Locuitorii din Bogdanesti, care isi pastreaza linistea sufletului ca o sfintenie, au avut sambata 25 iunie, bucuria reintalnirii la “Zilele comunei”. Intr-o dimineata in care picurii unei ploi de vara s-au revarsat asupra frumoaselor lor plaiuri, bogdanestenii si-au intampinat oaspetii cu cate o floare si stegulete, unul dintre acestea anuntand inaugurarea “Podului Infratirii Bogdanesti – Genlis (Franta)”. Copii in frumoase costume nationale dar si tinere majorete cu o energie debordanta au venit in intampinarea fiilor comunei, reintorsi pentru cateva zile pe meleagurile natale, a oficialitatilor care au tinut sa fie prezente la aceasta manifestare si locuitorilor din cele doua sate (Filipesti si Bogdanesti), ce formeaza comuna. Tuturor, profesorul Nicolae Andrusca, primarul acestei comune, le-a urat “La multi ani”, declarand ca “din orice perspectiva am privi lucrurile, in traditia locurilor sarbatoarea religioasa «Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul» si «Sanzienele» se constituie in hramul comunei. Ploaia cazuta este o mangaiere binecuvantata iar aceasta zi are o densitate oficiala deosebita, cu invitatii intre noi. Sunt prezenti parintele paroh Ioan Apetrei iar cea mai mare bucurie este a aflarii la aceasta sarbatoare a preotului doctor Nicolae Dascalu, Consilier Patriarhal, coordonator al Centrului de presa «Basilica» al Patriarhiei Romane si director al Radio Trinitas. De asemenea sunt prezenti fiii satului Bogdanesti, economistul Vasile Petrovici si colonelul (r) Cornel Carp, prof. Duta Sburlan iar intre invitati este profesorul onestean de istorie Victor Marinovici. Se afla cu noi la aceasta sarbatoare prof. Gabriela Irodi, directorul Scolii cu clasele I-VIII Bogdanesti, viceprimarul comunei Gheorghe Grigore, invatatoarea pensionara Maria Jugaru, inv. Mariana Catanea (consilier local), Vasile Campeanu (maior in rezerva, presedintele subfilialei Bogdanesti a Asociatiei Veteranilor de Razboi), Doru Apostol (presedintele PNL Bogdanesti), reprezentanti ai batranilor precum si locuitori nou-veniti in comunitate. Sunt prezenti copiii, cea mai mare avere a noastra si atat din perspectiva scolii cat si a administratiei locale vom avea grija de ei pentru ca ei vor prelua mesajul de la noi, oamenii in varsta, pentru a duce lucrurile mai departe”.
Interludiu artistic si frumusetea pasiunii istoriei
Spre bucuria celor prezenti, au evoluat in cadrul unui frumos program artistic elevii Scolii cu clasele I-VIII Bogdanesti. Directorul institutiei a mentionat ca “programul artistic este un omagiu adus oamenilor scolii, ce si-au desfasurat activitatea in acest an scolar in conditiile crizei economice”. Intre frumoasele momente artistice prezentate s-au regasit cele care au fost premiate la Festivalul “Confluente trotusene”, desfasurat la Onesti.
Au fost aplaudate cu multa frenezie momentul coregrafic “Ratustele” si secventele teatrale sustinute de elevii Stefan Puscasu, Mihai Ursache si Grigore Bogdan. Un florilegiu de dansuri populare (cu sarba, hora si “brasoveanca”) a fost interpretat de elevii clasei a III-a, care au aratat si ineditul dansurilor din zona, la sfarsitul carora fetele sunt luate in brate. “Marama” frumusetii acestor dansuri a fost purtata de surorile Alina si Andreea Fichios, ce au interpretat cateva melodii populare iar cu un moment coregrafic in forta majoretele (actuale si foste eleve ale scolii din comuna) au dat un exemplu de unitate in comunitate (ele realizandu-si singure programul artistic). Prin intregul program artistic prezentat s-a dovedit ca Scoala Bogdanesti este o permanenta in sustinerea activitatilor culturale cuprinse in cadrul “Zilelor comunei”.
Ion Moraru