Desi acest titlu ar fi “idilic” pentru un adevarat festival de cultura la Onesti , dupa cum era “Toamna culturala bacauana” pe vremuri (le comuniste) la Bacau, incercam sa surprindem in prezentul articol cateva din evenimentele artistice ale insoritei toamne de care ne bucuram. Dupa “dezamagirea” cu prezentarea premierei filmului “Sieranevada” la Cinamatograful “Capitol” din Onesti, spectatorii (care au rezistat!) fiind “tintuiti” timp de aproape trei ore in fata marelui ecran pentru a vedea … actiunile (… “fara sare si fara piper”) ce se intampla intr-un apartament, in municipiul de pe Trotus iubitorii teatrului s-au putut bucura de o comedie de succes – “Amor in farmacie”. Spectacolul a fost sustinut in aceeasi sala a cinematografului si ca un lucru deosebit in urbea onesteana, actorii ce au dat viata personajelor acestei comedii (Anca Turcasiu, Andrei Duban, Liliana Pana, Dragos Ionescu si Dan Tudor , care a fost si regizorul spectacolului), s-au aflat pentru cateva minute in biroul primarului municipiului, Nicolae Gnatiuc, intr-o conferinta de presa… “ad-hoc”. Interpretii piesei au contrabalansat cu adevaruri certe, in favoarea artei, declaratia edilului -sef al Onestiului care a mentionat ca “stagiunea teatrala ce are loc in municipiu este o investitie serioasa a Consiliului Local, un proiect fructuos”, ei afirmand ca “orice proiect teatral nu este o investitie de la care sa astepti ceva inapoi! Este un produs ce se adreseaza in primul rand spiritului”. Regizorul Dan Tudor a amintit o vorba a regretatului actor si profesor Mircea Albulescu, pe care acesta o adresa studentilor sai: “ai grija de tine si pentru noi!” Dan Tudor a mai mentionat: “Organizatorii de spectacole «pariaza pe teatru»! Pentru ca acesta este formator de opinie… Sa asculti o poveste este o forma de educatie! Teatrul este «ca un bulgare ce se rostogoleste», ce aduce dupa el si alti spectatori! Viata spectatorului se imparte intre spectacolul care a fost si cel care va urma, aducandu-i acestuia un plus de emotie si de sensibilitate! Oamenii au si nevoia de cultura!” Facand o “anatema” referitoare la filmul “Sieranevada” , odata cu intrebarile “pentru ce s-a investit in acest film? De ce se fac astfel de lucruri?” tinerii actori bucuresteni nu s-au sfiit sa afirme ca “e mai frumos ce se intampla intr-o statie de tramvai decat ceea ce prezinta aceasta productie cinematografica!”
«Zilele Culturii Calinesciene»
Intre 23-25 septembrie in municipiul de pe Trotus a avut loc cea de-a XLVIII-a (a 48-a) editie a Zilelor Culturii Calinesciene , o manifestare care s-a desfasurat sub egida Fundatiei Nationale “George Calinescu” in organizarea Primariei municipiului , a Consiliului Local si a Rotary Club Onesti. Primul moment cultural al acestei manifestari (asupra careia vom reveni cu un reportaj amplu), s-a derulat la sediul Fundatiei Nationale “George Calinescu” unde au fost prezentate expozitia “Univers calinescian” dar si noi aparitii editoriale precum si reviste de cultura din tara. Deschiderea festiva a avut loc la sala Cinematografului “Capitol”, la acest eveniment fiind prezenti primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc precum si primarii oraselor Targu Ocna (Stefan Silochi) si Edinet (Constantin Cojocaru) – cele doua localitati fiind infratite. Decernarea Premiilor “Zilelor Culturii Calinesciene” a adus o surpriza pentru onesteni intrucat Premiul pentru debut a fost acordat tinerei Angelica Helena Marinescu, antropolog, care a studiat la Bucuresti, a participat la al XX-lea Colocviu franco – roman si a efectuat o vizita de studiu in India (ea realizand si o carte despre aceasta tara). Pentru ca tanara cercetatoare este din municipiul Onesti la inmanarea acestui premiu omul de cultura Constantin Th. Ciobanu (cel care a initiat si organizeaza anual “Zilele Culturii Calinesciene”), a mentionat: “Suntem fericiti cu aceasta «replica a destinului», cand cineva de aici se intoarce cu o alta putere tot aici!” Un alt premiu al acestei manifestari va ajunge la filozoful Mihai Sora (ce se afla in cel de-al 100-lea an de viata si care a fost premiat de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis). Prin prezentarea, in premiera absoluta a filmului documentar “Pentru ca timpul nu poate fi dat inapoi”, s-a adus un omagiu lui Mihai Sora, o mare personalitate a culturii care a fost si Ministrul Invatamantului (dupa 1990). Concertul simfonic “Exercitii de admiratie”, sustinut de Ansamblul “Archaeus” (dirijor Liviu Danceanu) si colocviul cu tema “Calinescu azi” (moderat de criticii literari Vasile Spiridon si Tudorel Urian) au completat programul editiei din acest an a “Zilelor Culturii Calinesciene”, in care a fost cuprins si recitalul liric “Poetul in cetate” . Mentionam ca despre aceasta manifestare criticul literar Tudorel Urian a evidentiat faptul ca este “o manifestare coerenta, a valorilor, aici fiind vorba de o monumentalitate!”
Sarbatorirea persoanelor varstnice
Un numar de 63 de familii onestene au fost felicitate zilele trecute cu prilejul sarbatoririi a 50 de ani de casatorie. Festivitatea a avut loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din municipiul Onesti, fiind inscrisa sarbatoririi Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice. Este de evidentiat faptul ca intre cei care s-au bucurat de o calda pretuire la acest eveniment s-au numarat fosti ingineri, maistri si alte categorii de specialisti si muncitori care au lucrat pe platforma petrochimica de la Borzesti dar si familii de greci, care au trait in armonie pe aceste meleaguri (in urma unor evenimente petrecute in Grecia in anii ‘60 mai multe astfel de familii au locuit la Onesti, fiind de remarcat si un lucru deosebit – ca limba greaca era invatata de catre copiii lor la o scoala gimnaziala din municipiu).
La festivitatea de la Casa de Cultura a Sindicatelor a fost inmanata o diploma de excelenta, la implinirea varstei de 90 de ani, domnului Alexandru Constantin, presedintele Filialei Onesti a Asociatiei Nationale a Vereranilor de Razboi. La inmanarea acestei diplome primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc a declarat: “Intre exemplele de viata pentru ceea ce inseamna 50 de ani de casatorie ne bucuram sa avem si «un exemplu viu» in ceea ce priveste puterea de sacrificiu a unui om, Alexandru Constantin. Putini oameni mai au azi capacitatea de a se jertfi pentru tara!” Un moment inedit al festivitatii de sarbatorire a “seniorilor” Onestiului a fost cel in care poeta Maria Melniciuc (pensionara) a prezentat o poezie care surprinde tristetea cu care traiesc multe persoane in varsta. “Nefericiti, batranii tarii, / Nemangaiati si singuri / In zilele din ce in ce mai grele / Vad toate lucrurile scumpe si nu pot, / Un ban ca sa mai stranga!” – este un crampei din poezia prezentata de Maria Melniciuc, ce este autoare a mai multor carti. Mentionam ca la sarbatorirea persoanelor varstnice de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Onesti a sustinut un moment artistic mult aplaudat solistul de muzica populara Gelu Voicu, ce a fost insotit de un taraf traditional. Onestenii s-au bucurat ca indragitul interpret de muzica populara a cantat “live” , alaturi de taraf si a interpretat si o “salba” a celor mai frumoase cantece populare.
Din nou, teatru
“Echipa teatrala” care a pus in scena in urma cu cateva saptamani piesa “Amor in farmacie” (“spectacol ce reuseste ca sa traiasca” fiind prezentat de mai multe ori in marile orase ale tarii, avand reprezentatii si in Canada si Germania!), revine in municipiul Onesti. De aceasta data ei vor prezenta in premiera comedia nationala “Omul cu martoaga”, de George Ciprian. Spectacolul va avea loc marti 11 octombrie, de la ora 19 la Cinematograful “Capitol” din Onesti. Din distributia acestei piese fac parte actorii: Dan Tudor, Marius Bodochi, Alina Chivulescu, Dragos Ionescu, Afrodita Androne, Tudorel Filimon, Orodel Olaru si Andrei Duban. Mentionam ca spectacolul dureaza peste doua ore si este o comedie clasica romaneasca, “amestec de satira, idealism si gravitate” – dupa cum a notat critica teatrala despre aceasta piesa care a fost scrisa in anul 1927 si “continua sa tulbure!”
Ion Moraru