Cand la Bacau nu se mai intampla (cam de multa vreme!) vreun eveniment care sa ia fata tuturor celorlalte – iarmarocul duminical de pe canalul Bistritei ramanand in top! – un fapt deosebit s-a desfasurat in orasul Darmanesti, in zilele de 12-13 mai. Aici a avut loc Targul gospodariilor de produse montane “La portile Nemirei”, manifestare aflata la prima editie, care s-a bucurat de participarea, cu produse traditionale, a peste 50 de producatori. La acest eveniment au fost prezente autoritatile judetene (Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean, Maricica Cosa, prefect al judetului), primarii unui numar de 14 localitati din aceasta parte a judetului Bacau (Constantin Toma din Darmanesti, Valentin Vieru din Moinesti, Stefan Silochi din Targu Ocna, Gheorghe Baciu din Slanicul Moldovei , Ioan Bujor din Dofteana precum si primarii mai multor comune – Magiresti, Solont, Zemes, Casin si altele). A fost si reprezentare regionala si nationala la aceasta manifestare prin participarea lui Vasile Asandei (directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Est Piatra Neamt), a lui Adrian Pintea (director general APIA Romania, care a mentionat ca judetului Bacau ii sunt alocate subventii in acest an in valoare de 40 milioane de euro) si a lui George Sava (secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale). Un fapt ce trebuie evidentiat este ca la Targul gospodariilor de produse montane , organizat de catre Primaria Darmanesti, Grupul de Actiune Locala “Valea Muntelui”, “Degustarium” Ghimes (o firma cu initiativa ce sprijina comunitatea si specificul zonei), s-a inregistrat o mare afluenta a locuitorilor de pe valea Trotusului (fiind loc de mai multi pentru editiile viitoare daca se vor implica mai cu folos autoritatile locale din zona, venind in sprijinul celor care vor ca sa fie partasi acestei manifestari prin asigurarea unor curse de transport din localitatile limitrofe). Dincolo de institutiile care s-au implicat in organizare au fost oamenii care au facut ca toate lucrurile sa fie bune la aceasta manifestare. Astfel, nominalizam pe Constantin Toma, primarul orasului Darmanesti (care a asigurat cadrul de desfasurare al targului, a unei expozitii cu animale si pentru un simpozion, ce s-a dovedit un prim pas inainte de a deveni mai util, prin sprijinul acordat producatorilor agricoli de catre autoritatile centrale, judetene si locale), pe managerul Grupului de Actiune Locala “Valea Muntelui”, Vlad Ochiros (organizator a mai multe activitati de succes pe valea Trotusului, pentru promovarea produselor montane traditionale, inclusiv in infiintarea Filialei Bacau a Forumului Monmtan din Romania) si de la “Degustarium” Ghimes. Aici Damian Pal, Petre Pal si Ramona Pal sunt convinsi ca “gastronomia constituie unul din punctele cardinale ale unei identitati” si fac tot posibilul pentru reintoarcerea valorilor catre oamenii si locurile care ii propulseaza.
Daca un producator din Miercurea Cius se straduia sa ofere langos si colaci secuiesti cat mai gustosi pastrand secretul retetelor sale (smantana, casul, margarina, praful de vanilie, lamaia si usturoiul fiind ingredientele ce le are mereu la indemana) peste drum, in centrul Darmanestiului, la cativa pasi distanta, in marginea acestui targ, se afla “cu de-ale albinaritului” moinesteanca Doina Juncu. Ea ne-a marturisit ca “cel mai bun antibiotic natural este… tinctura de propolis (concentratie 30 la suta)” si a mentionat:”Eu m-am nascut intre stupi, avem acum peste 100 de stupi si cred ca cel mai greu este la extras mierea! Albinele sunt cele mai harnice vietati de pe pamant dar uzura le termina repede; ele nu traiesc mult”.
De la Ghimes, mai la vale…
La o masa cu branza, ceapa si paine cu secara (“trebuie sa fie si o paine pe masura”), de la comanesteanca Nicoleta Chelaru aflam ca tocmai este in toi productia de branza de burduf, pentru al carei bun gust “trebuie sa punem si putin suflet!” Aici intalnim si crinta de lemn (folosita la stana) dar si untul facut din lapte de oaie (cum nu este altceva mai bun de pus pe masa!) Ne invartim in zona si ajungem la un producator din Ghimes, care isi intampina vizitatorii cu carnati de porc, caltabos, toba, coaste afumate in timp ce tocmai pusese la foc un ceaun pentru gulas. Din preajma acestuia ne imbia si o palinca de 46 – 50 de grade si o bere artizanala nefiltrata, ce se produce in Bacau, in apropierea “Podului cu lanturi” – numai ca “lumea nu prea stie de acest fapt!” Carnatii de porc, caltabosii, o toba buna si coaste si ciolane afumate, ne fac cu ochiul, alaturi fiind si painea de casa, care se coace in zona Ghimesului (ea avand peste doua kilograme!) De la Dumitru si Erika Pal aflam ca ei se straduie ca “produsele sa fie naturale, ca sa mancam cat mai sanatos!” si argumenteaza: “pentru ca, ce salam este acela pe care scrie ca poate sa contina urme de carne?” Acest gospodar al Ghimesului a adus aici produse din carne de porc si de vita. Cu o bogata experienta la targuri cu produse alimentare naturale Attila Sarig din Ghimes Faget propune iubitorilor manifestarii darmanestene branza cu chimen si branza cu cimbrisor precum si cas maturat timp de trei luni de zile. “Avem lapte bun de vaca, noi pascand animalele dincolo de Adamus, spre Lunca de Jos (jud. Harghita), dar punem si multa pasiune in tot ceea ce facem”, ne-au declarat ei marturisind ca “targul ‹‹La portile Nemirei›› este frumos organizat si suntem destui producatori!” Produsele cele mai de top ale acestui targ sunt cele de la “Degustarium” Ghimes ! Aceasta firma si-a dorit intai sa fie un loc de degustare a produselor de casa si, fulmimant de repede, s-a facut cunoscuta de la Ghimes pe toata valea Trotusului dar si in Harghita de peste munti. La acest “brand” trudesc Petru Pal si fii sai Ramona si Damian Pal. Dulceata, siropuri de fructe, miere de albine dar si alte produse din lapte si din carne , mostenite din “gastronomia timpurilor” fac ca vitrina sa fie plina iar la Darmanesti s-au putut convinge toti de salamul de vita (suta la suta natural), toba, paine de casa… si cate alte bunatati – chiar si carne pentru racituri! “Paranita ” (cascaval afumat din lapte de vaca) si “saratele cu cascaval si chimen” sunt doua specialitati foarte cautate oferite de “Degustarium”, firma ce a dat nastere unui concept de afacere sociala, prin imbunatatirea stilului de viata al oamenilor din diferite categorii sociale mai putin favorizate . Oficialitatile prezente la aceasta manifestare de la Darmanesti s-au bucurat de varietatea si inalta calitate a produselor de la “Degustarium”, ce a devenit – in doar doi ani – locul unde micii producatori din comunitatea ghimeseana isi aduc produsele traditionale pentru a fi valorificate. Daca alti ghimeseni (Bela si Magdalena Balasz) au adus veritabila paine de casa, coapta la cuptorul cu vatra, in preajma lor avem produsele naturale oferite de cativa gospodari din cartierul Plopu al Darmanestiului, care au stana pe Nemira. Mariana Belchim ne-a declarat despre aceasta truda si staruinta de a prospera: “Avem la stana oi, vaci, magari dar si curtea plina de curcani, de picheri. Branza noastra, din varful Nemirei este untoasa, animalele avand pasunile cele mai bogate pentru a se hrani”. Cum “stricam o vorba” despre “cum este viata de cioban?”, aproape ca nu ne mira raspunsul acesteia: “Ciobanul este mereu cu ‹‹bonda›› (o imbracaminte asemeni unei veste din blana de oaie, nota Onesti Expres) in spate. E foarte grea viata de cioban, in munte, de pe 15 mai si pana la 15 septembrie! Dar asa e aici, la noi! Stam unde ne-am nascut, unde sa-mbatranim!” Despre cei mai tineri oieri sfatoasa gazda isi exprima o nedumerire: “Ei vin si pleaca! Nu trebuie sa te lase la nevoie, e bine sa fie ascultatori si sa isi faca meseria cu simt de raspundere!” Convinsa ca “diferenta o face calitatea”, pe aceeasi tema am dialogat si cu Maria Apopei, cu stana pe valea Ciobanusului. “Avem cea mai buna branza de pe valea Asaului dar sunt ani de munca in spate ! Din tinerete, cand nu stiam la ce intram, am hotarat sa facem stana. Sunt 20 de ani de atunci si acum avem cateva sute de oi… Ciobanul este fiecare cu caracterul lui! Nu mai sunt multi ciobani buni iar acum nimeni nu mai vrea sa invete aceasta meserie! Toti tinerii pleaca ‹‹in afara››, peste granita! Iar ciobanii de acum vor ness, cafea, cauta sa umble cu oile cu tableta in mana!”
La manifestarea expozitionala de la Darmanesti vedem si noutatile: cu sprijinul Grupului de Actiune Locala “Valea Muntelui”, in octombrie 2017 a luat fiinta firma “Savonarium”, unde la loc de cinste este … sapunul natural lichid, in diferite combinatii. Acesta este prezentat publicului si ca un suvenir de care sa se bucure “in parfumul florilor”. Nicoleta Neagu care detine firma “Levander Angel” in preajma Moinestiului, ne-a declarat: “e mai multa relaxare intr-un camp cu lavanda, este chiar placut dupa ce aceasta infloreste la jumatatea lunii iunie!” Alaturi este Victor Balanuca, sculptor in lemn, el prezinta frumoase obiecte decorative iar in preajma sa a fost improvizat un atelier de incondeiat oua de catre cursantii Scoli Populare de Arte si Meserii Bacau. Ei sunt la un loc cu cei ce ostenesc zi de zi pentru ca tinerii sa deprinda acest mestesug: profesor Dorina Blanaru si Viorica Florian, alaturi fiind si Ioan Maric, cunoscut pictor naiv in Romania si in strainatate. Sunt clipe de sarbatoare pentru Darmanesti sa poti intalni in centrul acestui oras pe “badita Maric”! Prof. Dorina Blanaru si Viorica Florian sunt aici, foarte aproape fiind elevi de la Liceul Tehnologic Darmanesti (ei fiind insotiti de catre prof. Maria Asandei, director al acestei institutii), ce au realizat frumoase obiecte decorative. La cei peste 40 de ani ai sai Viorica Florian este eleva a Scolii Populare de Arte si Meserii si ne-a declarat: “inca de copil, de cand invatam sa scriu, am incondeiat oua. Acum am inceput sa arat si la copii si invat tineretul pentru a duce mai departe aceasta frumoasa traditie. Ea a coborat la Darmanesti de sus de pe Trotus, bunica mea casatorindu-se in aceasta localitate ne-a transmis sa ducem mai departe traditia incondeierii oualor. Eu cochetez si cu studentia, fiind in anul intai la Facultatea de Pedagogia artelor”. Profesoara Dorina Blanaru, de la Centrul Darmanesti al Scolii Populare de Arta si Meseriii, ne-a declarat ca are numerosi elevi talentati in zona. Sculptorul Daniel Celmare lucreaza de vreo 20 de ani in “piatra de Slanic” si alaturi de lucrari foarte sugestive, realizate in piatra, in “prelucrarile” sale se afla si “Trandafirul desertului” (inedit ca e asemeni “spumei marii”).
Intalnim la Darmanesti si produsele traditionale din fructe de padure, pe care le expune Casa Gorea. Aici ciupercile de padure sunt impanate cu legume, astfel ca – dupa cum am aflat de la un reprezentant al acestei firme, “dupa lansarea din 2008 avem contracte cu numeroase magazine Mega Image din tara si din Bucuresti si suntem prezenti la toate expozitiile de prezentare ce au loc in diferite judete”. A fost prezenta la Darmanesti si “o cooperativa in dezvoltare” din Asau – Cooperativa “Valea Asaului”, Nicusor Bobeica directorul acesteia imbiind oamenii sa guste din cascavalul, branza si … balmusul pregatite dupa retete proprii. Vom reveni cu un articol si asupra simpozionului care a avut loc la Darmanesti cu prilejul Targului “La portile Nemirei”.
Ion Moraru