Municipiul Onesti risca sa piarda peste 33 de milioane de euro de pe urma conflictului dintre edilul Emil Lemnaru si operatorul de apa local privat Apa-Canal SA Onesti, patronat de Ovidiu Budeanu. In proiectul de modernizare a retelei de apa si canalizare din judetul Bacau, finantat cu fonduri europene, a fost inclus si Onestiul, desi aici functioneaza inca operatorul privat Apa-Canal SA. Autoritatile onestene si societatea Apa-Canal trebuie sa ajunga la intelegere. Fie societatea privata va fi cumparata de municipalitate si atunci se poate realiza investitia cu banii de la UE, fie modernizarea retelei de apa si canal se va face in Onesti exclusiv pe banii actionarilor de la Apa-Canal SA. Intre primarul Emil Lemnaru si omul de afaceri Ovidiu Budeanu au avut loc mai multe conflicte pe marginea functionarii operatorului de apa local. Hotararile Consiliului Local privind delegarea serviciului de apa si canal catre operatorul judetean Apa Serv au fost contestate si anulate de actiunile in contencios ale SC Apa-Canal SA. Si fuziunea dintre Apa Serv si Compania de Apa si Canal (fosta RAGC Bacau) pentru formarea operatorului aCompania Regionala de Apa si Canal” (CRAP) a fost contestata la Oficiul pentru Registrul Comertului. Proiectul european care se va realiza in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitara Bacau (ADIB) este in impas. Institutia Prefectului a luat decizia medierii conflictului pentru obtinerea unei solutii legale.
Statul ii recunoaste dreptul, Onestiul refuza
Municipiul Onesti are operator privat de apa si canal din 1998. Societatea Apa-Canal s-a infiintat in urma privatizarii fostei Regii Autonome de Gospodarie Comunala Onesti, devenita prin reorganizare, SC Onedil. Actiunile detinute de stat prin FPS au fost vandute prin licitatie, fapt consfintit de OUG 88 din 1997. Societatea Onedil s-a aflat in subordinea Consiliului Judetean pana la privatizare. Actuala SC Apa-Canal SA este detinuta in proportie de 70% de omul de afaceri Ovidiu Budeanu, 12% apartin SIF Moldova iar restul actiunilor se impart intre cei 180 de salariati ai Apa Canal SA. Societatea privata a preluat atat obligatiile, cat si drepturile si patrimoniul fostului operator de apa. aAm platit in 1998, pentru actiuni, 20 de miliarde de lei. 18 miliarde au fost incasati de bugetul local. Prin privatizare, statul imi recunoaste dreptul de functionare”, afirma actionarul majoritar Ovidiu Budeanu. Societatea Apa Canal SA se bazeaza pe OUG 88/1997, prin care s-a parafat privatizarea, pentru dreptul de a efectua servicii de utilitate publica in Onesti. Odata cu privatizarea SC Onedil, actionarii au primit dreptul expres de a efectua servicii de apa canal catre populatia onesteana. In ciuda acestor aspecte, atat primarul Emil Lemnaru, cat si consultantul implicat in implementarea proiectului considera ca dreptul de functioare a SC Apa Canal SA a expirat, situatie bazata pe lipsa contractului de concesiune. Emil Lemnaru a refuzat sa incheie un contract cu Apa Canal SA, pentru concesionarea domeniului public de tevi si canal. Situatia, cel putin ciudata, scoate in afara legii atat functionarea SA Apa Canal SA, cat si Primaria Onesti, care poate da socoteala pentru faptul ca nu a concesionat serviciul si nu a incasat bani pentru folosinta spatiului public.
Actiunile autoritatilor locale ar putea duce la pierderea fondurilor si la pagube pentru statul roman
Omul de afaceri Ovidiu Budeanu a actionat in instanta, in contencios administrativ Consiliul Local Onesti pentru o hotarare prin care serviciul de apa si canal era dat catre Apa Serv, desi prin continuitate Apa Canal SA efectueaza servicii fata de mii de consumatori onesteni, inclusiv firme si institutii. Concomitent a fost atacata si fuziunea dintre Compania de Apa Bacau si Apa Serv. Budeanu afirma ca daca vor incerca sa treaca peste afacerea pe care o detine, daca nu vor lua in considerare dreptul de a furniza servicii onestenilor, va sesiza cele mai inalte institutii din Romania si UE. aFata de acest abuz, fata de incalcarea proprietatii private, voi sesiza Presedentia Romaniei, Guvernul dar si forurile UE. Daca vor sa faca operator regional de apa, atunci sa-l faca legal. Europenii aloca bani pentru modernizarea retelelor de apa doar daca operatorii sunt 100% publici. Apa Canal este operator privat si are dreptul sa functioneze in Onesti”, afirma Ovidiu Budeanu, patronul SC Apa Canal SA. Problema exietentei unui operator privat este recunoscuta si la nivelul Apa Serv. Trebuie respectat cadrul legal roman si al UE si abia apoi sa fie accesate fondurile europene. Ramane de elucidat in precis natura proprietatii in casul societatii care prsteaza servicii fata de onesteni.aIn acest proiect cu finantare europeana, de la POS Mediu, in care suntem implicati, nu sunt acceptati operatorii privati. E o problema mare la Onesti, care ar putea duce la pierderea fondurilor. Exista un risc pentru intreg proiectul. Trebuie sa se ajunga la o intelegere legala”, ne-a declarat Petre Haineala, directorul general al Apa Serv. Actionar in cadrul Apa Canal SA este si Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova. Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova atentioneaza asupra riscului de incalcare a proprietatii private. aLa Onesti intampinam probleme de interpretare a cadrului legal. Este important sa se inteleaga rolul acestei societati in privinta unor servicii de calitate. Urmarim protejarea intereselor private, a drepturilor actionarilor. Noi asteptam cu interes sa participam la o intalnire pentru luarea unei decizii corecte”, a afirmat Costel Ceocea.
Intre Primaria Onesti si Apa-Canal nu exista contract pentru servicii
Punctul slab al societatii Apa Canal SA dar si locul in care Primaria Onesti este in afara legii este lipsa unui contract de concesiune. aAr fi trebuit sa am un contract de concesiune. Dar primarul nu a vrut, mi-a spus ca nu pot sa-l oblig sa semneze. E treaba Curtii de Conturi sa verifice de ce nu a luat bani pentru folosinta retelelor”, a mai adaugat Ovidiu Budeanu. Primarul Emil Lemnaru a refuzat sa faca comentarii fata de aceasta situatie. aNu au contract, nu mai au drept sa functioneze”, a afirmat edilul.
Vlad Penescu, consultantul care implenteaza institutional proiectul de modernizare a retelei de apa vede doua probleme. La Onesti avem de a face cu un vid in privinta aplicarii legii, deoarece o societate care foloseste si obtine profit de pe folosinta spatiului public, nu plateste nimic fata de primarie. Pe de alta parte, tocmai lipsa contractului de concesiune ar putea scoate din joc Apa Canal SA. Cu alte cuvinte refuzul de a semna contractul reprezinta un act de premeditare pentru atribuirea unei terte parti a contractului. aEu nu vad o problema acolo. El (Apa Canal SA) functioneaza fara o baza contractuala cu municipalitatea. Eu nu stiu cum este posibil asa ceva, e treaba primariei. Oricum, problema s-a discutat la Ministerul Mediului, atata timp cat nu exista un contract de delegare a serviciului de apa si canal, nu avem ce discuta”, ne-a precizat Vlad Penescu, consultant european Mott MacDonald UK, firma implicata alaturi de ILF Ingineering in implementarea investitiei.
Edilul municipiului Onesti a afirmat o pozitie similara. aNoi respectam niste directive europene. Etapa Apa-Canal s-a terminat. S-au inchis litigiile. Acum vom avea operator regional de apa, subordonat ADIB. Au fost discutii la Bucuresti, la Ministerul Mediului, am discutat cu juristii, nu sunt probleme. Operatorul trebuie sa inteleaga ca e timpul sa dea inapoi bunul autoritatii locale”, a precizat Emil Lemnaru, primarul municipiului Onesti.
Investitii de 4 milioane de euro in Apa-Canal Onesti pentru respectarea acordurilor de mediu
Ovidiu Budeanu afirma ca ar putea investi singur 4 milioane de euro, pentru respectarea programului de mediu. Operatorul de apa si canal a derulat deja mai multe investitii in acest sens, obtinand de la ministere toate licentele necesare functionarii. aDaca va fi cazul, ma voi asocia cu o societate din strainatate si voi face ca serviciile oferite onestenilor sa fie de cea mai hbuna calitate. Vom respecta toate cerintele de mediu”, a promis Budeanu. In tari precum Cehia sau Polonia serviciul de furnizare a apei este apanajul societatilor private. Acestea se asociaza si primesc bani de la UE pentru modernizarile necesare. In Romania situatia este alta, existand premisa privatizarii serviciului, la nivel national, peste 5 ani, in conformitate cu unele acorduri semnate la nivelul Uniunii Europene.
Institutia Prefectului se va implica in solutionarea problemei
Institutia Prefectului va organiza curand o intalnire intre toti factorii implicati in realizarea Companiei Regionale de Apa si Canal (CRAP) din cadrul ADIB. Din proiectul de 118 milioane de euro, prin care se vor moderniza o parte din retelele de apa si se vor monta noi statii de epurare, s-ar putea pierde 33 de milioane de euro, suma aferenta zonei Onestiului. [ad#stire] 15 milioane de euro va costa statia de epurare de la Jevreni. Prefectul Claudiu Balan a aflat starea de lucruri existenta in Onesti: aMi s-a adus la cunostinta aceasta problema. Cat de curand voi organiza o intalnire cu toate partile implicate pentru gasirea unei solutii”, a spus Claudiu Balan.
Mircea Merticariu