Dupa ce anul trecut comuna Bogdanesti a gazduit mai multe activitati de evocare a eroilor Primului Razboi Mondial (aceasta localitate aflandu-se in imediata apropiere a Oituzului), o alta manifestare culturala de tinuta a bucurat iubitorii de frumos de aici. Fiica a acestor meleaguri, Andreea Nanu (Andrusca) a prezentat mai multe volume de proza pe care le-a scris, publicul aflat la Casa Comunei Bogdanesti la ineditul eveniment fiind deosebit de incantat de aceasta realizare. “Prezenta actiune are un precedent, pentru ca in comunitatea de la Bogdanesti cartea nu a fost uitata niciodata. Aici in anul 1896 s-a infiintat prima biblioteca publica, ea avand si un regulament. Acesta preciza ca «cititorii sa vina la biblioteca iarna o data pe saptamana si vara – o data pe luna!» Lucrurile au evoluat, au intrat in starea de emergenta spre perioada Unirii din 1918, cand Liga Culturala Valea Oituzului a mers spre infaptuirea idealului romanesc”, a declarat prof. Nicolae Andrusca, primarul comunei Bogdanesti. Amintind ca “invatatorii au miscat lucrurile, trimitand tinerii si oamenii gospodari sa invete carte” prof. Nicolae Andrusca a mai mentionat: “Dorim un echilibru intre lucrurile materiale si cele spirituale, pentru ca debalansarea acestuia poate aduce probleme. Cartea inseamna o citire profunda, cel care citeste avand sansa creativitatii. Cand nu se mai citeste nici o carte nu mai suntem aici!”
Prezenta autoarei Andreea Nanu, ce a realizat o impresionanta tetralogie (“Ano Timpurile”, cuprinzand peste 2000 de pagini) dar si a volumelor “Scrisoare pentru Ida”, “Cartea cuvintelor chivot” si “Noaptea americana” – care este cel mai recent), a creat o “aura a bucuriei”, prilejuind astfel o sarbatoare. “Daca acceptam aceasta idée, parca ne simtim mai liberi” a afirmat prof. Nicolae Andrusca subliniind faptul ca “a fost foarte greu sa propun comunitatii acest eveniment si datorita gradului de rudenie, Andreea fiind fiica mea! Scrierile sale au fost validate de cei mai importanti critici literari din Romania”. Prof. Nicolae Andrusca a mentionat in acest sens faptul ca “criticul literar Alex. Stefanescu a girat aparitia «Cartii cuvintelor chivot», scrisa de Andreea Nanu, despre care a amintit ca este «o carte ce prezinta interes si care se citeste usor, autoarea facand parte dintre putinii scriitori de azi care stiu sa povesteasca!» Acelasi critic a evidentiat faptul ca «in epoca moderna Andreea Nanu a realizat prima tetralogie a genului memorialistic», in care apar si personaje din comunitate!”
Alaturi de Andreea Nanu la acest “elogiu al cartii” au fost prezente mai multe perrsonalitati. Valentin Ajder, directorul Editurii “Eikon” (la care au vazut lumina tiparului cartile Andreei Nanu), fiind cel din postura “de a schimba flancurile”, a reliefat ca “exista un hazard in scrierea cartilor acestei autoare dar si in publicul cartilor. Textele sale nu sunt invazive, te invaluie ca o mireasma de «Regina noptii» indiferent de unde vii!” In acest context Valentin Ajder a declarat: “Ceea ce ne desfiinteaza este uitarea. Disparem cu de la sine putere prin uitare!” Cum, un editor este “intotdeauna printre carti” Valentin Ajder a mentionat ca “evenimentul de la Bogdanesti este … un raport de activitate al Andreei Nanu in fata consatenilor sai, ea fiind un fel de «samadau» in literatura contemporana, lucru pe care il observi dupa citirea primelor trei pagini din cartile pe care le-a realizat! Prin faptul ca a scris peste 2000 de pagini Andreea Nanu a atras privirea celor mai importanti critici literari. In scrisul sau cultura se intrevede discret, fara ostentatii si fara tentatia de a face parada! Sa ne bucuram de Andreea!”
Coplesita de freamatul deosebit al ineditei lansari de la Bogdanesti, staruind in ideea ca “plecam cu un pumn de idei si argumente pentru a iubi cartea, caci fara carte pierim”, Teodora Stanciu, care realizeaza emisiunea “Revista Culturala Trinitas” (in fiecare duminica, de la ora 13), a apreciat un fapt. “Andreea Nanu are o cale deschisa scrisului cu totul deosebit. Ea detine tehnici narative demne de invidiat, are suflu epic si capacitate portretistica. Prin scrisul sau ea reuseste sa ne atraga atentia ca «meandrele istoriei de azi» se intersecteaza cu viata noastra, uneori nu cum am dori!” Cu “palpitatiunile” primelor lecturi din scrierile Andreei Nanu realizatoarea de emisiuni radio Teodora Stanciu a marturisit: “Cand am deschis prima carte a acestei autoare mi-am dat seama ca tanara Andreea Nanu are o cale deschisa scrisului cu totul deosebit. Curentul minimalist in care se scrie azi, a saracit – dupa opinia mea-literatura romana de azi, in primul rand in ceea ce inseamna bogatia literaturii. Regretatul critic de arta Dan Haulica nota ca «Literatura romana este foarte bogata in neologisme dar si cuvintele vechi au dreptul la viata!» Limba romana se supara daca noi o neglijam si o saracim”. Raspunzand unei “incantatii” (“Doamne, cum sa scrii o tetralogie la o varsta asa tanara!”), Teodora Stanciu a gasit si “argumentele”: “Paginile Andreei Nanu sunt pline de lirism. Ea ar putea scrie oricand si poezie, eseu. Este o scriitoare ce stapaneste planul istoriei mari, populandu-l cu istorii individuale! Ana Blandiana a marturisit ca si-ar dori «ca Andreea Nanu sa nu aibe soarta Hontensiei Papadat Bengescu, sa nu intre intr-un con de umbra! Ea dupa cateva decenii a fost redescoperita de Nicolae Manolescu, fiind pusa in canonul literaturii romane (in manualele scolare)». Andreea Nanu trebuie sa fie pusa in canonul spiritual romanesc, criticul literar Alex. Stefanescu intelegand primul forta ei!” Mentionam ca Teodora Stanciu a fost printre primele persoane ce a crezut in scrisul Andreei Nanu si a propus cartile sale lecturii unor cunoscuti critici literari (Dan C. Mihailescu, Alex. Stefanescu).
Ecoul cuvintelor frumoase… in oameni
La randul sau criticul literar Christian Craciun a evidentiat “inzestrarea cu un talent desavarsit, pentru ca Andreea Nanu stie sa reinvie o lume a acestor meleaguri, descrie si povesteste miscarea vietii dintr-un loc! M-au impresionat portretele pe care le-a realizat (Bunica Sofia, «Neculai al batran», «Neculai al tanar»), felul cum curge povestea («glasul mamei suna ca cercelusii din ureche»). Andreea Nanu se adreseaza parintilor si inimii si reuseste sa aiba cu adevarat o traire cand se adreseaza direct cititorilor. Este o prozatoare ce isi recompune anii copilariei («amiaza era coapta ca un pepene pocnit»). Spun cu toata obiectivitatea, nu cu superficialitate, pentru ea cartea este o datorie implinita! Nu multi isi pot implini aceasta datorie, de a se aseza intr-un lant de generatii, ce dau continuitate acestui popor. Sunt putini ce inteleg ce este aceea comunitate, responsabilitatea pentru comunitatea in care traim si respiram. Am o incredere deosebita in aceasta tanara si felicit parintii ce au crescut-o splendid! Sa lasam timpul sa curga!” Profesorul Christian Craciun (“cronicarul” cartilor scrise de Andreea Nanu) a punctat si “sensibilitatea, delicatetea” cu “o farama” din “Cartea cuvintelor chivot” si a afirmat, cucerit de frumoasa atmosfera a evenimentului: “In chivot sunt tinute cele sfinte, cele sacre… Fiecare cuvant este un chivot, nu este un lucru de batjocura! A stalci un cuvant, o limba este ca si cum a-i batjocori o icoana! Nu intelegem cantitatea de sacru ce zace intr-un cuvant!” Aplauzele puternice care au umplut Casa Comunei din Bogdanesti l-au facut pe editorul Valentin Ajder sa exclame “ce ecou au cuvintele frumoase in oameni! Daca nu erau frumoase, nu aveau atat ecou!” Si sirul frumoaselor cuvinte ale profesorului Christian Craciun a continuat: “Andreea Nanu pe langa toate lucrurile are si aceasta constiinta a ratacirilor. Ea a stiut mereu ceea ce vrea, si-a vazut mereu de ceea ce are de spus. Cum ii explici unui om ce este traditia? Este ca si cum un copac ar trai fara radacini! Andreea Nanu a avut un debut cu o tetralogie, lucru ce nu s-a mai intamplat iar revistele literare macar din curiozitate, ar fi trebuit sa fi vazut asa ceva! Criticii literari nu mai au bunavointa pentru debutanti, sa citeasca in ordine cartile… In «Cartea cuvintelor chivot» este satul pe verticala, in istorie. Civilizatia s-a nascut o data cu cartea si probabil va disparea tot odata cu cartea! Sunt multi ce urasc cartile… Personajele Andreei Nanu te uimesc prin experienta de viata, traiesc si acum si in epoca lui Bach. O carte realizata din carti, unde totul trece printr-o experienta personala, nu se vede. Andreea Nanu are obisnuinta povestirii iar frazele capata dimensiune; este foarte precisa intreaga constructie. Efectiv aceste carti formeaza «o cetate de cuvinte», cu o intreaga estetica de a medita asupra tuturor artelor!”
A fost prezentata si ultima aparitie editoriala – “Noaptea americana” – volum semnat de Andreea Nanu ce a aparut la Editura “Eikon”. Despre acest volum criticul Christian Craciun a mentionat: “Cu «Noaptea americana», spre cinstea ei, Andreea Nanu continua tetralogia «Ano Timpurile» fara a se repeta. Atunci cand isi pune intrebarile mari ale omului Andreea Nanu are taria ei de a pune intrebarile ei dcespre istorie, despre ceea ce s-a intamplat acum 100 de ani, 60 de ani, ce este destinul… Cartea surprinde raportul destin / liberul arbitru spre viitorul spre care noua ne este mai greu sa credem. Este aici o doza mare a ceea ce se numeste speranta, a nu e totul pierdut! Este una din bucuriile mele ca m-am intalnit cu literatura Andreei Nanu la timp! Ea are o energie creatoare deosebita. Sa va mandriti cu ea cat se poate!”
Dincolo de faptul ca Andreea Nanu a primit multe buchete de flori si a fost incurajata de catre fostii profesori, frumosul eveniment cultural de la Casa Comunei Bogdanesti s-a incheiat cu o profunda marturisire. “Incerc sa inteleg timpul! Cel care ramane si are valoare este timpul daruit! Si doresc ca acesta sa dureze! O carte nu se scrie cu memorie virtuala ci cu memorie afectiva, ce nu te tradeaza niciodata”! Pentru a scrie o carte este nevoie si sa poti visa! Sa iti implinesti viata de scriitor, ce iti da un sens!” – a afirmat Andreea Nanu in aplauzele puternice ale publicului. Cu toate privirile atintite asupra sa ea a citit cateva pagini din «Cartea cuvintelor chivot», lasandu-ne sa intelegem ca “intre cele doua lumi – cea reala si cea ideala – nu este decat un val subtire, in care toate au sa fie pastrate in odaile vesniciei”
Emotionante au fost si “saluturile” venite din randul publicului spectator. Prof. Ana Lepsaru si-a amintit de Andreea Nanu ca “era un copil tenace! Prin ceea ce ne lasa noua si generatiilor viitoare, o consider apostol!” Constanta Caitar Gheoldum din Oituz a citit cateva versuri iar prof. Gabriela Margareta Irodi Pamfile (ce a activat si ca director al Scolii Gimnaziale Bogdanesti) a marturisit: “Am citit uimita cartile scrise de Andreea Nanu si va pot spune – cartile ei sunt o metafora! Citesc, recitesc si ma inalt! Si nu se pot citi aceste carti daca nu iubiti frumos! Sunt foarte mandra de ea! Cred in tinerii valorosi! Andreea a fost una din cele mai mari bucurii ale profesoratului meu!” Au avut cuvinte frumoase pentru Andreea Nanu profesoara Mioara Grigore (director al Scolii Gimnaziale Bogdanesti), Sorina Puscasu (bibliotecar in aceasta localitate), tineri creatori din comuna, iubitori ai literaturii. Toti vorbitorii au fost priviti cu o deosebita pretuire de catre Andreea Nanu, ce a fost urmarita mereu, din mijlocul petalelor buchetelor de flori, cu mii si mii de emotii de … profesoara Doina Andrusca, mama sa! O mare bucurie dar si o intrebare ramasa! Oare cate ganduri si framantari s-au stins ori poate si-au luat zborul din sufletul sau de mama din momentul in care Andreea Nanu a scris “si daca anotimpurile vietii se trec, vom avea intotdeauna un timp al cartii, care sa ne insoteasca in calatoriile noastre, reale sau imaginare”?!?
Ion Moraru
foto: prof. Maria Ursache
#2 : 12/10/2018, 18:21
#1 : 12/10/2018, 16:48