Municipiul Onesti s-a bucurat recent (in ziua de 14 noiembrie), de vizita unei delegatii externe, care a dorit ca sa cunoasca meleagurile trotusene in vederea deschiderii unor oportunitati de noi investitii in aceasta zona. Delegatia a fost formata din Ambasadorul Republicii Belarus la Bucuresti, Andrei M. Grinkevich, Milan Peprnik, de la Ambasada Republicii Cehe, Charge d Affaires Nixon Bomoy (de la Ambasada Republicii Congo), Andreea Negreanu Blendea (consilier la Ambasada Argentinei ), Barbu Mihailescu (reprezentant al Camerei de Comert Elvetia – Romania) si Valentin Preda, de la Bursa Romana de Marfuri. Delegatia a fost insotita de Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau, acesta facand o prezentare la momentul actual a economiei judetului. Desi datele nu ii mai bucura pe onesteni (care realizau 63 la suta din productia industriala a judetului in “anii de varf ai comunismului”), acestea stau cam asa:”Judetul Bacau este judetul cu cele mai multe resurse naturale din Moldova – sare, gaze naturale, petrol – si are tot ce presupune exploatarea acestor resurse, dar nu toate sunt exploatate! In judet sunt 10 500 societati comerciale, care produc 4 306, 64 milioane de euro cu 80 000 salariati. La aceasta suma cifrata a productiei 42 milioane de euro reprezinta pierderi dar se adauga veniturile realizate de PFA, intreprinderi individuale si de profesiile liberale (toate nedepasind 3 la suta din cifra totala). Important este de luat in discutie numarul de salariati de la acestea (25 000), fapt ce face ca imaginea reala a economiei judetului sa cuprinda 105 000 angajati. Onestiul a fost cea mai importanta locatie a industriei bacauane si din anumite conditii, a greselilor politice facute, platforma industriala de aici este aproape nefunctionala ori in stadii de reorganizare. Trebuie luate ca o oportunitate SC Rafo, Uton, Electrocentrale, fostul Carom, care se pot cumpara fiecare in parte cu 100 milioane de euro. Necesitatile de investitii pe aceasta platforma depasesc suma de 1 milion de euro, firmele mentionate fiind in faza de scoatere la vanzare – licitatie, fiind o oportunitate pentru orice investitor. La Onesti (oras aflat la 182 km de Iasi, la 203 km de Suceava si la 165 km de Galati), a existat cel mai important proiect de dezvoltare economica din Romania. Principalele directii in care avem nevoie de investitori sunt industria (care absoarbe cel mai mare numar de salariati) si agricultura (unde sunt cele mai putine locuri de munca)”.
“Surpriza” onestenilor de la Consiliul Judetean si “izolarea” Moldovei
Dupa prezentarea acestor lucruri de catre Doru Simovici, un bun cunoscator al industriei din judetul Bacau, a luat cuvantul reprezentantul Consiliului Judetean Bacau, Silviu Florian Botez, care a mentionat: “Consiliul Judetean Bacau va sprijini dezvoltarea mediului de afaceri bacauan, indiferent de zona. La Aeroportul International George Enescu Bacau s-au realizat investitii de peste 15 milioane de euro, fiind modernizate Turnul de control, noul terminabil pentru pasageri, o parcare cu peste 200 de locuri. De asemenea, avem in vedere si un proiect pentru modernizarea pistei, urmand a se investi inca 7 milioane de euro pentru realizarea unui transport aerian internodal. La Slanic Moldova, in urma unui proiect de 6 milioane de euro s-a realizat Partia de schi Nemira (de dificultate medie spre usoara). Aceasta a fost deschisa in anul 2014, are 1.5 km lungime si este dotata cu instalatie de batut zapada, telescaun, tun de zapada artificiala, instalatie electrica de nocturna”. Ca un fapt deosebit de care a vorbit Silviu Florian Botez si… de care onestenii nu stiu multe lucruri este ca “un proiect de perspectiva al Consiliului Judetean Bacau pentru municipiul de pe Trotus il constituie Parcul Stiintific Tehnologic Tehno City Onesti. Acest parc ne dorim sa furnizeze servicii de transformari tehnologice, in domeniile energie, mediu, schimbari climatice. Deocamdata suntem in stadiul scriere de proiect iar bugetul pentru realizarea acestui parc este de 10 – 15 milioane euro”.
Primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc a vorbit altfel despre proiectele ce sunt dorite pentru implementare si a mentionat: “Nu doar Onestiul ci intreaga regiune istorica a Moldovei are o mare problema. Pentru a putea dezvolta afaceri in zona politicienii decidenti trebuie ca sa ia o hotarare, pentru ca acum Moldova este izolata de Europa moderna. Despre autostrada Iasi – Bacau – Brasov nu se vorbeste insa cred ca in final se va alege varianta de a lega Moldova de Transilvania1 Ne dorim ca sa fim conectati la Europa, ca investitorii sa aiba incredere si sa poata dezvolta aceasta zona. Tronsonul de autostrada Iasi – Bacau – Brasov ar costa 1.7 miliarde euro fata de Iasi – Targu Neamt – Targu Mures, care ar ajunge la 4,6 miliarde de euro. O ultima investitie facuta de o companie straina in Onesti, care da incredere investitorilor este a firmei Autoliv, ce are un numar de 7000 de angajati in Romania (in Onesti Autoliv- ce a facut prima investitie in moldova – avand 150 de angajati in acest moment). De asemenea, s-a infiintat, de catre un investitor chinez, un parc fotovoltaic, pe cateva hectare dar avem nevoie de investitii si de investitori (chiar si autohtoni), aici, in Onesti!”
Ce au strainii la oferta?
Ambasadorul Republicii Belarus la Bucuresti, Andrei M. Grinkevich, a fost cel mai generos in a oferi date despre “prezenta” acestei tari in Romania si a mentionat:”Relatiile dintre Romania si Belarus au o tendinta foarte buna si fiind foarte importante relatiile internationale, recent Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Melescanu a vizitat Republica Belarus. Volumul schimburilor comerciale intre cele doua tari a crescut cu 35 la suta, Romania ocupand locul 7 in comertul pe care R. Belarus il are cu tarile Uniunii Europene. Desi aceste lucruri sunt foarte bune potentialul de dezvoltare este urias deoarece noi in Belarus producem orice. Avem 10 la suta din piata mondiala de tractoare (intalnite si in Romania), producem autobuze , camioane, troilebuze- ce sunt folosite in peste 10 orase romanesti. Cel mai mare autocamion produs in Belarus este pentru a transporta o singura data 460 tone si detinem o treime din piata mondiala de autocamioane de foarte mare capacitate. Producem anvelope, produse albe (frigidere, aragaze), suntem foarte puternici in industria chimica si petrochimica, foarte buni la produse electronice fabricand inclusiv computere. In 2015 Belarus a trimis in spatiu primul sau satelit. Avem performante deosebite si in medicina, turism, silvicultura, in agricultura si turism. Suntem unul din primii patru exportatori de unt din lume. Romania este interesata de aceste domenii si putem sa combinam talentul si potentialul, pe care sa le dezvoltam impreuna. Avem o comisie comuna Romania – Belarus si in 2018 vom aduce la Bucuresti o delegatie mare de oameni de afaceri, care sa-si faca temele bine acasa si sa fie pregatiti pentru colaborare”. Ambasadorul Republicii Belarus in Romania a mai mentionat ca “si relatiile din alte domenii intre cele doua tari sunt deosebite, fiind mari posibilitati de dezvoltare. Sunt schimburi culturale intre 20 de universitati din Romania si 30 din Belarus, e o buna colaborare si intre muzee, se pot crea relatii de infratire a localitatilor. Cunoastem si realizarile Romaniei in sport si Belarus este tare la gimnastica, handbal”. Amintind ca Republica Belarus face parte din Regiunea Euro- Asiatica , Andrei M. Grinkevich a prezentat si argumentul ca “prin relatii stabile si statornice cu Belarus, Romania – ce poate fi poarta acestei tari spre Uniunea Europeana! – poate vinde produse fara a plati taxe in spatiul euro- asiatic.”
Cehia, mereu surprinzatoare…
Milan Peprnik, de la Ambasada Republicii Cehe la Bucuresti a remarcat dintru inceput faptul ca “exista o istorie lunga intre Cehia si Romania, ambele tari fiind membre ale Uniunii Europene si a NATO., fapt ce ofera si o oportunitate a schimburilor comerciale si o colaborare stransa si prietenoasa. Exportul si importul bilateral sunt aproximativ egale dar Cehia este foarte puternica in domeniul investitiilor in Romania. Cea mai mare investitie ceha in Romania – ce este si cea mai mare a Cehiei in Europa- este in jud. Constanta (Parcul de energie eoliana, investitie de 500 000 euro). Cehia este si distribuitor si vanzator de energie in Romania, avand 2 milioane de clienti si dupa o intalnire a comunitatii cehe a oamenilor de afaceri cu reprezentanti ai primariilor din Romania se are in centrul atentiei si construirea de proprietati imobiliare! In Romania este un moment favorabil pentru investitii imobiliare si noi am construit in judetul Iasi Complexul Felicia”. Milan Peprnik, diplomat ce a lucrat mult in Polonia, a mentionat si cateva lucruri uimitoare, “cel mai surprinzator” fiind ca guvernul ceh a acceptat ca Ilie Nastase sa fie consul general al Cehiei la Constanta. “Este important ca romanilor le place sa aiba contacte cu cei din Cehia. Avem in Romania si investitii in domeniul medical si se pot gasi multe modalitati de dezvoltare, mai ales ca somajul este o problema comuna”, a mai mentionat reprezentantul Ambasadei Cehiei la Bucuresti.
“Surprizele” de la intalnirea de la Onesti au continuat si Ambasadorul Republicii Congo la Bucuresti, Charge d Affaires Nixon Bomoy (de profesie avocat), a vorbit in limba romana! El a mentionat ca a facut aceasta calatorie “la un scop- dezvoltare si cooperare, Congo avand relatii foarte bune cu Romania pana in 1989. Mai mare ca teritoriu de 10 ori cat Romania, Congo incurajeaza parteneriatul public – privat si exista potential de a colabora in domeniile petrochimie, IT, agricultura, energie, competente dar si in cadrul francofoniei”. Un lucru cert pe care l-a evidentiat Ambasadorul Republicii Congo la Bucuresti este cel privind rolul diplomatilor – “de a crea calea de a strange relatii intre oamenii de afaceri”. Venita la Onesti din indepartata Argentina – ce este lider mondial la productia de bunuri alimentare pe cap de locuitor si… primul exportator de lamai din lume (locul 3 la soia si porumb si locul 4 la ulei de floarea soarelui), Andreea Negreanu Blendea (consilier la ambasada acestei tari la Bucuresti a mentionat faptul ca in Romania este o singura companie argentiniana – Tenaris, la Zalau.” In viitorul apropiat relatiile economice dintre Romania si Argentina pot creste dar este fioarte grea facilitarea de date si informatii”, a mentionat… in limba engleza Andreea Negreanu Blendea.Daca Barbu Mihailescu (reprezentant al Camerei de Comert Elvetia – Romania) a subliniat faptul ca “judetul Bacau beneficiaza de un proiect cu fonduri elvetiene (crearea unui portal de companii pentru dezvoltarea schimburilor economice), Valentin Preda, de la Bursa Romana de Marfuri, a evidentiat faptul ca “aceasta ajuta companiile sa isi gaseasca parteneri”. El a invitat oamenii de afaceri de pe meleagurile trotusene sa participe la centrele expozitionale din Europa Centrala si de Est, unde judetul Bacau poate ca sa aiba pavilion propriu. La finalul acestor discutii primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc a mentionat:”M-as declara multumit cu o singura conditie, ca sa se incheie cel putin un parteneriat pentru dezvoltarea municipiului!” Mentionam ca aceasta intalnire a delegatiei straine la Onesti (ce a cuprins si o vizita in teren la cateva societati comerciale), a avut loc printr- un proiect Avangarde.
Onesti Expres