Aula Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” din Onesti a gazduit la mijlocul lunii mai deschiderea festiva a Zilelor Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi”, manifestare de traditie a acestei institutii de invatamant din Onesti ce pregateste tinerii liceeni din localitatile de pe Valea Trotusului in diverse specializari. Alaturi de invitati de la alte scoli onestene la festivitatea de deschidere a fost prezenta prof. Smarandita Braescu, inspector teritorial la ISJ Bacau alaturi de conducerea Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi” (prof. Ionut Dobrota – director si prof. Mihai Ursachi – director adjunct). Editia din acest an a Zilelor Colegiului “Gheorghe Asachi” din Onesti a debutat cu desfasurarea simpozionului national “Educatia azi”. Acest simpozion, care a fost moderat de prof. Oana Zaharia, consilier educativ al colegiului a cuprins sectiunile “Educatie pentru dezvoltare durabila” (prof.coord. Raluca Cimbru), “Strategii didactice interactive” (coordonator, prof. Sorina Ionita), “Utilizarea noilor tehnologii in procesul didactic “(prof.coord. Viorica Ercuta), “Educatie pentru tehnologie si progres (prof.coord. Soltana Avanu), “Management educational modern” (prof.coord. Mihai Ursachi) si ”Educatie pentru responsabilitate sociala” (prof. coord. Vasile Casamandra). In cadrul acestui simpozion pentru elevi au fost organizate mai multe concursuri (“Calea pentru succes porneste de la scoala”, “Mari oameni – mari realizari”), prof. Loreta Moisa ingrijindu-se de desfasurarea lor.
Program artistic diversificat
Prezentarea, la Clubul Elevilor a unui program artistic sustinut de elevii colegiului “a deschis” un orizont larg desfasurarii a numeroase activitati cu elevii, una mai captivanta decat alta. Astfel, elevii s-au intrecut la mai multe concursuri interdisciplinare (un concurs de cultura generala organizat de prof. Cristina Mitrofan, unul fotografic pe tema “Sisteme tehnice”, organizat de prof. Mihaela Nae si unul de prezentari si lectii/test AEL, realizat de prof. Daniela Pistea). Activitatea cercurilor tehnico – stiintifice si expozitia de orientare scolara si profesionala “Profesiunile viitorului” (coordonate de prof. Soltana Avanu) dar si expozitia “Eco – Scoala” (coordonator, prof. Gabriela Kelemen), cea de grafica si de fotografie pe diferite teme (organizatori, prof. Georgeta Rusu si Sorin Huluta) au concurat cu expozitia de caricaturi (cu lucrari realizate de elevul Marius Balcan), cu distribuirea de pliante si cu activitatile “Matematica distractiva” (coord.prof. Doina Harapu si Claudia Ciocan), “Chimia in gospodarie” (coord.prof. Zornia Rosca) si cu concursul “Te pui cu stiinta?”, care a fost coordonat de prof. Virgil Sorgot, Gabriela Kelemen, Mihaela Buca, Sorina Ionita si Georgeta Rusu. Inedite au fost activitatea de depanare a calculatoarelor si simularea de retele IAN (coordonata de prof. Mihai Ursachi si Diana Arghir), atelierul de creatie “origami” (sub indrumarea prof. Luminita Onofrei), colocviul “Valoarea familiei in mileniul III (moderat de prof. Ecaterina Sovejanu), actiunea “The businessman”, (coord. prof. Vasile Boz).
Activitati captivante
Intre activitatile care au captat cel mai mult interesul elevilor si profesorilor mentionam si simularea de alegeri “Director pentru o zi”, programele artistice cu momente teatrale in limba franceza si dupa creatii semnate de Ion Luca Caragiale si Tudor Musatescu (pregatite de prof. Anca Cerbu, Raluca Cimbru, Vasilica Pintea si Stefan Epure) precum si spectacolul “Talent-show”.
Schimbul de roluri intre elevi si profesori – o actiune palpitanta, coordonata de prof. Oana Zaharia – a adus atmosfera “agasanta” in care elevii si-au putut da seama de marea responsabilitate a profesorilor la fiecare ora de curs. Desi in aceasta activitate elevii-profesori au urmarit dezvoltarea creativitatii la profesorii-elevi, avand si catalogul la indemana, orele de curs au fost nelinistitoare, “profesorii” insistand sa le fie puse note bune. Nostima a fost prezenta, din randul elevilor, a “profesorilor cu asistenti”, pentru a “alunga plictiseala” dar cheful de glume al “elevilor profesori” a dus la… lansarea in spatiu a diferitelor fise! Demna de apreciat a fost perseverenta elevilor Dragos Pichiu, Florina Soroiu, Dragos Floria, Tudor Belciug si Nicu Dragu, care au fost cei ce au schimbat locurile cu profesorii, la catedra.
Prioritatile Colegiului
Cuvintele patronului spiritual al colegiului, Gheorghe Asachi (“prin invatatura elevii sa cugete nimerit si sa lucreze bine, prin aceasta sa ajunga a fi vrednici si folositori chemarii careia i se vor harazi”) s-au impletit cu cele ale directorului acestui colegiu onestean, prof. Costin Dobrota, care a mentionat: “Dezvoltarea competentelor specifice secolului XXI reprezinta o prioritate pentru Colegiul Tehnic «Gh. Asachi», in contextul dimensiunii europene a actului educational. Colegiul nostru este o unitate scolara ancorata in reralitatile societatii contemporane, care si-a propus sa contribuie la formarea unui individ constient de propria devenire”.