Dupa ce a trecut prin Consiliul Local Onesti (fiind aprobat) Proiectul de hotarare privind aprobarea Metodologiei de repartizare si facturare individuala a consumului de apa inregistrat la bransamentul condominiului si a Conventiei cadru de facturare individuala a consumurilor de apa si canalizare, la trei luni de cand a preluat Serviciul public de apa si canalizare a municipiului Onesti operatorul regional RAJA Constanta a organizat ( in ziua de vineri 8 septembrie) o sedinta de analiza a activitatii desfasurate. Ceea ce parea un eveniment obisnuit, cu caracter de lucru, a luat o aura festiva, prin sfintirea apei si a rezervoarelor Gospodariei de la Cuciur de catre un sobor de preoti onesteni, care l-au avut in frunte pe PS Ioachim Bacauanul, Arhiepiscopul Romanului si a Bacaului. Este de mentionat faptul ca la slujba de binecuvantare a acestui moment, in care ierarhul plaiurilor bacauane s-a rugat pentru “trimiterea harului sfant, cu daruirea puterii cea inchinatoare spre departarea patimilor, spre folosul oamenilor si a animalelor” , pe pomelnicul citit de fetele bisericesti prezente la acest eveniment erau trecuti “Felix, Aurel, Ion, Tereza” (prenumele usor de recunoscut al sefilor de la RAJA Constanta) iar “pentru efortul depus ca onestenii sa aiba o apa curata”… directorul general al RAJA, Felix Stroe, a primit “un trofeu al recunostintei”. Arhiepiscopul Romanului si al Bacaului, Ioachim Bacauanul a marturisit: “Am savarsit aceasta slujba de sfintire pentru lucrul esential, care este apa – izvorul de apa curata si buna izvoratoare de binecuvantare si har! In istorie au fost mai multe drumuri esentiale, al sarii – cand sarea avea valoarea aurului, al petrolului, al pelerinilor – ce misca o parte si alta a lumii, unde erau sfintii! Eu nu sunt un profet ci un slujitor al Domnului, dar sa nu se transforme drumul apei! Fara apa este foarte greu; ea aduce stricaciuni dar cand este trimisa de Dumnezeu aduce fertilitate si bunastare, pentru fiintarea noastra pe pamant. Aici la Onesti s-au statornicit investitii prin straduinta acestei firme din Constanta si Duhul Sfant sa acopere permanent si sa salasuiasca de a nu lipsi apa niciodata din acest municipiu!”
In cadrul acestui eveniment, care a avut loc la Gospodaria de apa de la Cuciur, au fost prezentate concluziile privind starea tehnica a infrastructurii de apa si canalizare, a instalatiilor tehnologice, echipamentelor functionale si a dotarilor prin care se realizeaza serviciul public de alimentare cu apa si canalizare in municipiul Onesti. Felix Stroe, directorul general al SC RAJA Constanta, a mentionat:”speram ca in 2 – 3 ani Onestiul sa devina ceea ce ne dorim cu totii- «Perla Moldovei», in ceea ce priveste calitatea apei!” Fiind prezentat la acest bilant si stadiul implementarii programului de investitii cu fonduri europene, pe care aceasta firma si le-a propus a le realiza la Onesti, s-a desprins ideea ca “in luna iulie s-au intocmit documentele de atribuire a contractelor de lucrari, acestea regasindu-se de la 18 august pe SEAP. Pana la mijlocul lunii octombrie vor fi atribuite contractele de consultanta. Incepand cu luna martie a anului 2018 vor fi sapaturi pe strazile Onestiului, pe intreaga perioada de executie a lucrarilor si locuitorii municipiului trebuie ca sa inteleaga ca sunt diferite situatii ce trebuie sa fie luate in calcul. Preocuparea noastra este de a executa lucrarile intr-un ritm deosebit dar mai devreme de decembrie 2019 este imposibil de a se finaliza aceste lucrari! Ne straduim ca sa realizam un sistem performant, modern, de apa si canalizare! Acest sistem se va extinde si in zonele unde acum nu este apa potabila in municipiu si dorim ca sa realizam si o retea de depozitare si de tratare a apei , cu constructia unei statii de epurare care sa fie prima din Romania cu tehnologia «membrane!» Aceasta este o tehnica ce confera pentru apa uzata conditii de tratare si varsare in Trotus fara riscuri de contaminare si agenti patogeni. In Ungaria este o fabrica de membrane, care s-a specializat in acest domeniu si este si pentru noi «un pionierat» , pentru a aduce in Romania ceea ce este mai modern. Din fonduri proprii RAJA va investi in mentenanta si va presta un serviciu de calitate”.
Redeventa…
Este de notat faptul ca in privinta SC RAJA Constanta, Consiliul Local Onesti a adoptat recent o hotarare. Astfel, la sfarsitul lunii august consilierii locali onesteni au prelungit termenul de actualizare a listei bunurilor din domeniul public si privat al municipiului, aferente sistemului public de alimentare cu apa si canalizare, concesionate RAJA Constanta prin Contractul de delegare a gestiunii serviciului public. Acest termen a fost prelungit cu noua luni, fapt ce face ca analiza situatiei bunurilor din domeniul public si privat al Onestiului ce au fost concesionate RAJA Constanta sa aiba loc in mai 2018, la implinirea unui an de la preluarea, de catre firma constanteana a serviciului public de alimentare cu apa si canalizare din municipiul de pe Trotus. La adoptarea acestei hotarari consilierul local Gheorghe Ene (PNL) a mentionat ca “RAJA Constanta contesta modul de calcul a redeventei pe care trebuie ca sa o plateasca municipalitatii onestene, evidentiind si faptul ca unele bunuri au durata de folosire depasita”. Consilierul juridic Daniel Spanu, secretarul municipiului Onesti, a confirmat ca “sunt niste lucruri asupra carora comisiile Consiliului Local si RAJA Constanta nu au reusit sa se puna de acord dar in viitoarele noua luni speram sa se gaseasca solutii. RAJA Constanta trebuie sa plateasca redeventa pana la 30 mai 2018″. Referitor la aceste lucruri reprezentantii firmei constantene au declarat la bilantul prezentat la Gospodaria de apa:”Redeventa nu se schimba, este un contract intre municipiul Onesti si operator si cuantizeaza beneficiul pe care municipiul l-ar realiza daca ar presta acest serviciu. Redeventa este folosita pentru dezvoltarea sistemului si operatorul trebuie sa constituie un fond de dezvoltare a investitiilor cat si un fond de garantare a acestor investitii”. Punandu-se in discutie si problema pierderilor, a fost evidentiat faptul ca “orice operator ia in calcul 5 la suta pierderi. In Franta este stabilita o componenta (in procente) pentru pierderi fizice (sparturi, golirea retelei) dar si pentru pierderi comerciale (furturi, probleme ce tin de beneficiar dar si de operator). Pentru idendificarea furturilor RAJA Constanta are un sistem pe care l-a perfectionat foarte mult. Noi asiguram acest serviciu la nivelul de pretentie al fiecarui om, in conditiile secolului XXI. Acest serviciu trebuie sa fie platit si avem Directia Juridica bine organizata din punct de vedere al contractelor si a recuperarii sumelor de bani. Avem in vedere si reducerea pierderilor prin o serie de activitati tehnice (cu implementarea unui sistem electronic de monitorizare a functionarii sistemului de apa si canalizare).
Cuvantul primarului municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc la aceasta intalnire a fost unul “al unui invingator”, ce nu a mai luat in seama conditiile concrete in care RAJA Constanta a ajuns la Onesti si nici… modestia de lider a autoritatii locale . “Primarul Onestiului trebuie sa vorbeasca prin fapte si realizari si nu prin vorbe goale! Este cel mai important proiect realizat din mandatul meu de primar, cu care ma mandresc si care va ramane in istoria municipiului Onesti! Acest proiect este pentru Onesti, pentru locuitorii municipiului ce au suferit de lipsa apei potabile! Nu ma imbat cu apa rece, sunt un om foarte realist si stiu ca lucrurile importante se fac cu multe, multe sacrificii”, a mentionat Nicolae Gnatiuc, exprimandu-si bucuria ca “RAJA a reusit sa demonstreze ca va face tot ceea ce si-a propus, sa faca servicii de calitate pentru toate exigentele. Tot ce se face se realizeaza cu mult efort, cu efortul propriu al companiei si in urmatorii doi ani se vor finaliza investitii de 50 milioane de euro!” Ar fi de notat faptul ca primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc a manifestat un mare entuziasm la situatia actuala cu apa potabila si cu canalizarea in municipiul Onesti, care … inca nu are o a doua sursa de apa iar opririle accidentale de la CRAB aduc onestenilor acelasi “vechi infern”! In plus, edilul – sef al Onestiului, in inflacararea cuvantului sau, da impresia ca locuitorii municipiului de pe Trotus nu au nici o sugestie in privinta apei si a canalizarii, desi acestea “incep sa curga!” Si inca un amanunt: tocmai la finalul intalnirii de pe dealul Cuciur primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc a mentionat doua fapte evidente:”Pentru a sustine problema apei potabile in municipiu, in iarna acestui an, comunitatea a pierdut 30 de miliarde de lei vechi – bani cu care puteam face ceva util! Acum lucrurile merg intr-o directie buna, pentru ca Onestiul nu se regasea niciunde in Master Planul judetului Bacau!” Dincolo de aceasta remarca, acum cand “apa nu are culoare politica”, faptul evidentiat de primarul Nicolae Gnatiuc nu se datora … PSD-ului? (ce conduce de ani de zile judetul Bacau)… Asa ca o simpla intrebare…
Directorul general al RAJA Constanta, Felix Stroe a tinut ca sa evidentieze faptul ca “a fost o provocare a noastra cu timpul pentru a realiza tot ceea ce ne-am propus. Onestenii au apa 24 de ore din 24 dar sistemul de apa si canalizare este intr-o stare precara. Acum, dupa munca multa in trei schimburi, avem o Gospodarie de apa retehnologizata, cum trebuie ca sa aiba fiecare municipiu. Am investit in aceasta reabilitare a Gospodariei aproape 19 miliarde de lei vechi. Din fonduri proprii am reabilitat si cladirea administrativa a Centrului zonal, municipiul Onesti necheltuind nici un leu pentru investitiile la apa si canalizare. In mod indirect, contribuim astfel la bugetul local!” Mentionam ca la aceasta intalnire au fost prezenti Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna (care a afirmat ca “orasul se confrunta cu cele mai multe procese cu operatorul de apa si canalizare, CRAB si nu cred ca asa este o metoda concreta de lucru”) si Victoria Iulisca, primar al comunei Pargaresti.
Onesti Expres
Foto: Adda Pricope
#1 : 28/09/2017, 19:22