Sfintele Pasti reprezinta cea mai importanta sarbatoare din viata crestinilor, prin miracolul si minunea cea mare a Invierii lui Iisus Hristos, cu atat mai mult cu cat ea apartine primaverii- anotimpul reinoirii, al renasterii naturii, al purificarii sufletesti si al inseninarii spirituale. Este momentul in care intreaga familie, cu mic, cu mare, participa la pregatirile traditionale ce includ si ritualul / obiceiul deja impamantenit al vopsitului oualor. Caci “oul” simbolizeaza reintinerirea, primavara. Mai simbolizeaza insa si mormantul lui Iisus Hristos, un invelis care ascunde viata la interior si care e deschis cand ouale sunt ciocnite. Credinciosii insotesc acest gest cu marturisirea celei mai importante afirmatii a religiei crestine “Hristos a Inviat!”, confirmata de interlocutor prin formula “Adevarat a inviat!”.
Astfel colectivul Colegiului Sportiv “Nadia Comaneci”, elevi si profesori deopotriva, in perioada 26 – 30.03 2018 – in sirul activitatilor cuprinse in “Saptamana altfel”- a participat la transmiterea acestui obicei. In acest sens , in cadrul scolii noastre s- a desfasurat un atelier de creatie pe tema “Traditii pascale de 100 de ani”, activitate ce face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat “Si eu pot” avand ca si coordonator pe doamna profesoara Mihaela Paic. Aceasta activitate a avut ca scop principal descoperirea frumusetilor pascale, pastrarea obiceiurilor si credintelor specifice spiritualitatii romanesti dimpreuna cu dezvoltarea imaginatiei si creativitatii, a deprinderilor tehnice de modelaj si pictura.
Activitatea cu aceasta tema nu este noua pentru elevii scolii noastre, ea desfasurandu-se pentru prima data in anul 2010. Insa de fiecare data s-a urmarit o extindere a acesteia in doua directii: pe de o parte de la an la an s-au abordat noi tehnici de ornamentare / decorare, iar pe de alta parte activitatea s-a desfasurat uneori si in parteneriate cu scoli precum Scoala Gimnaziala “Ghita Mocanu”, Colegiul National “Dimitrie Cantemir”, Scoala Gimnaziala din Deleni si Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”. In acest an, profesorii care au facut parte din echipa de proiect, pe langa tehnicile abordate in anii anteriori – tehnica inconderii oualor, a pictarii acestora cu tempera, decorarea prin folosirea tehnicii quiling si a crosetului, au initiat elevii si in tehnica servetelului. O alta sectiune a atelierului nostru a vizat realizarea de felicitari, desene, afise si picturi pe lemn. Activitatea elevilor s-a materializat intr-o expozitie gazduita de Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” careia, pe acesta cale, ii multumim din tot sufletul pentru amabilitatea si deschiderea de care a dat dovada de fiecare data cand am avut nevoie. Pentru iubitorii de frumos si traditie, exponatele pot fi admirate la biblioteca onesteana pana la jumatatea lunii aprilie.
Daca ar fi sa tragem o concluzie, cele mai potrivite in acest sens sunt cuvintele coordonatoarei de proiect, prof. Mihaela Paic: “In calitate de coordonator al acestui proiect educational, pot spune ca sunt multumita de activitatile desfasurate. Dar multumita nu este un termen care sa exprime intocmai starea mea de spirit. Aceasta activitate a fost dedicata traditiilor pascale, deci sarbatorii Invierii Domnului Iisus pe de o parte si sarbatoririi Centenarului Marii Uniri, pe de alta parte. Cred ca inviata (pastrand proportiile celor doua evenimente si a situatiei, desigur!) ar fi termenul potrivit. Mai bine spus m-am redescoperit pe mine si pe alte colege ale mele, dar si multi elevi de-ai nostri. Acum nu-i mai vad doar ca profesori-colegi sau elevi, ci ca pe niste artisti entuziasti. Bucuria mea ar fi deplina sa stiu ca toti participantii la aceste activitati imi impartasesc sentimentele. Cu fiecare editie devenim mai buni, mai talentati, mai implicati si mai priceputi, dar nu in ultimul rand…mai buni prieteni! Deci, nu pot sa spun decat: MISIUNE INDEPLINITA!”
“Misiune indeplinita!” pot spune si prof. Alina Coitu, bibliotecar Adriana Valcov, prof. Adina Vrincianu, prof. Maria Cercel, prof. Radu Vasile Bogdan, inv. Elena Racos, inv. Mihaela Preda, laboranta Cristina Stoica si alti membri ai echipei de proiect. Tuturor felicitari!
Prof. Alina Coitu, Colegiul Sportiv “Nadia Comaneci” Onesti