In orasul-statiune Targu Ocna debuteaza azi (10 august) manifestarile de omagiere a Centenarului luptelor de la Cosna si Ciresoaia. Este inedit faptul ca in cursul acestei zile festivitatile si ceremoniile militare au loc de la aceeasi ora (10.00) in trei locuri diferite: in vecinatatea Schitului Ciresoaia, pe varful Magura (pe platoul Monumentului Eroilor) si pe dealul Cosna. In aceste locuri se vor desfasura ceremonii comemorative, cu intonarea imnurilor nationale ale Romaniei, Federatiei Ruse si ale Germaniei, Austriei si Ungariei si cu ridicarea succesiva a drapelelor nationale ale acestor tari. La activitatile ce vor avea loc in vecinatatea Monumentului Vanatorilor de Munte din incinta Schitului Ciresoaia vor prezenta scurte alocutiuni primarii oraselor Targu Ocna (Stefan Silochi) si Slanic Moldova (Gheorghe Baciu), autoritatile judetene precum si personalitatIle ce reprezinta diverse institutii (Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Asociatia Nationala Cultul Eroilor “Regina Maria” precum si reprezentanti ai Brigazii 61 Vanatori de Munte Miercurea Ciuc si ai Batalionului 22 Vanatori de Munte “Ciresoaia” din Sfantu Gheorghe). La ceremoniile care au loc la Dealul Cosna vor fi prezente si autoritatile locale ale comunei Pargaresti, aici urmand a se desfasura si o reconstituire cu trupe a unei actiuni de lupta.
Comemorarea Centenarului luptelor de la Cosna si Ciresoaia
Savarsirea unor slujbe de pomenire a eroilor si prezentarea de scurte programe artistice inchinate celor care au cazut in Primul Razboi Mondial completeaza programul acestor manifestari omagiale la care vor mai avea loc defilarea Garzii de onoare, depuneri de coroane si jerbe de flori la monumentele eroilor. De asemenea, vor avea loc si doua procesiuni: de la “Masa Reginei” la varful Vranceanu, pana la varful Cosna (cota 772 m) si la monumentele eroilor de la Nicoresti, Satul Nou, Pargaresti si Paraul Boghii. Seara, de la ora 22 din Piateta Primariei Targu Ocna, un eveniment deosebit si asteptat de locuitorii acestui oras este retragerea cu torte si faclii spre cele trei inaltimi (Ciresoaia, Magura si Cosna).
Manifestarile de comemorare a Centenarului luptelor de pe meleagurile targ-ocnene continua si vineri 11 august, cand la Biserica “Sfantul Nicolae” va avea loc un ceremonial militar, cu defilarea Garzii de onoare. In dupa – amiaza zilei de vineri va fi deschisa o expozitie de cartofilie, documente de arhiva despre luptele de la Cosna si Ciresoaia si cu obiecte din Primul Razboi Mondial. De asemenea, va fi lansat volumul “Zile de foc la portile orasului Targu Ocna” (realizat de prof. Corneliu Stoica) si va avea loc simpozionul “Din tainele Razboiului Intregirii Neamului pe meleagurile trotusene”.
Trei zile de sarbatoare la Casin
Ca in fiecare an la mijlocul lunii august, casunenii se pregatesc pentru trei zile de sarbatoare. La amiaza zilei de duminica 13 august se va sfinti Monumentul inchinat eroilor martiri cazuti in luptele de la Sticlarie (in apropierea satului Curita). Cu acest prilej se va oficia un serviciu religios iar in cadrul unei ceremonii militare va defila o garda de onoare. Intr-un gest de indreptare se va face un popas si la fostul cimitir al eroilor, aflat in apropierea satului Curita, acest cimitir fiind stramutat la Onesti, la “osuarul” Monumentului “Regina Maria”. De la ora 15, la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Casin va fi omagiat eroul Stefan C. Petrovici, capitan ce si-a pierdut viata in luptele de pe valea Casinului si care este ingropat in preajma acestei biserici. In prezenta autoritatilor judetene si locale vor fi depuse coroane , jerbe si buchete de flori, se va savarsi o slujba religioasa si va avea loc un ceremonial militar. Manifestarile de comemorare a 100 de ani de la Primul Razboi Mondial continua duminica 13 august cu desfasurarea Sesiunii de comunicari stiintifice “Casin, 1917-2017, un secol de recunostinta”. Aceasta sesiune, care va avea loc la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, este completata de o inedita expozitie cu fragmente de munitie din Primul Razboi Mondial ramasa in lemn.
Luni, 14 august la Casin este ziua in care are loc “Obarsia Mioritei” – o manifestare ce si-a castigat in doar cativa ani un prestigiu deosebit. Personalitati de vaza de pe cuprinsul judetului si a tarii vor face un periplu in singurul loc din Romania unde se intalnesc tinuturile celor trei personaje din balada populara “Miorita”. Ei vor face cate un popas la Cascada Bucias (ce este rezervatie naturala), la Poiana Intarcatoarea si apoi urcand pe culmile Zboinei Verzi, la “Masa lui Voda”, la Fantana lui Ferdinand (monument de piatra cu inscriptie) si la Monumentul de Cultura Populara “Obarsia Mioritei”. Intr-o alta zi de sarbatoare de la Casin – marti, 15 august , in aceasta frumoasa asezare “infloresc” din nou traditiile si obiceiurile populare de Stamarie. In prima parte a zilei oaspetii Casinului sunt primiti in vizita la gospodariile localnicilor, ei putand admira portile de lemn cu trei stalpi si acoperis, specifice acestei zone etnografice. “Iarmarocul da Stamarie” continua vestitul targ anual, ce avea loc la Casin si care aducea de la sute de kilometri departare targoveti de mai multe nationalitati. Momentul cel mai asteptat al acestei zile este cel in care va avea loc Parada carutelor cu coviltir, o manifestare unica in Romania. Tot marti 15 august, in continuarea sirului de activitati cuprinse sub genericul “Obarsia Mioritei”, la Casin se va desfasura un simpozion national. Acesta are o tema ce poate da nastere “la multa galceava” si la opinii inedite:”Obarsia Mioritei, totuna cu obarsia muntenilor in Moldova?” Un spectacol de muzica si voie buna, la care “se intinde si hora satului” va incheia marti 15 august zilele de sarbatoare de la Casin.
Ion Moraru