In ultimul deceniu, programele de mobilitate Erasmus + au luat tot mai mult amploare in Romania, deoarece ofera diverse modalitati de invatare pentru organizatii, institutii, autoritati publice si companii din sectoarele educatiei: invatamant universitar si preuniversitar, educatia adultilor si a tineretului, formare profesionala. Proiectele Erasmus + propun, in general, activitati care converg spre dezvoltare personala, profesionala, sociala prin dezvoltarea de cunostinte / abilitati, intr-un context european si recunoasterea / certificarea acestor competente. Activitatile Erasmus + contribuie la aprofundarea unor limbi straine (competente lingvistice), la intelegerea diverselor peisaje culturale europene, la intensificarea implicarii active in comunitate, la construirea de punti intre tipurile de educatii (formala, nonformala) si formarea profesionala, la stabilizarea conexiunilor intre campul muncii si antreprenoriat. Sistemul educational de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir” din Onesti a fost mereu racordat la transformarile societatii, dovedind, inca de la infiintarea institutiei, rapiditatea adaptarii la noile cerinte de pe piata muncii. Baza materiala a fost adusa la standarde europene prin Proiectul de Dezvoltare Regio, in urma caruia s-au modernizat cladirile, salile, laboratoarele. Calitatea pregatirii personalului didactic si a elevilor a fost permanent demonstrata prin promovabilitatea la examenul de bacalaureat si prin rezultatele la olimpiadele nationale. Intr-o societate globalizata, in care se dezvolta permanent ramura IT, Colegiul National “Dimitrie Cantemir” propune elevilor sai Proiectul Erasmus + “Future Career? Touch IT!”.
Acest program presupune mobilitatea la Portsmouth, in Marea Britanie, a doua fluxuri de cate 10 elevi din clasele a XI-a, de la profilul matematica-informatica cu engleza intensiv. In iulie 2017 si iulie 2018, cei 20 de elevi selectati, vor invata sa realizeze aplicatii pentru sistemul de operare Android, participand la cursuri si activitati practice, sub indrumarea unui profesor universitar de la Universitatea Portsmouth. Pe tot parcursul programului, ei vor completa un jurnal de activitate, iar spre finalul proiectului –un raport individual. In ultima zi la Portsmouth, aplicatia realizata de catre elevii cantemireni va fi evaluata de catre o comisie de la universitate si vor primi certificate conform cu standardele europene. “Cantemirenii” participanti la stagiul de practica isi vor dovedi abilitatile dobandite in cadrul unui simpozion de diseminare – “Click pe informatie” – si vor realiza un soft pentru obtinerea certificatului de atestare a competentelor profesionale in aplicatia studiata.
Proiectul Erasmus + “Future Career? Touch IT!” este un parteneriat cu Training Vision din Portsmouth, organizatie cu bogata experienta in domeniulproiectelor europene de formare profesionala si de parteneriat, angajata in dezvoltarea culturii mobilitatii prin promovarea dialogului intercultural, a creativitatii si capacitatii de insertie profesionala prin plasamente de lucru de calitate si programe culturale organizate in Portsmouth. Echipa de implementare a proiectului Erasmus+ este formata din profesorii Cristina – Elena Enache, Gabriela – Felicia Filip, Aliana – Maria Ifrim si Daniela – Geanina Pistea. Echipa de selectie a elevilor participanti a fost constituita din profesorii Roxana Ciugudean, Crina – Adina Drug, Daniela Lungu, Otilia Panfil si Diana Tanga.
Este de remarcat faptul ca echipa acestui proiect european al Colegiului National “Dimitrie Cantemir” din Onesti a vizat atingerea mai multor obiective, prin derularea proiectului Erasmus+: imbunatatirea unor competente caracteristice specialistului in domeniul IT (sistemul de operare Android), in vederea integrarii profesionale optime; dezvoltarea deprinderilor de munca in echipa; cizelarea conduitei ce impune respectarea eticii profesionale (legea copyright-ului); initierea unor contracte cu firme IT din tarile europene; dezvoltarea adaptabilitatii, creativitatii si a gandirii critice in randul elevilor, prin contactul cu un nou mediu socio-cultural, lingvistic si profesional.
Elena Negoita, profesor la Colegiul National “Dimitrie Cantemir” din Onesti