Declansarea Campaniei “Implica-te- Indiferenta nu este o solutie” , de catre barsanesteanul Florentin Iftime, prin care s-a trecut de la demolarea unei locuinte in care isi ducea viata de fiecare zi o familie napastuita , la realizarea unei case moderne, a facut ca zeci si zeci de oameni sa rezoneze pentru a se implini intr-un lucru frumos imboldul campaniei. S-a reusit astfel ca dupa doar patru luni Georgiana si Costel (dar si Cristian, nepot a lui Mihai Galofitian), sa se bucure de noua locuinta si, in preajma sarbatorilor de iarna ei au primit pe toti “facatorii de bine” la sfintirea constructiei ridicate din temelii. Odata cu sosirea in curtea noii case a preotului paroh Gabriel Grecu Drug (de la Parohia Gura Vaii – Barsanesti) si a parintelui duhovnic Teodor Ambarus, protosinghelului Manastirii Caraclau, camerele au devenit neincapatoare pentru cei care au contribuit – cu mult, cu putin – la implinirea acestui gand frumos al lui Florentin Iftime. Ceea ce l-a facut sa initieze aceasta campanie a fost tristetea pe care o purta in suflet de cate ori trecea prin fata unei case gata sa se darame. “Aveam in suflet un sentiment de durere si de neputinta… multe persoane se intrebau daca mai locueste cineva acolo si intr-adevar aici statea un tata cu copiii sai, dupa ce mama acestora a murit in urma cu doi ani! Am hotarat sa nu mai fiu indiferent si sa caut sprijin la autoritati, la prieteni, la cunostinte, in speranta ca voi reusi ca sa ofer un camin acestor oameni nevoiasi!”, a declarat Florentin Iftime. Cunoscut in tot “tinutul Barsanestiului” (intins de pe dealurile ce strajuiesc satul Albele si pana la inaltimea montana Vatava, spre Bratesti dar si in Caraclaul unde se inalta “o Putna bacauana”, vizibila si dinspre varful Rezervatiei Naturale Perchiu), tanarul Florentin Iftime, ce a fost pentru o scurta vreme (in anii 2015 – 2016) si primar al acestei comune, a inceput sa isi puna planurile in actiune pentru a aduce zambetul si bucuria pe chipurile celor din familia nevoiasa. El a contactat autoritatile locale si reprezentanti ai mai multor societati comerciale din zona si cu “elanul” si bunavointa a numerosi donatori, care au fost uimiti si de “forta mesajelor” adunate pe o pagina speciala a unei retele de socializare, s-a trecut la treaba intr-un ritm intens.
Primarul comunei Barsanesti, Gelu Botezatu a directionat pe beneficiarii ajutorului social si la inceputul lunii septembrie cladirea in ruina a fost demolata. Vasile Orheianu a fost primul voluntar al acestei campanii umanitare, el fiind prezent la efectuarea fiecarei lucrari pentru noul camin al familiei. Au sosit paletii cu BCA, cu ciment si saci de var astfel ca saparea temeliei si punerea fundatiei au facut ca lucrurile sa se miste si sa prinda contur si in inaltime. Zilele de toamna au cunoscut la Barsanesti freamatul oamenilor si al utilajelor , astfel ca placa noii cladiri a fost turnata de cei care beneficiaza de ajutor social in comuna Barsanesti. Pe lista necesitatilor au aparut grinzile si capriorii din lemn (daruite de Constantin Lazar, de la firma Transcarpat Onesti), un numar de patru usi si doua geamuri termopan (oferite de Eugen Aparaschivei, un administrator cu suflet de … artist plastic – el fiind si un cunoscut pictor peisagist!), tabla pentru acoperis. Lista “s-a incarcat” cu celelalte trebuinte pentru o casa noua (rigips, parchet, teracota pentru sobe de incalzit, caramida pentru horn) dar si cu lucruri de stringenta necesitate – aragaz, frigider, mobila, televizor si este de evidentiat faptul ca nimic nu a stat in fata generosilor donatori pentru a vedea visul implinit! Intr-o postare de pe pagina retelei de socializare, care a urmarit “pas cu pas” aceasta campanie umanitara, intalnim o notare ce arata ca “viata este mult mai frumoasa daca intelegem mai bine sensul unor cuvinte: Frica – obstacolul cel mai mare? Greseala- lucrul cel mai usor? Egoismul – radacina cea mai rea? Munca – distractia cea mai buna? Comunicarea – nevoia dintai? Sa fii util – Fericirea cea mai mare? Intristarea – defectul cel mai mare? Ura – sentimentul cel mai urat? Iertarea – cadoul cel mai frumos!”
Daruirea – “numitorul comun” al vointei
Lucrarile au continuat prin turnarea centurii de catre o echipa de oameni inimosi condusi de Cristian Bocanet iar donatorilor li s-au alaturat prietenii acestora, care au sprijinit efortul continuu de finalizare a noii cladiri. Transportul de materiale necesare a fost asigurat de Ionel Busuioc (consilier local la Livezi), producatorul de tigla metalica a dat toata tabla necesara acoperisului, aceasta firma (CARETTA Iasi) punand la dispozitie si coamele, frontoanele si suruburile necesare montarii acoperisului. “Realizarile spun totul atunci cand cei cu suflet mare se unesc in a face minuni pentru cei nevoiasi”, a mentionat Florentin Iftime adaugand si remarca unui trecator care vazand cu cat spor se lucreaza la noua constructie acesta a numit-o “Casa poporului!” (“facuta de popor pentru o familie cu o situatie materiala precara”). Desi iarna si frigul au fost mereu aproape (sa nu uitam zilele reci ale inceputului de octombrie dar si cele din luna noiembrie), barsanestenii nu s-au lasat si au continuat lucrarile atat in interior (s-au facut sobe, s-a pus parchet, s-a executat tencuiala) cat si in exterior, unde s-au realizat izolatia exterioara a peretilor si tencuiala decorativa la o suprafata de 70 metri patrati. Totodata, alti meseriasi au ridicat un gard de tabla (de 60 metri liniari). In casa cuprinsa de santier voluntarii au mai facut un lucru de mare cinste: ei au ajutat pe fratele Georgianei (Costel, de 11 ani) si pe fiul acesteia (Cristian, in varsta de 5 ani), cu rechizite scolare pentru a putea merge la scoala, aici primind sprijinul presedintei Asociatiei Femeilor cu Initiativa din comuna Barsanesti, nimeni alta decat cunoscuta interpreta a cantecului popular Petronela Radu, care pregateste in aceasta comuna Ansamblul artistic “Brau barsanestean”. O si mai mare bucurie a voluntarilor a fost la inceputul lunii octombrie, cand Georgiana Galofitian a devenit angajata a Fabricii de parchet Barlinek Onesti (acesta fiind primul sau loc de munca!) Obiectivul voluntarilor ce au lucrat la noua constructie a devenit si mai clar, ei dorind, pe langa construirea unei case si aducerea acestei familii cat mai aproape de normalitate, sa se poata descurca singura la finalizarea lucrarilor! Numarul oamenilor cu suflet care au crezut in acest proiect a crescut si in urma donarii unor sume de bani ori a diverse materiale in curte a fost forat un put, s-a realizat instalatia electrica a casei, aceasta imbogatindu-se cu o masina de spalat, un aragaz, un frigider si un televizor dar si cu un dormitor complet (ce a fost oferit de Parohia “Sfintii Imparati Constantin si Elena” Barsanesti).
Este greu de cuprins in cuvinte cu cat elan s-a muncit la finalizarea constructiei, astfel ca in pragul marii sarbatori a Nasterii Domnului aceasta casa sa fie data in folosinta familiei nevoiase! In cartile de istorie ale Romaniei acestor timpuri (ale unei Romanii adevarate, coplesita de oameni ce se zbat in marginile saraciei!), cred ca ar fi foarte potrivite cateva referiri la aceasta constructie, de catre oamenii cu un suflet mare si plin de o calda generozitate deoarece in curtea casei s-a montat si un stalp pentru iluminat, s-a realizat o scara si o alee betonata din dreptul portii iar camerele s-au umplut de toate cele necesare acestei familii napastuite, ce au fost daruite de gospodarii locului. “Cine ne-ar fi izbavit pe noi din atatea nevoi?”, se intreba – cu glasul de a multumi tuturor celor care s-au implicat – Mihai Galofitian, cu cateva clipe inainte de sfintirea noii locuinte. In atmosfera frumoasei adunari prilejuite de sfintire , la care a fost prezent si primarul comunei Barsanesti, Gelu Botezatu, preotul paroh Gabriel Grecu Drug a adus cateva cuvinte calde de mangaiere, pentru a arata toata dragostea si gratitudinea celor care au facut posibil implinirea acestui miracol si a mentionat: “Se conturase ideea intrajutorarii acestei familii si Florentin Iftime si alti oameni de bine au intins o mana de ajutor. Intr-o vreme cand indiferenta rivalizeaza cu necredinta, ei «au sudat atatea forte» si iata ca azi ne aflam intr-o casa noua! Aceasta casa a fost zidita din dorinta de a face bine, de a arata ca putem sa renastem, sa ne recapacitam ! Ati fost activi sa ajutati aceasta familie, unde a fost o nevoie mai imperioasa. Georgiana si fratiorul sau si-au pierdut mama – «icoana vie a vietii» si acum Dumnezeu, prin forta de ajutorare a oamenilor (care a contat cel mai mult), a lucrat atat de frumos si a conturat casa aceasta de jos pana sus! Suntem bucurosi ca de Craciun, de sarbatorile de iarna, primiti aceasta veste buna, in adancul sufletului tuturor celor care au ajutat la constructia casei fiind o credinta puternica!” Cu imboldul ca “totul porneste de la un gand: sa devina realitate!” si parintele Teodor Ambarus, protosinghelul Manastirii Caraclau, a adresat cateva cuvinte celor prezenti, pe care i-a felicitat rugandu-se ca “Dumnezeu sa rasplateasca faptele!”
Pentru ca sirul “facatorilor de bine” sa fie cat mai lung in orice lucrare a oamenilor si a lui Dumnezeu iata numele contribuitorilor ce au facut ca in familia lui Mihai Galofitian si in privirile Georgianei, a fratelui ei Costel si a fiului sau Cristian (care, pe timpul executarii lucrarilor la casa au locuit la familia Anetei Rata, ce a avut o mare omenie si generozitate), sa straluceasca zambetul si recunostinta pentru caldura sufleteasca daruita de atatea suflete: Mirela Apostol a asigurat paletii cu BCA, Catalin Ilie – cimentul necesar, , Constantin Lazar (SC Transcarpat ) a daruit grinzile si lemnul pentru acoperis. Cristian Bocanet a coordonat efectuarea lucrarilor de zidarie, polistirenul pentru izolatie a fost donat de Catalin Tenchiu iar Marius Avasiloaie s-a preocupat de montarea polistirenului si de aplicarea tencuielii decorative (care a fost oferita de Calapod Anca). De instalatia electrica si de montarea instalatiei electrice s-au ocupat Gelu Radu si Ionut Coman iar Ilie Mihai (SC Agricultorul SRL- o firma evidentiata la nivelul judetului si nu numai) a asigurat amplasarea unui stalp de iluminat in curte si bransarea la iluminatul electric . Parchetul si gresia necesare acestei noi case a fost donate de Loredana Ciangau (SC Atelier Couture Onesti), tabla pentru gard a fost oferita de Mirela Raileanu iar de realizarea gardului si montarea acestuia s-a ocupat Nica Dumitru. Familia Galofitian a primit un dormitor din partea Parohiei “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Barsanesti si un alt dormitor de la Ionita Nicoleta (care a oferit si o soba tip semineu). Silvia Dascal a infrumusetat noua locuinta cu mobila de bucatarie si un aragaz iar alti multi oameni (ce au dorit sa ramana anonimi), au contribuit pentru ca aceasta noua locuinta sa fie completa!
Ion Moraru