Cu mult soare in suflet, rasfrant din gingasia frumoasei primaveri, un mare numar de elevi au concurat la cea de-a V-a editie a Concursului judetean de arte “Dimitrie Cantemir”. Fie ca este vorba de muzica, de arte plastice sau teatru participantii la editia din acest an “sunt cei care au depus un deosebit efort in atingerea unui anumit nivel”, dupa cum au mentionat prezentatorii Oana Elena Paiu, David Teodor Luca si Rares Andrei Tomas, care i-au felicitat “pentru efortul de a studia si curajul de a se prezenta la acest eveniment”. De la inceput este de notat faptul ca ajuns la un mic jubileu (editia a V-a), acest concurs, organizat de Colegiul National “Dimitrie Cantemir” din Onesti a trecut granitele judetului prin prezenta la actuala editie a unui grup folk din Piatra Neamt. Prof. Magdalena Androne, ce a fost initiatoarea si “sufletul” acestui concurs, care a crescut de la an la an, a avut la prezenta editie sprijinul unor colegi de catedra din invatamantul onestean (pe prof. Alina Coitu, de la Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci”, prof. Geta Costandis, de la Scoala Gimnaziala “Ghita Mocanu”), al bibliotecii onestene precum si a sponsorilor evenimentului (SC MEDINTERN SRL si Cabinet Medical Individual Dr. Androne Doru). Concursul s-a desfasurat pe patru sectiuni (muzica usoara si populara, teatru, muzica instrumentala si desen), ceea ce a facut ca atat spatiile culturale ale bibliotecii dar si sala de festivitati a primariei onestene sa fie luate cu asalt. Peste tot a fost un freamat benefic al artei, privirile concurentilor dar si ale spectatorilor fiind luminate de un suras tainic, al trarii reverberatiilor fiecarei clipe de impartasire cu frumusetea muzelor! Dincolo de faptul ca numarul participantilor la concurs a fost foarte mare este de subliniat si un fapt notabil: in juriile sectiunilor concursului s-au aflat profesori de pe tot cuprinsul judetului Bacau!
Astfel, la sectiunea muzica vocala am remarcat prezenta profesorilor Costache Pruteanu (de la Scoala Gimnaziala “George Enescu” din Moinesti), Ana Sicinschi (de la Scoala Gimnaziala nr. 10 Bacau), Gabriela Comaneci (de la Scoala Gimnaziala “Emil Racovita” din Onesti) in timp ce la sectiunea Teatru au jurizat conf. univ. dr. Emilia Munteanu, lector universitar dr. Florinela Floria (ambele de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau) si venerabila profesoara din Onesti, Valeria Soucaliuc. Juriul de la sectiunea Desen a fost format din profesorii Alina Bortun (de la Colegiul “Mihai Eminescu” Bacau), Alina Vamanu (de la Colegiul National “C. Negri” din Targu Ocna) si Doina Bruma (Sef Serviciu la Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”) iar la sectiunea Muzica instrumentala concurentii au fost atent urmariti si punctati de catre profesorii Alina Marciuc, Stan Codrin (ambii, de la Colegiul National de Arta “George Apostu” din Bacau) si Mihaela Vasilache, de la Colegiul National “Grigore Moisil” din Onesti. La aceasta sectiune au evoluat in concurs cel mai mare numar de concurenti, atat la invatamant de masa cat si la invatamant vocational. Este greu de descris in cuvinte atmosfera de la Muzica clasica, unde totul a fost o incantare. Sub cupola de sticla a bibliotecii onestene au rasunat fragmente si mici lucrari simfonice de Mozart, Ludwig van Beethoven, Frederich Chopin. J. S. Bach, Paul Constantinescu. Admirabil a fost faptul ca de la Colegiul National de Arta “George Apostu” din Bacau au participat peste 15 tineri iubitori cu patima ai muzicii, care ne-au incantat cu prezentarea unor splendide momente simfonice clasice la pian, violoncel, saxofon si oboi. De la aceasta sectiune, la Invatamant de masa ne-am bucurat de participarea in concurs a numerosi onesteni, unii dintre ei aflandu-se in al 4-lea ori al 6-lea an de cand studiaza muzica. Astfel, alaturi de alti concurenti din localitatile judetului (de la Bacau, Moinesti), au fost aplaudati onestenii Bianca Tarcuta, Maria Vranceanu, Andrei Ochian (de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir”), Maria Ganea (de la Scoala Gimnaziala “Sfantul Voievod Stefan cel Mare”), Ioana Eliza Stupu, Stefan Enache, (de la Scoala Gimnaziala “George Calinescu”), Calin Androne, Maria Teodora Tabacaru, Daria Sava, Darian Androne, Stefania Iordache ( toti de la Scoala Gimnaziala Nr. 1), Vera Salbatecu si Andrei Stavar (ambii, de la Scoala Gimnaziala “Ghita Mocanu”). Ei sunt pregatiti de profesorii Magdalena Androne, Alina Coitu, Iulian Munteanu, Lenuta Potop si Dorin Ghiuta. “Acest concurs este unul foarte necesar”, ne-a declarat profesorul bacauan corepetitor Flaviu Marius Panaite, care a mai mentionat: “Este un exemplu dat de elevii invatamantului vocational pentru cei din invatamantul de masa, care studiaza muzica! Concursul este si o prima rampa de lansare atat pentru amatori cat si pentru cei profesionisti”.
Intr-un decor infrumusetat de oleandri si alte plante decorative, la Sala de festivitati a Primariei Onesti (o sala ce are o acustica foarte buna), s-au intrecut concurentii de la sectiunea Muzica vocala. Dupa participarea elevilor din ciclul primar, care ne-au uimit cu franchetea copilariei, surprinsa in cantecele “Mica sirena”, “Cocarasul Fofar”, “Seara de seara” ori “Bobocelul Cherry”, daca la muzica usoara majoritatea melodiilor au fost interpretate in limba engleza (fiind prezentate de eleve de liceu, cu o puternica traire pentru transmiterea unui mesaj), a fost si randul folclorului sa arate cat de mult ne iubim traditiile si cantecele populare. La aceasta sectiune au evoluat soliste ce au dovedit ca se afla pe drumul afirmarii artistice. Dincolo de acest dialog interpretativ intre participantii la acest concurs, care “a magnetizat atmosfera” prin momerntele artistice de calitate, a fost si un “intermezzo” coregrafic sustinut de Ansamblul Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi” din Onesti (pregatit de prof. Violeta Motea). Acest ansamblu are si cateva soliste de muzica populara, care au interpretat cantece moldovenesti cu multa daruire.
Si sectiunile de Teatru si Desen au avut frumusetile lor, arta scenei bucurandu-se de prezenta a cateva trupe adolescentine din Bacau si Onesti. Trofeul uneia din aceste sectiuni a revenit trupei de teatru a Colegiului National “Regele Ferdinand” din Bacau, unde lectiile de literatura se desfasoara ca pe o scena de teatru! La Arte plastice trofeul a intrat in posesia elevei Ioana Misca, de la Liceul Teologic “Fericitul Ieremia” din Onesti, ea realizand lucrari ce imbina imaginile panoramice cu grafica, intr-un distins stil de lucru!
Despre editia reusita, a V-a, a Concursului Judetean de Arte “Dimitrie Cantemir”, prof. Magdalena Androne, ce s-a implicat cel mai mult in organizarea acestei manifestari, ne-a declarat: “Peste 230 de elevi dornici sa cante, sa picteze si sa interpreteze teatru au trecut pragul Bibliotecii Municipale ‹‹Radu Rosetti›› si de la Sala de festivitati a Primariei municipiului. Un juriu exigent, cu profesori din judetul Bacau a apreciat prestatia participantilor, subliniind faptul ca aceasta creste cu fiecare an! Ne bucuram pentru fiecare copil si tanar ce vine la acest concurs, avand de transmis un mesaj prin arta!”
Ion Moraru