Timp de cateva zile din saptamana trecuta Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci” din Onesti a imbracat haine de sarbatoare la o manifestare cultural – sportiva asteptata cu mult interes de elevi si de cadrele didactice. Este vorba de desfasurarea manifestarii Zilele Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci”, care in acest an au avut “aureola” a doua evenimente: 42 de ani de la infiintarea acestei institutii de invatamant si 50 de ani de la nasterea Nadiei Comaneci, marea glorie a gimnasticii mondiale. La celebrarea acestor evenimente, desfasurata la Aula Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, au participat prof. Teodora Craus, inspector general adjunct la ISJ Bacau, institutie de la care au fost prezenti si profesorii inspectori Anca Constantinescu, Nicoleta Iftimiu, Anca Rafiroiu si Emil Ganea (inspector teritorial). De asemenea, au participat fosti directori si profesori ai Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci” (intre care prof. Gheorghe Brasoveanu si Anca Miron – fosta diriginta a Nadiei Comaneci), invitati si un grup numeros de elevi. Emotiile participarii la acest eveniment au avut o calda sobrietate la prezentarea de catre prof. Bogdan Romandas, directorul Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci” a tuturor invitatilor prezenti. Interpretarea “Imnului” colegiului si a unor melodii pline de candoare au creat atmosfera insufletitoare si plina mereu de caldura, cu care se caracterizeaza colectivul de elevi si profesori de la “Nadia Comaneci” (cum spun cu multa admiratie onestenii). Aceste melodii au fost interpretate de catre o formatie corala dirijata de prof. Alina Coitu (formata din elevi ai colegiului). La ceas aniversar, prof. Bogdan Romandas a mentionat: “Sunt clipe pe care fiecare dintre noi le traim intr-un singur gand. Anul 1969 a fost anul decisiv in care in municipiul Onesti si-au dat intalnire primii specialisti in gimnastica din tara, intre ei aflandu-se prof. Mihai Ipate, Maria Simionescu si multi altii. La 15 septembrie 1969 un numar de 180 de eleve, ce isi doreau sa devina gimnaste, au trecut pragul acestei institutii de invatamant, intre ele fiind si Nadia Comaneci, ea marturisind ca a fost adusa aici de mama ei «pentru a gasi un debuseu marii energii pe care o aveam». De la Scoala Sportiva Petrosani au venit si antrenorii Marta si Bela Karoly, aici formandu-se cea mai puternica scoala de gimnastica din tara. Miracolul de la Onesti a devenit miracolul nostru si trebuie sa ducem mai departe flacara succeselor la acest colegiu ce poarta azi numele Nadiei Comaneci”.
Gloria Nadiei Comaneci
Prof. Teodora Craus, de la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, a mentionat: “Ascultand Imnul scolii mi-am dat seama ca iubitorii gimnasticii au ajuns sa invete Imnul national al Romaniei prin marile performante realizate de gimnastele ce au fost eleve ale acestui colegiu. Astfel, ei puteau recunoaste oricand Imnul Romaniei. Vorbind despre modelele din viata cred ca Nadia Comaneci este cel mai bun exemplu in acest sens. Imi aduc aminte cu amaraciune de exclamatia comentatorului sportiv Cristian Topescu, ce declara ca la Moscova, Nadiei i-a fost furata medalia de aur, atunci arbitra Maria Simionescu incercand sa aduca normalitatea. Si de pe a doua treapta a podiumului la Moscova, Nadia Comaneci a putut zambi… Ea, pentru echipa Romaniei, a urcat la paralele si cand avea palma crapata… Nadia Comaneci a insemnat intotdeauna seriozitate si foarte foarte multa munca. Cu nota 10 obtinuta la Olimpiada de la Montreal, Nadia Comaneci a daramat toate statisticile. Poti avea rezultate deosebite atunci cand iti doresti sa castigi. Sa fiti «oameni de echipa» si cu siguranta performantele vor veni, pentru a fi un exemplu pentru toti dintre noi”. Cuvinte la fel de frumoase despre marea gimnasta Nadia Comaneci a exprimat si prof. inspector Anca Constantinescu. Desi “invinsa” de o raceala, ea a mentionat: “Este dificil sa cuprinzi in cateva cuvinte atata viata, in ceea ce o priveste pe Nadia Comaneci. Ea ne reprezinta ca un etalon, este un model in ceea ce priveste omul dar si un ideal… Prin profesorii ce pasesc azi portile colegiului am curajul ca sa afirm ca Nadia Comaneci si-a lasat urmasi de nadejde la aceasta institutie de invatamant. Cine poate sfinti un loc, pentru ca oamenii fac acest lucru? Eleva a acestui colegiu, Bianca Marin duce mai departe faima Onestiului si a judetului. Sa o felicitam, pentru ca ea duce povestea mai departe! Nu traim in zadar! Suntem un fel de intemeietori, asemenea Mesterului Manole; orice lucru solicita sacrificiu!” Prezenta la colocviul Zilelor Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci”, prof. Nicoleta Iftimiu a tinut sa remarce: “Ne aflam plasati in acest spatiu onestean, numit fara nicio rezerva sacru, fiind ancorati in cel al universalitatii. Cu acest nume al Nadiei Comaneci au pasit romanii in universalitate. Purtam cu noi si in noi limba pe care o vorbim si acest fapt este o stare de gratie, in spatiile celeste si rarefiate ale spiritului. Sprijinindu-te pe propria limba, te sprijini pe propria ta tara si la acest colocviu al gandurilor putem spune: «ferice de o asemenea comunitate!»”
In spatiul atat de ingust dintre catedra si banca, dar atat de incarcat de vraja, este un prilej sa aducem si noile roade: eleva Bianca Marin a obtinut in acest an locul I la Olimpiada Internationala de Limba Romana si Comunicare, aceasta performanta conducand-o la promisiune, la spiritul care face ca numele Colegiului «Nadia Comaneci» sa fie rostit pe intreg pamantul! In timp ce prof. Emil Ganea a urat elevilor si cadrelor didactice “sanatate si sa aiba puterea de a alege din noianul de lucruri care vor veni doar ceea ce este frumos in viata”, prof. Anca Rafiroiu a evidentiat faptul ca “Gloria Nadiei Comaneci se pastreaza peste ani iar conducerea colegiului care-i poarta numele marii gimnaste insufla un suflu nou, pentru realizarea de lucruri deosebite. Toate momentele de glorie ale acestui liceu sunt astfel continuate!” Un cuvant emotionant a rostit si eleva Bianca Marin, presedinta Consiliului Elevilor la acest colegiu onestean (care a primit din partea conducerii institutiei un certificat de apreciere pentru rezultatele deosebite obtinute in anul scolar 2010-2011). Dand glas unor puternice sentimente Bianca Marin a mentionat ca “la Colegiul Sportiv «Nadia Comaneci» aflam ce am fost, ce suntem si mai ales ce vrem sa fim. Suntem si noi o floare distincta intre scolile judetului Bacau contribuind ca acesta sa urce pe noi trepte in domeniul invatamantului”. Acestor ganduri rostite cu bucuria trairii momentului deosebit de aniversare ale colegiului sportiv onestean li s-au rasfrant cu trairile adunate de-a lungul a multor ani cuvintele profesoarei pensionare Anca Miron, fosta diriginta a Nadiei Comaneci). “Aceasta mare gimnasta isi respecta pozitia pe care o ocupase si aspira mereu la mai mult. Ea era deosebit de sobra iar la inceput era foarte uimita ca lumea doreste ca sa o cunoasca. Atunci invata ceea ce este celebritatea! Dupa concursurile de la care se intorcea cu noi performante sportive si mari succese, marturisea: «Toti ochii erau pe mine, nu puteam sa gresesc!» Nadia ramane Nadia! A avut prestanta, demnitate si a reprezentat Romania cu mult succes in lume!”, a declarat prof. Anca Miron. Prof. Ioana Adobricai, ce a activat multi ani la Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci”, realizand (in colaborare cu prof. Maria Pop) si monografia “Istoria unui liceu. Liceul unei istorii”, a evidentiat faptul ca “Onestiul si intreaga zona traiesc prin numele Nadiei Comaneci si avem o repetabila povara de a fi demni de numele acestei mari gimnaste. Exemplul sau este ca a transformat numele in renume, reusind ca sa surclaseze pe cele mai bune gimnaste ale momentului si sa puna in dificultate calculatorul la obtinerea primei note de 10 la Jocurile Olimpice. Ea mai primise in concursurile bilaterale si trilaterale de gimnastica note de 10, unele concursuri avand loc in SUA”. Prof. Ioana Adobricai a adresat un frumos indemn si elevilor colegiului: “Invatand, puteti completa lista premiantilor, frumos impodobita de catre Bianca Marin!”
Manifestarile cuprinse in cadrul Zilelor Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci” au mai cuprins premierea, de catre prof. Adrian Sava Oancea (director adjunct), a castigatorilor mai multor activitati si concursuri desfasurate precum si o demonstratie de gimnastica. Gimnastele colegiului au bucurat invitatii prezenti dar si pe colegii lor de scoala cu o splendida demonstratie sportiva si cu un dans al majoretelor. La realizarea acestor momente sportive au contribuit profesorii Daniel Nistor, Carmen Ruja, Aurica Nistor, Tabita Trandafir si Mirela Tufa. Intre gimnastele care au evoluat a fost si marea speranta a gimnasticii onestene, Mirela Nicoleta Gradinaru, castigatoare recent a primului loc si a medaliei de aur la barna la Campionatul national de gimnastica ce a avut loc la Focsani.
Ion Moraru