In “ziua imparateasca pentru Imparatia Cerurilor a Nasterii Maicii Domnului, ce a plecat dintre noi sa fie in dreapta fiului sau, a Mantuitorului Isus Hristos, a fost adusa multumire lui Dumnezeu, in dorinta ca sa primeasca tot ce a avut in randuielile sale, pentru noi si sa o aseze pe Maica Domnului in centrul atentiei noastre. Aceasta zi este una a iubirii. Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu a fost fericita, fiind aleasa pentru acest lucru si a constientizat marea dimensiune a fintei ei. Se cuvine sa multumim lui Dumnezeu ca o fericim prin creatia unei minti pe Maica Domnului Platitera (ce cuprinde totul). Maica Domnului, intr-o frumusete aparte e prezentata in icoanele clasice pe care le avem in biserici spre care alergam lacrimand si pentru care ne bucuram. Frumusetea Maicii Domnului este una din frumusetea absoluta, de nedescris”. Aceste cuvinte pline de evlavie crestina au fost rostite de parintele protopop Constantin Alupei, de la Protoieria Onesti in spatiul expozitional plin de caldura sufleteasca al Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, unde a avut loc vernisarea expozitiei de icoane “Maica Domnului – Prea Curata Fecioara Maria”. La vernisajul acestei expozitii parintele protopop Constantin Alupei a adus o icoana, originara din Onesti, ce a fost “realizata de mana purtata de catre un inger”, dupa marturisirea sa. “Este o icoana ce a colindat intreaga lume, fiind adusa in anul 1997 de biserica romano – catolica din municipiu. Frumusetea pe care o arata aceasta icoana este o particica din frumusetea pe care o are Maica Domnului in vesnicie. Ferice de cine stie sa iubeasca frumusetea adevarata, linistea, curatenia, puritatea, intelepciunea – tot ceea ce se desprinde din iubirea absoluta. Maica Domnului s-a supus intru totul voiei lui Dumnezeu, azi fiind dupa hotarele intelegerii noastre. Cu alesele ei binecuvantari, Maica Domnului este mijlocitoarea gandurilor noastre”, a mai mentionat preotul Constantin Alupei.
Sub aura acestor cuvinte duhovnicesti prof. Elena Serbu, director al Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”, a prezentat pe cei care au realizat lucrarile expozitiei: Ecaterina Ardeleanu (la 90 de ani, decana de varsta a expozantilor), Catalin Ardeleanu, Diana Nicoleta Gradinaru, Nicolae Gradinaru, Ionut Savin, Ghita Teaca si Mihai Zarzu.
Referinte si marturisiri
Prezentand “fisele de creatie” ale autorilor, prof. Elena Serbu a accentuat cateva lucruri, mentionand: “Catalin Ardeleanu (nepotul venerabilei pictorite Ecaterina Ardeleanu), desi este mecanic de locomotiva la Rafo, in urma cu 15 ani a fost «contaminat» cu crezul artistic de a realiza lucrari deosebite de arta iar expozitiile sale deschise la biblioteca onesteana au fost adevarate revelatii. Tema inepuizabila i se pare a fi icoana si a realizat si troite la Radeana, Negoiesti, Gura Vaii si Garbovana, avand un proiect deosebit si pentru spatiul din fata Bibliotecii Municipale «Radu Rosetti». La Ionut Savin observam ca parcursul sau profesional merge paralel cu cel al bibliotecii onestene, participand aici cu mai multe expozitii. El are o capacitate de a coagula energie si de a empatiza cu colegii de breasla. Are talentul sa-i aduca in puncte comune, sa rezoneze. Sotia artistului este un catalizator ai energiilor sale, o valenta in plus prin extragerea lucrurilor pozitive din personalitatea sa. Ghita Teaca imparte roadele adevaratei bucurii artistice, prin realizarea de tablouri cu biblioteca onesteana. Aici a avut deschisa o expozitie de icoane pe sticla la aniversarea a 50 de ani de viata si 25 de ani de activitate pe taramul artei plastice. Pictorul Mihai Zarzu are realizate peste 4200 de lucrari, ce au fost expuse pe mai multe continente (tablouri ale sale fiind prezente in 28 de tari ale lumii). Fisa sa de creatie onoreaza un artist plastic de prestigiu si ne bucura si pe noi prin faptul ca este un prieten devotat al bibliotecii”.
Publicul prezent la vernisajul acestei expozitii, obisnuit cu atmosfera de la astfel de manifestari expozitionale, a avut surpriza de a se intalni cu Diana Nicoleta Gradinaru, studenta la Arte Plastice in Marea Britanie, “un crucisator ce despica undele acestui taram al frumosului artistic, nu numai cu candoare dar si cu profunzime”. Prezentata in cuvinte expresive de catre Doina Bruma (care cunoaste zamislirea talentului Dianei de cand activa la prestigiosul cerc de desen la Scoala “Ghita Mocanu”, ea a vorbit celor prezenti despre faptul ca “in toate religiile lumii, icoanele creeaza un minialtar. Realizarea unei icoane este un lucru foarte simbolic dar si un pasaport fantastic”. In timp ce Catalin Ardeleanu a adus multumiri celor care ii apreciaza aceasta nobila munca, Ionut Savin a mentionat ca “expozitia se constituie ca o manifestare de suflet. Lucrarile sunt realizate intr-un amalgam de tehnici, de la icoane pe sticla la icoane pe lemn, toate foarte bine realizate, ce se completeaza reciproc”. Pictorul Mihai Zarzu a marturisit ca a realizat multe icoane pe care le-a donat “din suflet, pentru suflet” iar Nicolae Gradinaru, coplesit de emotiile acestui vernisaj ce i-a oferit bucuria de a expune icoanele realizate alaturi de cele ale fiicei sale, Diana Nicoleta, a declarat:
“Traim intr-o lume in care normalitatea este un lucru din ce in ce mai rar. Cararea vietii ne ofera urcusuri si coborasuri, bucurii si necazuri. Obositi si impovarati, avem nevoie de un popas pentru a putea merge mai departe. Icoana este hrana spirituala de care avem nevoie, e o marturisire a credintei ortodoxe”. Mentionam ca aceasta expozitie a avut ca decor obiecte vechi din zona satului Negoiesti, aranjate cu mare grija si cu multa dragoste de catre Violeta Ardeleanu. Expozitia de la Onesti, la care fotograful Doru Munteanu a evidentiat faptul ca icoanele infatisand pe Maica Domnului sunt cele mai numeroase in iconografia bizantina, a fost “innobilata” si cu costume traditionale romanesti realizate de catre rapsodul popular Marian Lungu din comuna Sanduleni.
Ion Moraru