Municipiul Vaslui a gazduit recent cea de-a 40-a editie a Festivalului de muzica usoara “Constelatia necunoscuta”. Punand in balanta varsta acestui festival si faptul ca la editia din acest an au participat peste 80 de concurenti, fara tagada putem mentiona faptul ca festivalul vasluian este cel care a dat nume mari muzicii usoare romanesti (intre acestea Marcel Pavel, Luminita Anghel, Mihai Traistariu) iar in prezent este una din manifestarile culturale de elita in lumea muzicii usoare. Prof. Irina Pashalov, de la Cercul de Muzica “EMY MUSIC ART”, ce activeaza la Casa de Cultura a Sindicatelor din Onesti, ne-a declarat: “La Festivalul «Constelatia necunoscuta» am participat cu 4 concurente. In stabilirea castigatorilor au facut diferenta cateva sutimi. Pentru interpretarea melodiei «Cosarul», Catalina Neghina (7 ani) a cucerit Premiul «Tanarul artist», acest premiu fiindu-i inmanat de prof. Dumitru Jijie, directorul artistic al festivalului. Mara Suditu a luat primul premiu de excelenta CB Music, ce i-a fost inmanat de compozitorul Claudiu Bulete, care a remarcat misiunea dificila a juriului in situatia in care au fost nume care au impresionat mult prin interpretarea pieselor muzicale. Compozitorul Maricel Iorga i-a decernat un premiu special onestencei Karen Sitaru, care la doar 4 ani a fost una din cele mai mici concurente ca varsta. La categoria 10-14 ani, Raluca Bogdanescu a cucerit premiul II, iar Andreea Maftei din Comanesti, un premiu special. Categoriile foarte mari de varsta au aratat concurenti puternici si bine pregatiti dar si diferente intre copiii care au urcat pe scena. Sincer, am fost un pic dezamagiti fata de celelalte festivaluri la care am participat”.
Demn de mentionat este faptul ca trofeul acestui festival a fost cucerit de Romanita Toma din Ungheni (Republica Moldova), oras unde activeaza o puternica scoala de muzicii. Directorul acestei scoli, prof. Victor Tatarciuc, reuseste alaturi de colectivul didactic sa transmita elevilor un mesaj inedit despre muzica, marturisind: “Ea este tot ceea ce avem in viata si toata viata omului si bunatatea sa sunt legate de muzica. Atunci cand omului nu-i ajung cuvintele, isi reda sentimentele prin muzica. Fara ea e greu sa iti imaginezi viata, nu canta pasarile, raul nu murmura, vantul nu suiera. Muzica inseamna totul; traim de dragul ei, plutim pe aripile sale,muzica rasunand in sufletele noastre. Exista oameni care toata viata sunt nevoiti sa lupte cu greutatile, sa le invinga. Dar nu putem trai fara muzica, fara cantec, ele exista pentru ca viata noastra sa fie mai buna”.
Prof. Irina Pashalov ne-a destainuit si planurile muzicale pentru viitor ale “invataceilor” ce le dezleaga tainele muzicii, “calindu-i” si in concursurile si festivalurile nationale.
In acest sens a mentionat: “Speram sa participam si la Festivalul «Fulg de nea», care se desfasoara la Brasov. Pentru aceasta manifestare culturala, al carei trofeu, in 2008, a fost cucerit de talentata solista din Moinesti Alexandra Anghelache, este o preselectie deosebita (dura). De asemenea, dorim ca sa organizam un spectacol «pentru Mos Nicolae», la care avem nevoie de sprijinul copiilor, parintilor si bunicilor. Dorim sa repetam mai des astfel de activitati, cu acest gen de spectacole prezentate de copii pentru ca un numar cat mai mare de spectatori sa poata urmari evolutiile micilor interpreti. La acest spectacol vor fi multe surprize deosebite si foarte placute, de la costumatii pana la decorul scenei, toate dand nastere unei «explozii» de bucurie”.