui, Bârlad, Moinesti precum si din Brasov, Baia Mare, Adjud si Calarasi. Fiind printre premiante moinestencele Bianca Petcu si Ana Maria Halasanu, onestencele Andrada Bratoveanu, Mara Suditu, Raluca Bogdanescu, Andreea Ciuraru, Ioana Mersoiu, Madalina Alupoaie si Ioana Cristea au convins atât publicul cât si juriul de calitatile lor vocale. Din Bacau, Andra Romascanu, Ema Florea, Madalina Romascanu, Daniel Asoegwu si Paula Florescu au incântat publicul cu piese pe care le-au interpretat in atmosfera pasilor de dans a unor “balerine” ori cu frumusetea doinei din batrâni. Remarcabile sub aspectul prezentei scenice si a interpretarii melodiilor cu care au participat in concurs au fost Ioana Cijevschi, Mihaela Agafitei, Andreea Dandu, Adriana Ciobanu si Viorela Stoian (din Piatra Neamt), Alina Stavila (Baia Mare), Cristina Ionita, Denisa Pârvu (Calarasi), Diana Mosneagu, Georgiana Agarici (Vaslui) si Paula Onu, Izabela Sbârcea si Paula Caprita,din Bârlad. De doar 9 ani, Iulia Mocanu din Brasov a insufletit atmosfera festivalului cu un potpuriu al celor mai frumoase melodii.
La sectiunea muzica populara, la inaltime au fost concurentii Alexandra Ulea (Comanesti), Paula Florescu (Bacau), Irina Mititelu (cu o sârba trotuseana, unde “cântecul si jocul n-au pereche”), Mara Suditu (Onesti), Ioana Roxana Otet (Paltinoasa – jud. Suceava), Bianca Masala (Livezi), Denisa Pârvu si Maria Paun (ambele, din Calarasi) si Ionel Fânaru din Manastirea Casin – jud. Bacau.
“Evantai muzical” la festivalul onestean
Debutul Festivalului “Art Vox” a apartinut micilor interpreti de la categoria 5–7 ani, care au interpretat primele melodii din concurs. La o vârsta foarte frageda, la care se intrezaresc calitatile muzicale ale celor ce isi doresc sa se dedice muzicii usoare s-a observat faptul ca ambitia si temperamentul pot fi “primi pilonii” pentru o activitate muzicala viitoare. Denisa Tarlungeanu si Karen Sitaru, cu o ambitie ce a depasit asteptarile au interpretat melodii ce bucura sufletul unui copil (“Viata mea e ca un dans” si “Nu mi-e frica de bau–bau’). Onesteanca Andra Ibanescu a adus in cântec mesajul ca “lumea s-a schimbat si a evoluat, reusita fiind daca intri in joc”. Interpretarile autentice, la “vârsta de aur” a copilariei au aratat si dragostea pentru reânvierea vechilor maniere dar si dorinta de “a fi sic, printr-un siretlic”. Astfel, Mihaela Agafitei, din Piatra Neamt a cucerit publicul prin cochetarie, Gabriela Maria Florea din Onesti a adus ritmurile muzicale ce insotesc filmele western in interpretarea melodiei “Pisicuta” iar Ioana Cijevschi (Piatra Neamt) a lasat sa adie fiorii muzicii usoare basarabene, pe versuri ale regretatului poet Grigore Vieru. “Surpriza” acestei categorii de vârsta a fost prezenta unei trupe din Roman (“Like Girls”), la doar 5 ani Rebeca si Roberta intrebându-se prin cântec “ce va fi când vor fi mari?”
Concurentii de 8 ani ce au participat la Festivalul “Art Vox” au aratat ca “lumea cântecului este una unde se simt foarte bine”. Scena onesteana a fost cucerita de moinesteanca Bianca Petcu, de Mara Suditu (Onesti – o revelatie a festivalului la interpretarea unei piese etno, si “mesagera” a mesajului ca speranta apare când esti trist si nu mai poti visa) si de Ioana Cristea, care a convins publicul si prin jocul de scena ca “nu e mare lucru muzica”. Costina Craciun a facut ca Onestiul sa fie la inaltime, ea interpretând o melodie inedita, asemanatoare “unui film vechi, cu décor lucitor in care dansau perechi”. Andrada Bratoveanu a facut ca “timona” Festivalului “Art Vox” sa se indrepte spre muzica rock, membri juriului mentionând faptul ca aceasta tânara speranta a muzicii usoare onestene se afla intr-un real progres. “Copilaria risipita prin cartile de povesti” a fost invaluita in cântec de Paula Caprita din Bârlad, o concitadina de a sa, Sânziana Nicolau, cu un timbru aparte dorindu-si “inca o viata pentru bunici”. Jucausa, plina de griji si intr-o forma antrenanta mereu de a cânta si a se darui pe scena brasoveanca Iulia Mocanu (cu “radacini” in zona Onestiului) a dat glas nedumeririi “ce sa faca daca cu timpul nu se impaca!”. Tot de peste muntii Oituzului (ce despart Carpatii Rasariteni de Carpatii de Curbura) a evoluat la Onesti, in port traditional maghiar Melinda Patheu din Covasna, ce a interpretat un cântec fara orchestratie.
“Sclipiri” de stea
Bucuria spectatorilor onesteni care au participat la acest festival, dovedind ca sustinerea micilor interpreti nu are vacanta, a fost una deosebita când au putut admira talente ce si-au conturat o linie melodica proprie. Andra Romascanu din Bacau a interpretat cu originalitate melodia “Daca vreau aprind o stea” iar Viorela Stoian (Piatra Neamt) a fost aclamata la prezentarea, cu influente orientale, a unui “hit al copilariei” numit ‘Pe o raza a sperantei”. Onesteanca Madalina Alupoaie, in aplauzele sacadate ale ‘galeriei” (ea fiind vedeta a muzicii usoare la Scoala “Ghita Mocanu”) a incântat prin profunzimea interpretarii melodiei “Inger alb”. Cu ropote de aplauze a fost intâmpinata si Raluca Bogdanescu (Onesti), o voce in devenire pentru care „pamântul este aerul curat si cerul instelat”, iar Ana Maria Halasanu (Moinesti) a dat contur muzical unui vis al sau. “Scoala bârladeana” de muzica a adus pe scena festivalului onestean o interpreta cu un puternic registru vocal (Izabela Sbârcea) iar de la Adjud, Andreea Spulber a aratat frumusetea interpretarii, cu tempo-uri mai lungi a melodiei ‘Da Doamne cântec”. Orasul de la confluenta Trotusului cu Siretul a mai fost reprezerntat de “Duo Ante”. In aceasta atmosfera in care stafeta muzicii usoare a excelat la inaltime nu s-au lasat mai prejos nici onestenii Andreea Ciuraru (talent “slefuit’ de neuitatul compozitor Eugen Bertea), Ioana Mersoiu –ambele fiind atrase de armoniile cântecelor straine- si Cosmin Tolescu (in postura de compozitor si interpret a cântat cu o mare dezinvoltura).
La Festivalul “Art Vox” muzica “a facut casa buna” si cu exprimarea, prin cântec a frumusetii trairilor din fiecare clipa. Ieseanca Irina Stefanescu, intr-o admirabila melodie etno a cautat un raspuns enigmei “m-a facut mama frumoasa, dar ma tine numa-n casa”, iar Cristina Ionita (din Calarasi), pe ritmuri grave, coplesite cu multa traire, a “descoperit simfonia vietii: cât ai vrea in loc sa tii, dupa noapte vine zi, dupa ploaie vine soare, viata-i lunga, schimbatoare”. Aceleasi sentimente au fost impartasite si in cântec popular, Alexandra Ulea din Comanesti, cu un timbru placut aratând straruinta de a urca ”pe un drum cotit cu bolovani si cu multi dusmani”.
La silinta de a face ca prima editie a Festivalului national “Art Vox” de la Onesti sa fie temelia unei manifestari culturale de prestigiu au contribuit prof. Teodor Adobricai (directorul Casei de Cultura a Sindicatelor din Onesti), Nicu Pârvu ( directorul festivalului), profesorii Irina Pashalov (director artistic, ce clipa de clipa a fost alaturi de concurentii venitti din multe judete ale tarii, pentru a le risipi emotiile participarii) si Menelaos Pashalov, alaturi de acestia fiind si o echipa tehnica formata din Ilie Badea si Bogdan Leca. Presedintele juriului acestei prime editii a Festivalului “Art Vox”, compozitorul Dumitru Jijie a apreciat manifestarea onesteana “o intâmplare frumoasa, cu multi concurenti de valoare, ce pot deveni adevarate valori ale muzicii usoare si populare, daca vor persevera pe drumul muzicii”.
Ion Moraru
#18 : 03/01/2011, 13:34
Ultima modificare: 05/01/2011, 19:17 – user
#17 : 21/11/2010, 11:21
#16 : 23/10/2010, 11:57
#15 : 01/10/2010, 20:36
#14 : 29/09/2010, 20:48
Ultima modificare: 30/09/2010, 08:25 – user
#13 : 29/09/2010, 20:45
#12 : 29/09/2010, 20:40
#11 : 08/09/2010, 14:54
#10 : 24/08/2010, 00:43
#9 : 20/08/2010, 10:32
#8 : 18/08/2010, 08:29
#7 : 16/08/2010, 15:39
#6 : 16/08/2010, 15:38
#5 : 16/08/2010, 14:47
#4 : 16/08/2010, 09:39
#3 : 14/08/2010, 16:46
#2 : 14/08/2010, 09:44
#1 : 13/08/2010, 12:08