O noua generatie de absolventi a Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare (SNPAP) din Targu Ocna bate la portile vietii, recent in orasul de la poalele Magurii pe lungul drum al Tisestiului avand loc festivitatea de absolvire. Evenimentul a fost unul marcant atat pentru viata acestei scoli cat si a celor 209 absolventi (10 dintre ei fiind din Republica Moldova). Comisarul sef de penitenciare Vasile Scutaru, directorul acestei scoli targ-ocnene cunoscute in toata tara, a declarat in fata invitatilor si a absolventilor ca “un mare ganditor spunea ca «educatia este ceea ce ne ramane dupa ce uitam ce am invatat la scoala» si poate ca aceste cuvinte exprima cel mai bine ce a facut Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare pentru absolventii sai. Dincolo de teorii, reguli si definitii ea a incercat ca sa transmita ceva ce trece de simpla invatare. Am incercat aici intotdeauna sa aratam ce inseamna respectul, lucrul in echipa, cinstea si onoarea, sa modelam un sistem de valori, modern si echilibrat. Astfel de lucruri nu se invata numai la scoala si nu se uita usor, nu au nevoie de studiu sau de repetare, ele trebuie sa faca parte din firea voastra, din felul vostru de a fi zi de zi. Nu aveti voie sa uitati ce inseamna respectul fata de lege, spiritul de echipa si dragostea de oameni, nu trebuie sa uitati ce inseamna ordinea, disciplina si corectitudinea. As vrea sa intelegeti ca astazi, la absolvire nu dobanditi o slujba oarecare ci deveniti cu totii parte a unui sistem in care nu este suficient sa iti faci doar meseria ci sa raspundeti provocarilor, sa evoluati permanent, sa va doriti intotdeauna sa fiti mai buni si sa va autodepasiti. Depinde numai de voi sa valorizati potentialul extraordinar pe care il aveti si sunt increzator ca daca veti da dovada de rabdare, cinste si daruire pentru profesie, veti reusi sa faceti cariera in acest sistem”.
Momentul absolvirii a fost foarte emotionant si incarcat de semnificatii, el fiind urmarit cu “puterea deplina” a bucuriei si de parintii absolventilor, veniti la sediul scolii de pe intreg cuprinsul tarii. Dupa ce s-a facut cunoscuta decizia de acordare a gradului de agent de penitenciare, ce permite incadrarea cu statut de functionar public definitiv a fiecarui absolvent a fost depus juramantul de credinta. Seful promotiei 2011, Ana Maria Anghel (ce a avut media 9.76), a trecut de intensitatea trairilor si a mentionat intr-un mobilizator cuvant pentru prezent si viitor: “Am sperat, am muncit si cu fiecare zi ne-am apropiat de acest moment al absolvirii. Pasii timizi s-au transformat in certitudini si totul datoram profesorilor acestei scoli, buni analisti si comunicatori ai starii de spirit. Pentru promotia noastra este un moment de sfarsit dar si unul de inceput iar «condeiul» absolventilor acestui an va lasa inscriptionat faptul ca am ales sa lucram cu devotament cu oamenii, pentru oameni!”. Primarul orasului Targu Ocna, Floarea Ivanof, a subliniat faptul ca “orice meserie este nobila daca este practicata la mare arta. Crezul, juramantul de credinta si binecuvantarea sa fie ca cele mai importante momente ale vietii voastre si sa va calauzeasca mereu. Daca la deschiderea anului scolar erati mai neincrezatori in fortele ce le aveti, acum ati absolvit una din scolile importante ce ofera locuri de munca. Veti avea lucruri frumoase in viata, veti fi pusi si la incercari (nimeni nu este lipsit de acestea!), dar sa le treceti cu usurinta; cu credinta si vointa ele pot fi depasite. Sa ramaneti aproape de orasul care v-a pregatit pentru toata viata, de Targu Ocna, unde ati dat dovada de mult spirit civic”. Si Constantin Scripat, prefectul judetului Bacau, i-a felicitat pe absolventii care “si-au ales o profesie dificila si responsabila – misiunea de a veghea semenii nostri ce au incalcal legea voit sau fara voia lor si de implicare in educatia acestora”.
Cuvinte de incurajare la pornirea pe acest drum al profesiei de agent de penitenciare a rostit directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, dr. Ioan Bala (ce a adresat indemnul “de continuare a procesului de educatie pe plan individual iar familia – care este un reper extrem de important – sa fie un loc de refugiu unde sa regasiti linistea si sa va pregatiti pentru a fi modele pentru semeni”). Prezent pentru cel de-al treilea an consecutiv la acest eveniment al absolventilor Radu Constantin Ragea, subsecretar de stat in Ministerul Justitiei, a cerut “crearea propriilor valori, oamenii din penitenciare facand penitenta pentru a se reculege dupa o fapta comisa in viata. Astfel slujiti interesul public si va raportati la valorile cunoscute la aceasta scoala, drumul carierei de agent de penitenciare fiind de 10, 20 sau 30 de ani”. Alaturi de alte oficialitati din cadrul Ministerului Justitiei, a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, de directorii de penitenciare la aceasta festivitate au mai fost prezenti Maricica Cosa, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bacau, Dumitru Bontas, rectorul Universitatii “George Bacovia” Bacau, Costache Nutu, viceprimar al orasului Tg. Ocna. De asemenea, au participat reprezentanti ai departamentului Institutiilor Penitenciare din Republica Moldova.
Ion Moraru