“Trista zi” a fost marti, 10 octombrie pentru spiritualitatea culturala onesteana, care a pierdut pe poetul Gheorghe Izbasescu. “Cand toamna vine cu un murmur surd, subtiind culorile din plante” – dupa cum a scris Gheorghe Izbasescu – tocmai intr-o frumoasa zi a acestui anotimp, poetul “a plecat pe-un drum de stele”. Nascut la 8 septembrie 1935 intr-o localitate din judetul Arges, el a urmat cursurile Liceului “Ienachita Vacarescu” din Targoviste, inscriindu-se apoi la Facultatea de Filologie a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Intrerupand pentru o perioada cursurile universitatii iesene, a absolvit aceasta institutie in 1970, la varsta cand avea 35 ani. Ajuns pe meleagurile trotusene Gheorghe Izbasescu a inceput cariera didactica in satul Viisoara (1962 – 1965) si a continuat-o la Oituz, pana in anul 1973. Dupa ce a fost profesor timp de doi ani (1973 – 1975) la Liceul Industrial de Chimie (actualul Colegiu Tehnic “Petru Poni”), din 1975 a devenit titular al catedrei de creatie literara a Casei Pionierilor Onesti (care, dupa evenimentele din 1989 poarta denumirea Clubul Elevilor “Alecu Aslan”). In perioada anilor 1970 – 1980 Gheorghe Izbasescu a fost intre cei care au creat la Onesti, la Cenaclul literar “Junimea Noua” un puternic ambient cultural, pe care l-a dominat impreuna cu poetul si omul de cultura Constantin Th. Ciobanu, cu Vicentiu Gheoldum, Vasile Butan, Aristotel Pilipauteanu, Cornel Galben, Alexandru Dumitru, George Coborosanu si alti membri ce frecventau acest cenaclu. La Clubul Elevilor poetul Gheorghe Izbasescu a organizat un puternic cenaclu literar (“Zburatorul”), a realizat doua antologii cu tinerii care s-au remarcat… toate amintirile frumoase de aici fiind prezente intr-o expozitie “In Memoriam”, ce este gazduita de Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”. Ca “ofranda nemuritoare” colaborarii pe care Gheorghe Izbasescu a avut-o cu aceasta institutie Aula bibliotecii municipale va purta numele poetului! La Clubul Elevilor – ce isi desfasoara activitatea intr-o cladire istorica pentru Onesti, la Conacul “Alecu Aslan”,Gheorghe Izbasescu a activat pana la pensionare, in 2005 (fiind multi ani director al acestei institutii) .
Initiator de reviste de cultura si a unui cenaclu literar, prezent la numeroase evenimente culturale, fondator al Ligii Culturale “Zburatorul”, poetul Gheorghe Izbasescu a creat o rezonanta deosebita numelui sau si prin opera sa literara. El a castigat in anul 1984 Concursul de debut al Editurii Albatros (cu volumul “Viata in tablouri”). Gh. Izbasescu este autorul a mai multe volume de versuri (“Garsoniera 49”, “Ulise al orasului”, “Melodrama realului”, “Ansamblul de manevre”, “Cantece de mantuire”, “Muza din tomberon” – unele din acestea fiind reeditate de mai multe ori) dar si a cartii de proza “Salonul de vara”. Considerat de critica literara “poetul fara varsta” (el fiind alaturat “generatiei optzeciste”), a scris o poezie “inclinata ceremoniilor lirice”- “Cata vreme nu reusim macar sa ne mentinem / sufletul in forma -n care / ni l-au nascut mamele / zadarnic incercam sa-i cunoastem naturii / parti din biografia-i plina de plansuri / De ce neintelesurile nu sunt decat / o alcatuire a limbii? Si nu darul / de-a creste ca rezultat al experientei!” Criticii literari au remarcat faptul ca “formula lirica a lui Gheorghe Izbasescu consta in placarea mitului peste cotidian, poetul inscriptionand ca “nu numai o cetate poate sa-si aiba epopeea ei ci si un om / cetateanul cetatii, cel simplu, pierdut in multime”.
Ca presedinte timp de mai multi ani a juriului Concursului national de proza “Radu Rosetti”, organizat de Biblioteca Municipala Onesti scriitorul Gheorghe Izbasescu (membru al Filialei Pitesti – Arges a Uniunii Scriitorilor din Romania), indemna manuitorii condeiului “sa fie ancorati in realitate, lasati singuratatea, fulgii si picaturile de ploaie, creati personaje!”
Disparitia omului de cultura Gheorghe Izbasescu lasa un gol spatiului cultural moldav, el bucurandu-se in timpul vietii de aprecierea scriitorilor bacauani. Astfel, in timp ce Cornel Galben l-a considerat “scribul ce in permanenta revine asupra textului”, criticul literar Petre Isachi a notat: “Gheorghe Izbasescu, eternul nostru erou, ce si-a creat radacini in Onesti, e un norocos fiind «adoptat» de aceasta localitate! El a eternizat intr-un fel Onestiul si a adus un «modus vivendi» de a fi al orasului, pe care numai artistii stiu in ultima instanta sa-l transmita.”