Autoritatile judetene si locale ale municipiului Onesti au facut recent posibila o intalnire cu pensionarii din localitate pentru dezbaterea publica a noii Legi a pensiilor. Aceasta intalnire a avut loc la Aula Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” din Onesti in seara zilei de miercuri 29 august. Astfel, pensionarii onesteni au putut afla de la Adrian Rindunica, Secretar de stat la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale date referitoare la prevederile acestei legi. El a declarat ca “prin noua lege 15 ani este stagiul minim de cotizare, acestuia fiindu-i asimilate si perioadele studiilor de masterat si de doctorat. Dorim ca sa fie valorificate toate drepturile celor care se bucura de pensie, urmand a fi reanalizate conditiile speciale de munca. Dorim ca sa nu mai fie inechitati intre barbati si femei in privinta pensiilor de stat”. Adrian Rindunica, Secretar de stat la Ministerul Muncii si Justitiei a mai mentionat: “Se vor mentine pensiile anticipate, de invaliditate (la care se va reconsidera gradele de invaliditate) si pensiile de urmas. Pensionarii ce au un stagiu de cotizare sub 15 ani pot cumpara vechime pentru oricare 5 ani din perioada necontribuala ori pot opta pentru indemnizatia sociala”. A fost facut cunoscut si faptul ca mamele care au trei copii vor beneficia de o reducere a varstei de pensionare cu sase ani, de la al patru-lea copil primind cate un an in plus. Adrian Rindunica, Secretar de stat la Ministerul Muncii si Justitiei, a mentionat cu regret ca “in anul 2010 a fost facuta cea mai rea Lege a pensiilor iar noua lege, la care se lucreaza, va intra in vigoare in anul 2021”.
Un fapt demn de remarcat pentru o intalnire publica a fost ca multi onesteni au gasit raspunsuri la intrebarile care le-au avut, cel care a raspuns fiind chiar Adrian Rindunica. Onestenii au facut cunoscute si o serie de doleante, de avut in vedere pentru noua Lege a pensiilor. Fiind sesizat faptul ca “muncitorii au un punctaj mai mic fata de functionari la calcularea pensiilor” secretarul de stat la Ministerul Muncii si Justitiei a raspuns: “sunt extrem de mari inechitatile din prezent si vom face o reanaliza corecta, in baza contributivitatii la fondul de pensii”. O alta anomalie sesizata a fost aceea ca “acum nu este considerata vechime in munca perioada in care un salariat a fost platit cu ora”, lucru ce a fost confirmat, in acest sens mentionandu-se ca “plata cu ora nu face parte din Legea pensiilor aprobata in 2010”.
O situatie deosebita a fost adusa in atentie de ing. Ioan Paris (in prezent director al SC Domeniul Public si Privat SA Onesti). El a mentionat ca “unele firme nu au avut cum sa plateasca forma de arhivare a statelor de plata si vechimii in munca si in prezent li se cer bani celor care solicita acte doveditoare ca au fost incadrati la astfel de firme” Cum aceste sume sunt destul de consistente, el a cerut implicarea institutiilor statului in problema mentionata, incat sa nu mai fie nevoie ca sa plateasca solicitantii eliberarea actelor doveditoare”.
O situatie ramasa fara raspuns ori doar numai cu o promisiune a fost ridicata de onesteanca Florina Jugaru, care a intrebat “de ce Onestiul nu se afla in randul oraselor unde beneficiarii de pensie au avut un avantaj la calcularea acesteia prin faptul ca au locuit in zone poluate? De acest lucru beneficiaza persoanele care au locuit timp de 30 de ani in astfel de zone (de la Tg. Mures, Ramnicu Valcea, Copsa Mica, Zlatna si altele) dar onestenii, ce au simtit ‹‹pe propria piele›› gaze precum clorul, amoniacul, fosgenul, hidrogenul sulfurat, cianuri si multe altele, nu intra pentru a avea aceleasi drepturi cu cei mentionati. Aici in 1956 a inceput constructia unei mari platforme petrochimice, unde s-a lucrat cu foarte multe gaze toxice. Si Marasestiul beneficiaza de acest drept la calcularea varstei de pensionare!” Promisiunea a venit din partea Theodorei Sotcan, care, ca parlamentar a mentionat ca va face tot posibilul pentru a fi introdus si Onestiul la calcularea varstei de pensionare!” Ea a adunat numeroase aplauze cand “la inflamarea” atmosferei cu unele “speculatii politice” a indemnat: “Lasati Guvernul Romaniei sa lucreze cu eficienta! De ce purtati grija acestuia?” Trecandu-se peste aceste “treburi strict politice” in care s-a afirmat ca “Partidul Social Democrat este primul partid ce vine cu probleme coerente legate de salarii si pensii”, au fost facute cunoscute si alte aspecte. Astfel, la intrebarea “cat timp se pastreaza pensiile speciale?”, raspunsul asteptat a fost unul evaziv, onestenii intelegand faptul ca “acestea nu sunt gestionate de Ministerul Muncii, fiind date de case sectoriale!” Lucrul incurajator si imbucurator al acestei intalniri e dat de afirmarea faptului ca “toate dosarele de pensie vor fi recalculate”, ceea ce, de la sine inteles, va aduce si o perioada – poate de cativa ani! – pentru realizarea tuturor recalcularilor.
Mentionam ca la aceasta intalnire, care a fost moderata de Nicolae Gnatiuc primarul municipiului Onesti au fost prezenti Sorin Brasoveanu (presedintele Consiliului Judetean Bacau), parlamentarii Miron Smarandache, Theodora Sotcan si Elena Haratau, subprefectul judetului Bacau, Valentin Ivancea si Alina Iftode, director executiv al Casei Judetene de Pensii Bacau. Sorin Brasoveanu a declarat ca “se doreste ca Legea Pensiilor, ce este in dezbatere la Camera Deputatilor si la Senatul Romaniei, sa fie o lege cat mai buna, care sa acopere toate inadverdentele si inechitatile existente”. Directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Bacau, Alina Iftode (care a raspuns intrebarilor onestenilor impreuna cu Adrian Rindunica, Secretar de stat la Ministerul Muncii si Justitiei), a mentionat ca “Legea pensiilor, al carei proiect este in dezbatere, e una dintre cele mai complexe legi”.
Onesti Expres