Muzeul Municipal de Istorie Onesti impreuna cu Cercul de istorie “Noi si Europa”, de la Colegiul National “D. Cantemir” din Onesti au organizat o sesiune de comunicari dedicata Unirii Principatelor Române. Coordonatorii acestei actiuni au fost dr. Ioan Vasiliu, sef serviciu la Muzeul Municipal de Istorie Onesti, prof. Gheorghe Stirbat, de la Colegiul National “D. Cantemir” si muzeograful Cosmin Lupu. Intre comunicarile prezentate la aceasta sesiune mentionam pe cele sustinute de catre elevii Bianca Hurubas (“De la Congresul de la Paris la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza”), Cosmina Botorea (“Domnia lui Al.I. Cuza si principalele reforme”), Roxana Husanu (“Importanta domniei lui Al.I. Cuza si detronarea sa”) si Alina Balint, ea referindu-se la viata domnitorului Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza. Dr. Ioan Vasiliu a prezentat comunicarea “Unirea si unionistii” iar prof. Gh. Stirbat s-a referit la detronarea lui Cuza si aducerea printului strain. Evenimentului de la 24 ianuarie 1859 i-au fost inchinate mai multe evenimente in orasul de la poalele Magurii, la Târgu Ocna. Cu ocazia implinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, Primaria orasului Tg. Ocna a gazduit joi, 24 ianuarie 2013, in sala de sedinte, un simpozion dedicat acestui eveniment. Din partea Primariei orasului Tg. Ocna a fost prezent viceprimarul orasului Maricel David si functionari ai primariei, precum si elevi de la scolile din oras si Colegiul National „C. Negri”. Cu acest prilej au fost abordate mai multe teme, printre care: „Ideea Unirii Principatelor Române” (prof. Ciocoiu Larisa), „Dubla alegere a domnitorului Cuza” (prof. Alin Radu), „Recunoasterea Internationala a dublei alegeri” (prof. Stacescu Constantin), „Rolul lui Costache Negri in politica externa a Principatelor” (prof. Corneliu Stoica), „Legaturile lui Costache Negri cu Târgu Ocna” (prof. Stefan Pelin), „Unirea Principatelor si urmarile sale” (col. in rez. Gheorghe Pavel). Unirea Tarii Românesti cu Moldova, infaptuita la 24 ianuarie 1859, reprezinta actul politic care sta la baza României moderne si a formarii natiunii române. Imprejurarile istorice nu au permis unirea simultana a celor trei tari române – Moldova, Transilvania, Tara Româneasca. Statul national român s-a format treptat, incepând cu Unirea din 1859 si incheindu-se in 1918, când lupta de eliberare nationala a poporului român era incununata de victorie.
Activitati sub semnul zilei de 24 ianuarie , ziua Unirii Principatelor Româneau avut loc si la Liceul Tehnologic Târgu Ocna. Cadrele didactice ale Liceului Tehnologic din Tg. Ocna, impreuna cu elevii acestei unitati de invatamânt, au desfasurat un proiect educational pentru a sarbatori asa cum se cuvine ziua de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. Acestea s-au desfasurat in holul mare a liceului, sub indrumarea profesorului director Gabriela Oprea, in mai multe etape: informarea elevilor cu privire la semnificatia zilei de 24 ianuarie printr-un discurs tinut de prof. Viorica Sultanel si intonarea imnului unirii de catre elevi impreuna cu cadrele didactice. Activitatea s-a incheiat cu vizionarea unui material power-point pe aceasta tema. Despre activitatile de omagiere a Unirii din 1859 si despre semnificatia acestei sarbatori prof. Viorica Sultanel a declarat: “La 24 ianuarie sarbatorim unul dintre cele mai frumoase evenimente din istoria noastra nationala, un moment in care românii au reusit- unirea Modovei cu Tara Româneasca sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, punând astfel Europa in fata faptului implinit. Unirea s-a infaptuit prin vointa natiunii, caci, Adunarile ad-hoc convocate in 1857 au fost formate din reprezentanti ai intregii societati: tarani, boieri, lucratori de la orase. Pentru prima data in istoria tarii, toate fortele sociale si politice erau chemate sa se prezinte intr-o chestiune cruciala pentru existenta lor. Aceste adunari au demonstrat vointa, patriotismul si energia natiunii române in fata intregii Europe. Asadar, românii au votat pentru unire, iar Marile Puteri au recunoscut o unire formala, legislativa, cu doua capitale, doi domni, doua guverne si doua Adunari obstesti. In comun erau doar doua comisii speciale care urmau sa functioneze la Focsani. Pentru organizarea noului stat, Europa a elaborat Conventia din 1858 cu rol de constitutie in care nu se preciza ca cei doi domni trebuie sa fie persoane separate. Vasile Boerescu avea sa declare la Bucuresti: “Europa ne-a ajutat, ramâne sa ne ajutam noi insine”. Astfel, pe 5 ianuarie 1859 a fost ales, la Iasi, Al.I. Cuza, ca domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie a fost ales domn la Bucuresti, tot Alexandru Ioan Cuza.
Vasile Alecsandri, care era prieten cu Al.I. Cuza a scris atunci “Hora Unirii” care s-a dansat prima data la Iasi, pe locul care astazi se numeste Piata Unirii. Un invatator din Roman, martor la evenimente, povestea: “Mare bucurie a fost pe toata tara la alegerea lui Cuza. In toate partile auzeai cântând hora unirii. Si era o veselie si-o inima buna cum nu s-a mai apucat. Si cea de pe urma baba se bucura la auzul vestii ca s-a facut o singura tara din doua si ca avem un singur domnitor, pe Cuza”. “Om nou la vremuri noi, cel dintâi domn al tarilor unite” a initiat numeroase reforme care au schimbat fata României. Silit sa abdice la 11 februarie 1866, Al.I. Cuza n-a renuntat la ideile sale patriotice. Pline de semnificatie mi se par cuvintele consului francez la Bucuresti, Bechard, care raporta la Paris, la 17 februarie 1859: “Colonelul Cuza are una dintre calitatile cele mai rare si in consecinta cea mai pretioasa in aceasta tara, sinceritatea. Am gasit la el, de asemenea, bunul simt si modestia . Ar fi omul nou pe care il cere situatia sa noua… Un om cinstit, plin de dragoste pentru tara sa, sub nicio forma ametit de un succes neasteptat, foarte hotarat sa puna in practica unirea si ideile sale de reforma si progres”. Aceste cuvinte au fost spuse la Paris, la 17 februarie 1859”.
Ion Moraru